2014. október 24., péntek

FK Partizan - Besiktas 0:4 (UEFA Európa Liga)

(fotó: mozzartsport.com)

Igen.
Miladin Stevanović arckifejezése többet mond minden beszámolónál.
(És igen, az ifjú jobbhátvéd ma debütált a nagycsapatban.)
Egyébként még délután is kérdéses volt, hogy lejátszhatják-e a meccset. Belgrádban ugyanis ömlött az eső, elborította teljesen a pályát. A mérkőzés előtt nem sokkal még a takarítószemélyzet söpörte le a vizet a pályáról. Végül úgy döntöttek, megtartják a meccset.

Kivonulás, meg a szokásos csinnadratta ("Say No To Racism")



A kezdés jó volt. Sőt, remek. Már a legelső percben Lazović kis híján beköszönt Zengin kapusnak, csak túl magasra rúgta a labdát.
Az első nagyjából 10 percben óriási kedvvel és lendülettel játszott a Partizan. A 3. percben szabadrúgáshoz jutottak, előzőleg Škuletić hemperedett a földre. Drinčić állt a labda mögé, a kaputól nagyjából 20 méterre voltak, de az elcsavart lövés kiszállt a pályáról a kapu fölött.
Aztán folytatták tovább, passzolgattak, cseleztek, Drinčićnek nem sokkal később volt egy zseniális becsúszó szerelése valahol a Partizan 16-osa előtt, aztán Ćirković blokkolt egy török játékost a levegőben.


Majd Škuletić vágott le egy óriási szólót, 1 azaz egy védő lihegett a nyakán, de az ellenfél 16-osán belül szerelték.


A 11. percben a Besiktas bedobott valami vézna próbálkozásfélét, de itt még nem gyanakodott senki. Két perc múlva viszont Lukač egy akkora védést mutatott be, hogy Voždovac túloldaláról szaladtak oda a csodájára. A labda szögletre ment, a Partizan-védők kifejelték, és már indult is volna egy kontratámadás, amikor Lazovićot a földre rántották. Szabadrúgás ugyan lett belőle, de a lendületnek lőttek.

Meccsfotó: Živković lendül át a kolumbiai Pedro Franco felett

A 16. percben megint Lukač védett egy nagyot, itt a Partizan már érezhetően kezdett kissé betömörülni. A törökök jöttek, mint annak idején a rigómezei csatában, csak jöttek...
...és 0:1.
Kavlak zúdított egy távoli lövést a Partizan kapujára. Az pedig bepottyant, mint az érett körte.
Sőt, két perccel később újabb hajmeresztő helyzetbe került a Besiktas és csak a szerencsének volt köszönhető, hogy nem ment be. A török játékos berontott a Partizan 16-osára, a védők döbbenten nézték, végül sikerült valahogy szögletre tolni.
Valamikor a 20. perc körül lépte át ismét a Partizan a felezővonalat, egészen addig a saját térfelükre szorultak. Rögtön a 21. percben kaptunk egy szabadrúgást, Drinčić állt ismét a labda mögé, de a rúgás a kapu fölé ment. Egy perc múlva Lazovićot lerántották valahol a felezővonalnál, de nem történt semmi, a bíró konkrétan fütyült rá

még ha fütyült volna, de nem...

marha Átlagszurkoló azt hinné, hogy szabadrúgás, vagy valami, de frászt...

Meccsfotó: Stanković, vele szemben Tore

Aztán a Partizan megindult egy kontratámadásra, Živkovićnál volt a labda, de a törökök elvették tőle. Aztán sós kútba tették. Megindultak támadásra, de Stanković mutatott be egy remek becsúszó szerelést.

A pálya vízilabda-mérkőzésre alkalmas. Drinčić egyik szabadrúgása.

A 25. perc körül volt néhány halovány Partizan-próbálkozás. Először Drinčić küldte rá, de túl messziről és túl gyengén. Majd két perc múlva Škuletić próbálkozott, de a kapus elkapta a labdát.
A 28. percben Pantićnak volt egy óriási szólója, majd Volkovhoz passzolt, de a török védők blokkolták a támadást.


Pár pillanattal később meg a sikoltozós, agyvérzéses, szívrohamos JÉZUSATYAÚRISTENÉSAZÖSSZESSZENTAMENNYEKBEN-üvöltéssel kísért Besiktas-helyzet jött, majd másodpercekig a padlón hápogás és a szőnyeg körömmel karistolása. Tore csapott le a labdára és lőtte rá, a labda pedig hatalmasat csattant a jobb kapufa alsó részén. Annyira húzós volt, hogy Átlagszurkoló a lelki szemeivel már benn látta a labdát a hálóban, de aztán Lukač már zavarta is előre a többieket és rúgta ki a labdát.


A 31. percben Živkovićot durván lerántották, pár méterre a törökök 16-osától. Szabadrúgás, Drinčić a labda mögött, óriási nagy lövés, de a kapus kivédte. Két perc múlva Škuletić próbálkozott, aztán a 36. percben megint ő futott fel a labdával és passzolta remek ütemben Živkovićnak. A középpályás lőtt is - egyenesen bele a kapusba.
Aztán megint a Partizan-védelemé lett a főszerep... Branko Ilićnek volt egy nagyon jó megmozdulása...

...ja igen, az eső végig ömlött a meccsen.

A játékvezető nem igazán volt elemében. A 41. percben Škuletićet rántották ismét a földre támadás közben, de az égvilágon semmi nem történt, sőt, a spori kirúgást ítélt a törököknek. Aztán amikor néhány másodperc múlva Volkov csak feltartotta a felfelé loholó törököt, egyből repült a sárga.

Meccsfotó: Miladin Stevanović

Aztán a félidő legutolsó percében 0:2 lett. Demba Ba kapta a labdát a 16-os bal oldalán és bepöccintette a hálóba a kirohanó Lukač mellett.
Épp ideje volt, hogy a csapatok szünetre menjenek.

A félidőben a Grupa JNA új CD-je szólt és olyan hangulat lett, hogy egyrészt a lelátón mindenki bugizott a "Dobro pamtim sve" ütemeire, másrészt már rég lekapcsolták a zenét, a csapatok is kint voltak és egymást, meg a labdát rugdosták, de a közönség még mindig kórusban énekelte, hogyaszongyahogy "Dobro pamtim sveee, srečno bio jeeee, ooooo, svud sam iš’o da bih njega bodriooooooo".

A második félidő legelején bepróbálkozott a Besiktas, de Lukač a helyén volt. A bíró pedig folytatta a mélyrepülést. Partizan-támadás kellős közepén szabadrúgás a Besiktasnak, de amikor Lazovićot bodicsekkel állította meg az egyik török védő, akkor néma maradt (legfeljebb akkor kegyeskedett a sípjába fújni, amikor a Partizan-játékosnak már majdnem a fejére ült az ellenfél).



Az 52. perc hozta a harmadik török gólt.

És a stream összeomlását. Meg az enyémet is. Azt hiszem, édes anyanyelvem vadonatúj, eddig nem használt frázisait is sikerült felsorolnom. Tán be kéne kopognom az Akadémiára, hé, srácok, mit szóltok, nyelvújítás, nesztek, haladjunk a korral, meg ilyenek. Persze ilyenkor a kutya sem törődik az Akadémia komoly tudósaival, hanem eszetlenül, sikoltozva keres az Átlagszurkoló működőképes streamet. 
És amikor végre talál, akkor látja, hogy már 0:4.
Összeomlás. Titokban elmorzsolt könnyek. 

Valamikor az 57. perc körül sikerült újra bekapcsolódni. Éppen Škuletićet indították, a csatár vágtatott is fel az ellenfél kapuja felé, majd egy fantasztikus oxforddal passzolt - csak éppen az égvilágon senki nem volt ott a török védőkön kívül. Három perc múlva megint ő volt a főszereplő, pedig Živković nagyon jó ütemben ívelt be, csak épp mindenki kedvenc montenegrói csatárát mattolták a török védők.

Leírhatatlanul fáradt és csüggedt kifejezés ült ki Škuletić arcára, a közeli képen egészen tisztán látszott.

Egyre töredezettebbé, lassúbbá vált a játék. A törököknek tökjó volt az eredmény, a Partizanból meg mintha kifogyott volna a szusz. A Sírásók viszont továbbra is hozták a hangulatot, jólesett hallgatni őket, miközben a játékosok a zuhogó esőben, a csuromvizes (vízilabda)pályán tuszkolódtak az ellenféllel.
A 73. percben volt egy fingerli próbálkozás a Besiktas részéről, ide-oda pattogott a labda, végül Lukač elkapta. Egy perccel később a játékvezető szerint Pantić kezezett az ellenfél 16-osán belül, de a lassításból (nekem) nem derült ki egyértelműen. Egy perc múlva viszont, amikor Branko Ilić szerelte az ellenfelet, akkor máris repült a sárga lap. Eskü, nem tudom, hogy miért. (Az utána következő szabadrúgást Lukač szögletre öklözte.)
Még annyi volt, hogy a 82. percben az egyik török játékos nekiállt eljátszani a hattyú halálát a Partizan 16-osánál, a bíró bevette, mint egy nyeretlen kétéves és szabadrúgást ítélt. (Hálistennek mellément.) Aztán egy perc múlva Ninkovićot sikerült szerelni egy klasszikus bodycheck-kel, a középpályásnak tán át kéne igazolni a Partizan jégkorongcsapatába, mindenesetre a dolog következmények nélkül maradt, bezzeg amikor Marković egy önfeláldozó becsúszó szereléssel mentett, azt a bíró azonnal lefújta.
A hátralévő pár percben meg már az égvilágon semmi nem történt. A Sírásók kórusban énekelték azt, hogy "Dobro pamtim sve", a lefújás után is.


Saša Ilić ma nem játszott

- Az ellenfél erősebb volt nálunk - nyilatkozta a meccs után Petar Škuletić. - Nem is emlékszem, mikor volt utoljára az, hogy hazai pályán ennyire domináns legyen az ellenfél.
Milan Lukač szavai kijózanítóak voltak.
- Nehéz egy ilyen vereség után bármit is mondani. Köszönjük a szurkolóknak, hogy eljöttek. A mi helyünk a SuperLigában van, ennél tovább nem tudunk nyújtózkodni. Ezt a meccset sürgősen el kell felejteni és azonnal a Jagodina elleni meccsre koncentrálni.
- Az ellenfél sokkal jobb volt - jegyezte meg Vojislav Stanković. - Próbáltuk a hiányosságaikat a javunkra fordítani, de nem sikerült. Megérdemelték a győzelmet, nagyon buta gólokkal kaptunk ki.
A másik oldalon érthető volt a jókedv, ugyanakkor a Besiktas játékosai teljesen el voltak ájulva a Partizan szurkolóitól.
- A Partizan jó csapat, de sajnos még nagyon fiatalok és tapasztalatlanok - mondta a szenegáli Demba Ba. - Örülök a győzelmünknek. Fantasztikus volt a hangulat, a Partizannak hihetetlen szurkolói vannak.
- Pont erről beszélgettünk az öltözőben - bólogatott Atiba Hutchinson. - Minden csapat ilyen szurkolókról álmodik. Ezek a srácok még egy ilyen vereség után is énekelve fogadják a csapatukat.

A tények:

Helyszín: Partizan Stadion
Nézőszám: 12 000
Vezette: Paolo Silvio Mazzoleni (partjelzők: Riccardo di Fiore, Matteo Passeri - tartalék játékvezető: Alessandro Giallatini - gólbírók: Marco Guida, Andrea Gervasoni) - ITA

FK Partizan: Lukač - Stevanović, Ćirković, Volkov - B. Ilić, Stanković - A. Živković (Grbić, 67.), Lazović (Ninković 61.), Drinčić (Marković, 61.), Pantić - Škuletić
Vezetőedző: Marko Nikolić

Besiktas: Zengin - Uysal, Franco, Sivok, Ramon - Kavlak, Tore (Koyunlu, 64.), Ozyakup (Koybasi, 78.) - Hutchinson, Sahan, Ba (Tosun, 69.)
Vezetőedző: Slaven Bilić

Gólszerzők: Kavlak (18.), Ba (45.), Ozyakup (52.), Tore (54.)
Sárga lap: Volkov (42.), B. Ilić (75.), ill. Sahan (14.), Ramon (31.)

(jelöletlen képek: Facebook/Fudbalski klub Partizan)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése