2014. április 16., szerda

Évforduló - 22 éve nyerte meg a KK Partizan az Euroliga-bajnokságot

Ma 22 éve, 1992. április 16-án, az isztambuli Abdi Ipekci sportcsarnokban tartott döntőben győzte le a Partizan 71:70 arányban a badalonai Juventud csapatát és nyerte meg története során először az Euroligát.
A csapat legendáriuma szerint nem indult túl ígéretesen az 1991/92-es szezon. Többen elmentek a csapattól, akik pedig maradtak, még mind fiatalok és rutintalanok voltak. Az átlagéletkoruk alig volt több 21 évnél - ők voltak az Euroliga legfiatalabb csapata. Ráadásul a háborús embargók miatt a hazai mérkőzéseiket is mind idegenben kellett játszaniuk. De ezzel együtt, vagy ennek ellenére a csoportjukban a 4. helyet szerezték meg. Olyan csapatokat utasítottak maguk mögé, mint a Bayer Leverkusen, a görög Aris Thessaloniki vagy a belga Maes Pils. A legjobb 8 közé a csoportjukból magukkal vitték a Juventudot, a spanyol Estudiantest és az olasz Philips Milanot. A másik csoportból a bolognai Knorr, a Barcelona, a Maccabi Tel Aviv és a horvát Cibona jutott tovább.
A Final Four-ba a Partizan mellett a Juventud, a Philips és az Estudiantes került. A Partizannak az olasz csapat jutott, 82:75-re verték a milánóiakat. Predrag Danilović és Saša Đorđević csúcsformában voltak, előbbi 21, utóbbi 20 ponttal szórta meg a Philipset.
A másik oldalon a két spanyol csapat találkozott, a Juventud simán átlépte az Estudiantest 91:69 arányban. Majd jött a döntő, aminek az utolsó másfél perce önmagáért beszél.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése