2015. május 18., hétfő

FK Partizan - Novi Pazar 1:1 (Jelen SuperLiga 29. forduló)

Hatalmas népünnepély volt a Humska utcában. Már délután 4 óra előtt szélesre tárták a kapukat, hogy tódulhasson a tömeg, de még előtte kitették közszemlére a két serleget.

(kép: hotsport.rs)

A játékosok pedig kihasználták az alkalmat és pózoltak vele.

A photo posted by Nikola Ninkovic (@dzigi11) on


A photo posted by vovavolkov666 (@vovavolkov666) on


A photo posted by Andrija Zivkovic 17 (@zivkovic17) on


A csapatból mindenki kapott ilyen pólót, amire a 26-os volt ráfestve, az összes olyan évszámmal együtt, amikor a Partizan bajnokságot nyert
(kép: mozzartsport.com)

Eközben, óriási ováció és tapsvihar közepette megérkeztek a kosarasok is, hogy együtt ünnepeljenek a focistákkal.


Ők a VIP-szekcióból nézhették a meccset.

(kép: Facebook/KK Partizan)

(kép: juznifront.com)

Az ünnepség legelején Saša Ilić ajándékot kapott a klubvezetőségtől. Ez volt ugyanis a 10. bajnoki címe a Partizannal.

Sok más futballista ennél sokkal több bajnoki címet is nyert, de olyan, aki 10, netán ennél több bajnokavatáson vett részt ugyanannak a klubnak a színeiben, na abból már kevés van. Ezen nagyon kevesek egyike Saša Ilić
(kép: Facebook/Fudbalski klub Partizan)

Őszinte leszek: az ezután következő pillanat mélyen meghatott. Amikor a fennkölt büszkeséget az ember sutba vágja és nem szégyelli a könnyeit, és azt se, ha emiatt elmeháborodottnak nézik.
A Novi Pazar-i születésű Bajro Župić, a Partizan egykori legendás hátvédje lépett oda Saša Ilićhez és ő is átadta neki az ajándékát.

(kép: partizan.rs)

Aztán az ember letörölgeti a könnyeit, kicsit összeszedi magát és nézi, amint a szuperliga első embere, Zoran Šćepanović átadja Saša Ilićnek a győztesnek járó kupát.

(kép: hotsport.rs)

Utána a mindenkori bajnoknak járó vándorkupát Savo Milošević, a Szerb Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottságának a tagja, a Partizan egykori játékosa adta át Saša Ilićnek.

(kép: hotsport.rs)

És kezdődhetett az ünneplés. 

(kép: hotsport.rs)

Természetesen muszáj volt a pezsgőt egyenesen a kupába tölteni. A tettesek: Vladimir Volkov és Živko Živković.
(kép: Facebook/Fudbalski klub Partizan)

(kép: juznifront.com)

(kép: Facebook/Fudbalski klub Partizan)

Csoportkép gyerekekkel, szurkolókkal és zászlókkal
(kép: hotsport.rs)

 A szurkolók is megadták a módját az ünneplésnek: a déli tribün fekete-fehér füstbe borult
(kép: juznifront.com)

(kép: Facebook/Fudbalski klub Partizan)

Az összes szurkolói csoportosulás zászlója
(kép: Facebook/Fudbalski klub Partizan)

Jöhetett az örömünnep második része: a tiszteletkör. Ez az a pillanat, amikor a vezérszurkolók is a magasba emelhetik a serleget.


A SOS Kanal csinált erről egy remek összefoglalót.


Közben a déli tribün elé villámgyorsan felállítottak egy színpadot és végre-valahára elszabadulhatott a pokol: jöhetett a Grupa JNA-koncert.


Boldog-boldogtalan a színpadra tódult

A csúcs: Marko és Miša Tumbas duettje
(képek: Facebook/Grupa JNA)

De MEKKORA frontember már az öregúr...


17 órakor pedig kezdődhetett a futballmeccs. A kezdőcsapatban több olyan játékos volt, akik eddig alig, vagy egyáltalán nem kaptak lehetőséget.
A csapatkapitány ez alkalommal Nikola Ninković volt.

(kép: hotsport.rs)

Az ilyenkor szokásos, a csapatok kivonulása és a közönség üdvözlése alatti zene most a kezdő sípszó után sem hallgatott el, így a két csapat a Grupa JNA "Titula, titula" számára kezdte a meccset.
Csak aztán a Novi Pazar úgy döntött, hogy belerondít a nagy ünneplésbe meg meghatottságba.
De kezdjük az elején.
A 3. percben Ninković, úgy is, mint csapatkapitány bal oldalról, kb. 20 méterről eresztett rá egy lövést, mellément. A 6. percben a Novi Pazar egyik játékosa (Pavlović talán?... nem láttam tisztán) próbálkozott, de Balažic szerelte. Egy perccel később Grbić vezette fel a labdát, de szerelték, szöglet lett belőle. A beívelést Brašanac tolta meg fejjel, fölé.
A 10. percben Brašanac bűvészkedett a labdával a Novi Pazar védői között. Végigcselezte magát a 16-oson, de itt a partjelző valamiért lest lengetett. 

Eskü, nem volt les. Akármibe.

Már indult is a Novi Pazar kontratámadásra, az érkező beívelést Balažic tisztázta.
A 12. percben Ninković adta be balról középre a labdát. Bandalovski a védőkkel való birkózás közepette elveszítette. Két perc múlva Đorđević kellemetlenkedett a 16-osunk jobb oldalán, végül Ćirković közbeavatkozott.
A 18. percben szabadrúgást kaptunk, majdnem a bal szögletzászló mellől. Ninković a labda mögé állt, a lövése kis híján gól lett

igen, abból a lehetetlen szögből

de a labda végül a kapufán csattant. De még így is nálunk maradt, Balažichoz került, de ő föléfejelte.
Egy perc múlva a Novi Pazar kapott szabadrúgást a 16-osunk vonalánál, a bal oldalon. Pavlović egy rettenetes, lapos rúgást küldött be a kapunk elé, a labda össze-vissza pattogott, végül kikötött a kapunk jobb alsó sarkában. Senki ne kérdezze, hogy történt. 0:1
A 24. percben Brašanac vezette fel a labdát, majd passzolta Lukićnak. Ő Petrovićnak továbbította, de az egyik védő hamarabb ért a labdához és kivágta. Bedobás, Ninkovićhoz került a labda, ő beívelte középre. Ott Grbić várta, ráfejelte, mellé. A 30. percben megint Ninković volt az, aki lecsapott egy labdára, miközben a Novi Pazar védői álmosan passzolgattak egymásnak. Džigi felszáguldott, középre ívelt, de a védők tisztáztak, mire Šaponjić odaérhetett volna. Sebaj, a labda még mindig nálunk volt. Marković rálőtt vagy 25-30 méterről, a kapus nagyot védett.
Ezen a szakaszon nagyon erős volt a Partizan nyomása. Egyre kellemetlenebbé vált, hogy a bajnokavató mérkőzésünkön vezet az ellenfél. Folyamatosan nálunk volt a labda, támadtunk, a 33. percben Lukić próbálkozott egy lövéssel, távoli is volt, gyenge is volt, de legalább megpróbálta. Két perc múlva újra Marković lőtte rá távolról, mellé. Nem sokkal később egy szöglet után Petrović kapta a labdát. Rálőtt, a kapus simán leszedte.
Aztán a 42. percben Bandalovski beadását kapta a jobb oldalon Grbić. Fel is szaladt vele és beívelte a labdát középre. Ott Ninković ráfejelt, de a labda hatalmasat csattant a kapufán, majd Šaponjić felé repült. A csatár bólintott, a labda a hálóba vágódott. 
GÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓL!!! Végre-valahára! 1:1
A második félidő első igazán említésre méltó eseménye az 51. percben történt. Hosszú-hosszú kihagyás után ismét pályára léphetett Miroslav Vulićević. A hátvédet óriási ováció és taps fogadta. Két perc múlva pedig már ő ívelhette be jobb oldalról a labdát, amit egy rövid ideig tartó, de annál hevesebb és látványosabb küzdelem követett. Közben Ninković rárúgta, egy védő tisztázott, aztán az egésznek egy Novi Pazar-kontratámadás vetett véget.
Az 55. percben egy Novi Pazar-szöglet után Lukić szerelte a vendégek körülményeskedő játékosát és indult felfelé, de túl hosszú labdával indította Šaponjićot. 
Aztán egy kicsit lelassult a tempó. Rengeteg volt a durvaság, közben az idő főleg a cserékkel ment. A szurkolók is csendben, beletörődve, kissé csalódottan figyelték a meccset. Aztán az 58. percben Andrija Živković került helyzetbe. Két védő fogta közre, a lövése mellément. (Közben a Novi Pazar kapusa a földön maradt, miután a saját védőjével ütközött.)
A 72. percben szögletet kaptunk. Marinković lőhette, nem volt veszélytelen, de végül kifejelték. A labda ismét hozzá került, újra beívelte, most Balažic próbálta fejjel rátolni, mellé.
A meccsnek ezen a részén rengeteg rohangálás folyt, különösebb eredmény nélkül.
A 77. percben a Novi Pazar kapott szabadrúgást kb. 23-25 méterre a kapunktól. A lövés megpattant a sorfalon. 
A 83. percben mi kaptunk szabadrúgást 35 méterre a gólvonaltól, a bal oldalvonalnál. Marinković állt a labda mögé, beívelte, a kapus leszedte. Egy perccel később Marinković passzolt Brašanachoz, ő pedig tovább Šaponjićnak, végül az akció szöglettel ért véget. 
A 88. percbe még belefért egy Novi Pazar-helyzet, Matos kapta a labdát bal oldalról, rá is lőtt vagy 20 méterről, Živko Živković elkapta.
A mérkőzés utolsó perceire ismét lett zenei aláfestés, közben még a 90+1. percben Petrović próbálkozott egy lövéssel, de mellément. Aztán jött a hármas sípszó, a szurkolók pedig elözönlötték a pályát.

(kép: Facebook/Grupa JNA)

Részletes összefoglaló videó sajtótájékoztatóval:


Tények:

Helyszín: Partizan Stadion, Belgrád
Nézőszám: 15 000
Vezette: Srđan Obradović (partjelzők: Srđan Milutinović, Milan Minić - tartalék játékvezető: Bojan Jovanović - gólbírók: Milan Ilić, Dalibor Manojlović)

FK Partizan: Ž. Živković - Bandalovski (Vulićević, 52.), Ćirković, Balažic, Petrović - Marković, Brašanac - Grbić (A. Živković, 60.), Lukić, Ninković (Marinković, 70.) - Šaponjić
Vezetőedző: Zoran Milinković

FK Novi Pazar: Zečević - Đorđević, Stevanović, Vuković, Kostić - Pavlović, Jevtović - Mijić (Arsenijević, 54.), Radivojević (Rušević, 89.), Matos - Kecap (Sotirović, 60.)
Vezetőedző: Miša Kosanović

Gólszerzők: Šaponjić (42.), ill. Pavlović (19.)
Sárga lap: Lukić (8.), Ćirković (54.), ill. Stevanović (57.), Jevtović (83.)

A bajnokság jelenlegi állása:
1. Partizan 70 pont
2. CZ 61 pont
3. Čukarički 57 pont
4. Vojvodina 49 pont
5. Novi Pazar 44 pont
6. Mladost 40 pont
7. Rad 40 pont
8. OFK Beograd 39 pont
9. Radnički Niš 36 pont
10. FK Voždovac 33 pont
11. Borac 32 pont
12. Jagodina 32 pont
13. Napredak 31 pont
14. Spartak Zlatibor Voda 31 pont
15. Donji Srem 26 pont
16. Radnički 1923 19 pont

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése