2016. május 8., vasárnap

KK Partizan - Borac Čačak 102:77 (szuperliga, 1. forduló)

Az ABA Liga után két hónapot kellett várni, hogy megkezdődjön végre a szerb bajnokság is.
Viszont a kettő között sem unatkoztunk.
Az időszakot végig beárnyékolta a mai napig tartó szájkarate a FIBA és az európai országok kosárlabdaszövetségei között.

Megpróbálom röviden összefoglalni: az egész azzal kezdődött, hogy a FIBA kijelentette: nem hajlandóak hivatalos versenysorozatként elismerni az Euroligát. (Állítólag ez a cirkusz nem most kezdődött és nyilván nem is most fog véget érni. A háttérben egyértelmű érdekellentétek állnak, amikre most hadd ne térjek ki.) Mivel az ABA Liga szorosan kötődik az Euroligához, így a FIBA kijelentette: ők márpedig nem hajlandóak elismerni az ABA Ligát sem, mint hivatalos versenysorozatot. 
Mi több, kijelentették, hogy azok az országok, akik továbbra is indulnának az ABA Ligában, ill. az Euroligában, azoknak az országoknak a válogatottjait kizárnák az összes nemzetközi versenysorozatból (EuroBasket, világbajnokság, olimpia). Ilyeneket pl. mint Szerbia, Spanyolország, Oroszország, Litvánia, Szlovénia (a horvátok állítólag időközben jelezték, hogy maximálisan együttműködnek a FIBA-val, ők már hátat is fordítottak az ABA Ligának). Ami pedig Szerbiát illeti: egyelőre úgy néz ki, hogy a szerb kosárlabda-szövetség az ABA Ligát és az Euroligát favorizálja a válogatott helyett.
A saját, külön magánvéleményem erről az, hogy ebben a helyzetben nem lehet jó döntést hozni. Tipikus "melyik ujjamba harapjak?"-helyzet.

A Partizan közben megvívta a saját kis magánháborúját a szerb szövetséggel. A helyzet ugyanis az, hogy ha van egy kis szerencsénk, és sikerül elcsípni a wild card-ot, akkor a Partizan jövőre indulhat az Eurokupában. Viszont a szövetség kijelentette, hogy ha a Partizan indulni merészel a Kupában, akkor ki lesz tiltva a szerb bajnokságból.

Meg ne kérdezzétek, hogy miért. Állítólag a FIBA van a háttérben, de a hogyant és a miértet nem sikerült átlátnom. Ha valaki tudja, kommentben írja ide. Köszi előre is.

Dragan Todorić, a Partizan sportigazgatója ezek után lendületből elküldte melegebb éghajlatra a FIBA-t és a szerb kosárlabdaszövetséget, továbbá közölte, hogy ha a csapat megkapja a wild card-ot, akkor indulni fognak az Eurokupában, akkor is, ha balták potyognak az égből.
És ha ez még nem lenne elég: Nikola "Pekmen" Peković, a csapat elnöke finoman fogalmazva is ellentmondásos kijelentést tett a médiában.

Ne finomkodjunk: Pekmen csontig benyalt a jelenlegi szerb politikai vezetőségnek. Ez pedig, nos... aki nem tudja, hogy ez miért gáz, az nem tudom, hol volt az elmúlt két évben.

Ezek után tegnap végre elkezdődött a szerb szuperliga, a Partizan pedig kezdésnek egy laza edzőmeccset játszott a čačakiakkal.
A mérkőzést zárt kapuk mögött játszották, még valami Isten tudja, mikori mérkőzésből maradt meg büntetésnek. Viszont a meccsen ott volt két régi kedves ismerős.

Saša Pavlović és Nemanja Bezbradica
(kép: sportskacentrala.com)

A korábbi dicsőséget és győzelmeket hirdető zászlók mind eltűntek, csak a szerb lobogó árválkodott az eredményjelző felett - nyilván az ABA Liga/Euroliga vs. FIBA szkander miatt
(kép: Twitter)

Himnusz a mérkőzés előtt
(kép: Twitter)

Az eleje azért kicsit még döcögött, a Borac már a legelső percben kapott egy büntetőt (0:1), aztán elhúztak 8:12-re. De ez nem tartott sokáig, kiegyenlítettünk (12:12, Koprivica mekkorát alakított, édes Istenem, de jó lenne, ha ez a kölyök többet játszhatna).

Miloš Koprivica a labdával
(kép: Facebook/KK Partizan)

Aztán pillanatok alatt 26:18 lett.
Kb. itt jött el az a pillanat (két és fél perc lehetett hátra a negyedből), amikor pályára lépett a nemrégiben visszatért Novica Veličković.

(kép: Facebook/KK Partizan)

Hamarosan meglett a 10 pontos különbség (28:18, Wilson) és a mérkőzés már itt gyakorlatilag eldőlt. 37:26 lett a negyed vége.
A második negyed még simább volt. 43:26 (Veličković), 47:30 (Jones), 49:34 (Vitkovac).
Itt jött Petar Aranitović.
A srác szabályosan lemosta a čačakiakat. De így semmi perc alatt szerzett 9 pontot (58:34). Mindenhol ott volt, minden passzt elkapott és mindegyiket be is dobta a gyűrűbe (még Murić lepattanóját is). A végén meg egy olyan hárompontossal zárta a félidőt, amit tanítani lehetne (63:36).



A második félidő már csak formaság volt. Túl sok mindent nem lehet róla elmondani. Folyamatosan dobáltuk a labdát a kosárba, a čačakiak meg aranyos gyerekek voltak, hagytak minket játszani.

Azért egy kalaplengetést ők is megérdemelnek. Abszolút fair play volt a mérkőzés és küzdöttek ők is, ahogy csak tudtak, az egyértelmű erőfölény ellenére.

Összefoglalót nem tudtam hozni, mert nincs, legalábbis idáig egy hivatalos videó sem akadt. Viszont iderakom nektek az egész mérkőzést, ha akarjátok, megnézhetitek újra.


KK Partizan: Cvetković, Aranitović (14), Jones (12), Murić (11), Marinković (10), Veličković (9), Vitkovac (5), Koprivica (9), Milutinović (5), Williams (10), Vrabac (6), Wilson (11)

Borac Čačak: Čarapić (6), Mitrović, Popović, Mićović (13), Bojić (2), Avramović (27), Bojović (2), Radonjić (19), Stanojević (1), Radović, Stevanović (3), Mišković (6)

Tabella később lesz.
Update: a bajnokság állása az első forduló után

A csoport:
1. CZ 2 pont
2. FMP 2 pont
3. Metalac 1 pont
4. Tamiš 1 pont

B csoport:
1. Mega Leks 2 pont
2. Partizan 2 pont
3. Borac 1 pont
4. Konstantin 1 pont

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése