2014. október 23., csütörtök

KK Partizan NIS - Banvitspor 61:77 (Európa Kupa/Eurocup 2. forduló)

Most vicceskedhetnék, hogy azért már mégse 30 pont, de az ilyesmihez most túl durcás vagyok.
Pedig tökjól kezdtünk.
Például így. Hogy Edo Murić jön, lát és rombol, a török kommentátor meg levegőért kapkod.


Korábban már Mačvan is beköszönt. Konkrétan az első hat pont az ő nevéhez fűződik. Sőt, Murić találata után egy laza mozdulattal blokkolta a palánk alatt tömörülő ellenfelet és indított egy kontratámadást, amit Murić köszönt szépen és értékesített (10:13). Sőt, ha már ott volt, redukálta a Partizan hátrányát 1 pontra egy újabb dobással. Az ellenfél támad, Milutinovć önfeláldozóan a török játékos útjába vetődik. Itt még csak bedobás, de aztán a bíró faultot fúj Gagićra (ma megint nagyon utálták őt a játékvezetők), a büntetőt a törökök bedobják (12:17). Murić igyekezett lefaragni a hátrányt (14:17), aztán 14:19-nél jó alaposan belekönyököltek az ellenfél büntetőterületén. Szabaddobás nem volt, csak timeout, Duško Vujoševićtől.

Pillanatkép: Edo Murić

Utána Gagić kapott egy újabb faultot, támadóhiba címén (nyilván a változatosság kedvéért), majd Murić mutatott be egy zseniális blokkolást. Majd kivételesen Gagić ellen ítélt a bíró faultot (a centerbe durván belementek), majd a negyed legvégén Mačvan hozta fel ismét a csapatot egy pontos különbségre. (18:19)
A második negyed két büntetővel indult, egy ide, egy oda (20:22), aztán Andrić hozott egy zseniális hárompontost (23:25).

Valahogy így

A Partizan védelme remekül működött. A palánkra törő játékosra sokszor hárman ugrottak és kíméletlenül csüngtek a nyakán, amíg az ellenfél csalódottan, levegőért kapkodva fel nem adta. Gagić, Murić, Tepić, Milutinov mind kivették a részüket.
Aztán egyenlített a Partizan, Gagić révén. 28:28 volt az állás.


Sőt. Mintha elkezdett volna muzsikálni is a dolog. Egy kicsit. Még azért eléggé csikorgott, de mintha már körvonalazódott volna valami. A csapat egyre bátrabban játszott. A védelem szendvicsbe fogta a török játékosokat, akik csak nagy kínkeservek árán tudták bepasszírozni a labdát a kosárba, már ha sikerült. És ha sikerült is, mindig ott volt Gagić, aki egyenlített (30:30). A Banvit ziccerrel próbálkozott, Bezbradica válaszolt (32:32). Aztán Andrić megint bevágott egy hárompontost (35:36), Átlagszurkoló pedig megdédelgette magában azt a titkos vágyat, hogy az ifjú bedobó lehet a hárompontos-specialista Bertans utóda. Mačvan nyakán közben ott lógott az ellenfél összes játékosa, de a bíró nem fújt a sípjába. A törökök kontratámadást indítottak, de elrontották, ebből a Partizan indított kontratámadást, de elveszítettük a labdát, a konra-kontratámadást megint elszúrta az ellenfél... és Tepić a földre került. A bíró pedig ellene ítélt faultot.
Nem, a játékvezetők ma nem igazán szerettek minket.

Milan Mačvan

Viszont beigazolódott a "karma is a bitch" igazsága. Dallo jött fel a labdával, a Banvit egyik amerikai játékosa elmarta tőle - és ugyanazzal a lendülettel a saját lábára ejtette. Közben már 35:42 volt az állás, Andrić értékesített egy büntetőt, a csapatot elkapta a gépszíj, rohangáltak, blokkoltak, és amikor 39:44 után az ellenfél jött volna az alapvonalról a szokásos bedobással, egyszerre hárman ugrottak a labdára (Mačvan, Dallo, Tepić), még ott, az ellenfél területén belül. De a bíró morcos kedvében volt (ezért vagyok most én is morcos). A félidő végére rengeteg volt a birkózás, aztán 39:48-cal mentek a csapatok szünetre.

Ez a jelenet eléggé jellemző a második negyed végére

A harmadik negyed ha lehet, még jobban indult. Murić és Tepić csökkentették a hátrányt (43:48), ráadásul az ellenfél sorban hagyta ki a helyzeteket. Rengeteg volt a birkózás, a fault, a lökdösődés, a Partizan pedig hozta a régről jól ismert zónázós védekezését. Öröm volt látni, tényleg... A törököket sikerült zavarba is hozni (közben a képernyőn egy pillanatra feltűnt Goran Grbović, a Partizan egykori csapatkapitánya), de aztán Milutinov kipontozódott. Đoko Šalić érkezett helyette.
Az iram nem csitult, hosszú perceken át csak birkózott a két csapat. Majd egy zseniális kontrából Tepić csinált 45:48-at.
Aztán valahogy homok került a gépezetbe. A Banvit elhúzott, már 45:58 volt az állás. Pedig a védelem működött. A bírók viszont mindent, de mindent befújtak. Murić, Dallo, Andrić sorban kapták a faultokat. Közben kezdtek előjönni a régi hibák, elszúrtunk egy csomó helyzetet, a törökök pedig kíméletlenül büntettek. Mačvan törte meg végül a csendet (47:58), de még mindig kétszámjegyű volt a különbség. Végül Andrić újabb hárompontosával, 50:62-vel jött az utolsó játékrész.

Kupaktanács: Marinković és a Mester

Nem kezdődött túl vidáman. A bírók egyre kevésbé szerették a Partizant, a törökök meg produkáltak egy tízpontos sorozatot. Marinković törte meg a csendet egy hárompontossal (53:70). De valahogy mintha leeresztett volna a csapat... Az ellenfél sorban dobálta be a találatokat (53:74), már több, mint 20 pont volt a különbség, amikor Andrić remek összjáték után szépített (55:74). A végén Šalić dobott egy kosarat (57:77), majd Murić egyet büntetőből, aztán Marinković egy remek kontrából beállította a végeredményt (61:77).
A közönség pedig... nos, a közönség úgy ünnepelt, mintha bajnokot avattak volna.


(fotó: mondo.rs)

- Vannak bizonyos határaink és gyengeségeink - fogalmazott a meccs után Duško Vujošević. - Azt mondtam, hogy nem lesz egyszerű a szezonkezdés, de erre én sem számítottam. Ezek még nyilván a kezdeti nehézségek. Keményebben kell dolgoznunk, jobbnak kell lennünk és nem szabad idegeskednünk.
- Voltak üresjárataink a meccs alatt - ismerte el Milenko Tepić. - Meg is fizettünk érte. Mindkét félidőben elértük őket néhány pont különbségig, de aztán valamiért megtört a lendület. A Banvitspor jó csapat, mi viszont sokat bizonytalankodtunk. - Majd kis csend után komoran megjegyezte: - Nehéz lehet most a szurkolónknak lenni... köszönjük mindenkinek, akik itt voltak.
Edo Murićot teljesen felvillanyozta a szurkolók biztatása.
- Egészen hihetetlen volt a közönség. Nem is gondoltam volna, hogy még a vereség után is ilyen kitartóak. Tényleg hihetetlen erőt tudnak adni. És azok után, hogy veszítettünk, még ők hívtak ki minket a pályára.

Partizan NIS: Tepić (4), Murić (12), Marinković (5), Dallo, Milutinov (1), Mačvan (15), Gagić (8), Andrić (13), Milutinović, Bezbradica, Bogdanović, Šalić (2)
Banvitspor: Veyseloglu (2), Rowland (11), Gecim, Candan (9), Edge, Davis (6), Mejia (13), Veremenko (2), Simmons (10), Dragičević (20), Mutaf (4), Özer

(jelöletlen képek: Facebook/KK Partizan)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése