2016. május 25., szerda

Botrányos, félbeszakadt elnök(nem)választás, sárdobálás avagy az FK Partizan elnökségének átlagos napja

Az úgy volt, hogy május 24-ére tűzte ki a Partizan futballcsapatának a vezetősége az aktuális elnökválasztást. A jelenleg regnáló Ivan Ćurković csak megbízott elnök Zoran Popović kirúgása lemondása óta, és a menedzsment most látta időszerűnek, hogy új górét válasszon.
Először is baromi nagy felhajtást csináltak. Felvitték az egész sleppet a zemuni edzőkomplexumba, és ami a legszebb, a teljes cirkuszt élőben közvetítették a Youtube-on.
Ja, amúgy újságírókat nem engedtek be az eseményre. Ki voltak tiltva mind.
Amit tudni lehetett: két elnökjelölt volt, Ivan Ćurković és Nenad Bjeković.

Egyik jobb, mint a másik, nem igaz?

A cirkusz már a meghívottak érkezésekor elkezdődött. Először Ostoja Mihajlovićot nem akarták beengedni a kapuban álló biztonságiak. Mihajlović állítólag befenyített, hogy ha nem mehet be, akkor idecsődíti a zsarukat.
Közben egyre-másra érkeztek a Partizan egykori legendás játékosai: Momčilo Vukotić, Ivica Kralj, Savo Milošević, Zvonko Varga, Zvonko Živković, és így egyre nagyobb tömeg kezdett gyűlni a bejáratnál. Ott volt közöttük az elnökjelölt Nenad Bjeković, de ott rontotta a levegőt Dragan Đurić is.
Tán mondani sem kell, hogy a média imádta a cirkuszt, kattogtak a fényképezőgépek és forogtak a kamerák.


Aztán végül beengedték őket a kapun (kivéve Ostoja Mihajlovićot).

Bjeković érkezik a sleppjével
(kép: mondo.rs)

Az épület bejáratánál viszont ott állt egy rakat szekus és mindenkit fémdetektorral ellenőriztek.

A "mindenki" alatt tényleg mindenkit kell érteni
(kép: Twitter)

Rengeteg volt a szekus körös-körül. Mintha legalábbis politikusokat vártak volna a Teleoptik-sporttelepre. Pedig csak egy rakás félvilági maffiózó a Partizan vezetősége választott új elnököt.

Állítólag Bjeković kérette őket oda, emiatt külön beszélt is a szerb belügyminiszterrel, mert szerinte "bizonyos erők azon lesznek, hogy a közgyűlést működésképtelenné és választásképtelenné tegyék".

Még ilyen kutyás biztonsági őrök is voltak
(kép: informer.rs)

Kezdés előtt Vuletić összetrombitálta az ellenzéket (akiket Bjeković vezetett) és elvonultak egy külön helységbe. A téma állítólag Ostoja Mihajlović volt, hogy beengedjék-e vagy sem. (Őszintén szólva, nyelvtudásbeli hiányosságok miatt nem igazán értettem, hogy miket beszéltek, de az mindenesetre lejött, hogy Vuletić imádja a saját hangját hallani.)
Csináltam pár screenshotot.

Vuletić amúgy mióta néz ki úgy, mint Jabba és Micimackó szerelemgyereke?

Nagyagyak ha találkoznak

Aztán a díszes kompánia bevonult az ülésterembe. Vuletić ragadta magához a mikrofont, hogy megnyissa az ülést.
Eskü, két perc nem telt el és máris üvöltözésbe, meg anyázásba torkollt az egész. Ha jól vettem ki, az volt a probléma, hogy Bjeković támogatói szót kértek volna, amit Vuletić kereken elutasított, mondván, hogy erre most nincs idő.
És elszabadult a pokol. Többen azt kiabálták, hogy "ilyen nincs", "ilyen nem létezik", "ez maffia".
Elsőnek Savo Miloševićnél szakadt el a cérna.


Utána Zvonko Varga fakadt ki dühösen és kért több tiszteletet az egykori játékosoknak.


Aztán valahol itt jutottak el odáig, hogy meg akarták szavazni a közgyűlést levezető bizottság működőképességét, de itt Dragan Đurić gyakorlatilag leüvöltötte a mikrofonnál álló Vazurát.


Vazura amúgy rohadtul nem volt a helyzet magaslatán. A fene se gondolta volna, hogy ez az ember ennyire frusztrált és idegbeteg, és ennyire nem tudja kezelni a konfliktushelyzeteket.

Aztán Momčilo Vukotić és Milan Obućina között volt egy rövid, de annál dühösebb szóváltás.

Basszus, NEKEM égett az arcom, hogy a klub egykori legendái ilyen, hozzájuk teljesen méltatlan helyzetbe kellett, hogy kerüljenek.

Vazura közben hisztizett, hogy távolítsák el a teremből Đurićot, mert állítólag Vazura anyját szidta.

Nem azért mondom, de Vazura anyjának lenni már önmagában egy büntetés lehet. Tényleg nem kellene szegény nénit még feleslegesen emlegetni.

Utána Savo Milošević és Milan Obućina estek kis híján egymásnak, de úgy, hogy Miloševićet úgy fogta le Gordan Petrić és cipelte odébb. (Végül Bjekovićnak kellett Miloševićet lecsillapítania.)

(kép: zurnal.rs)


Aztán elkezdődött volna a szavazás, de voltak ott olyanok, akik meghatalmazással szavaztak (ilyen volt többek között Mile Jovičić is, aki Tomislav Karadžić meghatalmazásával szavazott - volna). Itt azon kezdődött el a szájkarate, hogy egyesek szerint a meghatalmazással szavazók szavazata valójában nem számít. Az FSS szabályzatát hozta fel, amely tiltja az ilyen "távirányítású" szavazást, az ellenzék viszont azzal érvelt, hogy ilyet a legutóbbi elnökválasztáson is csináltak. Végül nyögvenyelősen, de elfogadták, hogy a meghatalmazottak is szavazhassanak.
Itt egy videó a teljes műsorral:


Itt jött az egész cirkusz talán egyetlen normális pillanata. Gordan Petrić kért szót és az alábbiakat mondta:

"Először is, szeretnék gratulálni a csapatnak, amiért megnyerték a kupát és indulhatnak az Európa Ligában. Ezért elismerés illeti Ivan Tomićot és az edzői stábját, hogy sikerült a csapatot stabilizálniuk. Most pedig, emberek, mi folyik itt? Azt látom, hogy olyan emberek fordulnak egymás ellen, akik 30 éve barátok, akikre én gyerekkoromban felnéztem, most pedig az égvilágon semmiben nem képesek egyetérteni! Könyörgöm, ha lehet, fogjuk már össze és segítsünk a Partizanon, ha meg nem, akkor most fogom magam, hosszú szakállat növesztek és inkább elvonulok a hegyekbe."

Vastapsot kapott.
Utána Vučelić beszélt még, hálistennek röviden, gyakorlatilag berekesztette a gyűlést, mondván, hogy ilyen körülmények között nem lehet dolgozni.

Egyelőre ennyi. Biztos, hogy lesz folytatás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése