2014. április 6., vasárnap

Futballhírek a 22. forduló után

Áll a bál a Partizan fociklub háza táján és nemcsak a tegnapi botrányos Vojvodnia-meccs miatt.
Persze, persze, kezdjük az elején.
Tegnap a Partizan 1-1-et játszott a Vojvodinával a Humska utcában. Így önmagában még nem lenne ez akkora tragédia,

dehogynem, mert így már 3 ponttal vagyunk lemaradva a Crvena Zvezda mögött, és ez marhául nem vicces

a dolog azért necces, mert kb. a 92. percig a Partizan vezetett 1-0-ra. Ekkor jött Bogdanović bíró felülmúlhatatlan pillanata.
Támad a Vojvodina, a 16-os magasságában Trajković védő a kapu felé rohanó játékos elé lép. Az újvidéki játékos ívben berepül a büntetőterületre, a bíró pedig, ahogy mondani szokás, lépre megy, mint egy nyeretlen kétéves és befújja a 11-est.
Később az ArenaSport tévécsatorna lassításában egyértelműen látszott, hogy 11-esről szó sem volt.


A hangulat már emiatt nagyon paprikás volt szombaton a Topčider-parki stadionban, de ezután jött a kegyelemdöfés, a nagy ellenfél, a Crvena Zvezda nyilatkozata.

A Partizan és a Crvena Zvezda közötti ellenségeskedés nagyjából a két csapat alapításának idején kezdődött. A köztük lévő feszültség nemcsak a két szurkolótábor balhéiban nyilvánul meg, a csapatok háborút folytatnak egymás ellen már évtizedek óta, pályán kívül is. 

A vörös-fehér csapat ugyanis közölte, hogy szerintük a Partizan a korábbi politikai garnitúra (ti. a kommunizmus) idején kivételezett helyzetben volt és a politikai hátszélnek köszönhetik az összes sikerüket. Továbbá az ő privilegizált státuszuk riasztja el a szponzorokat a Crvena Zvezdának még a környékéről is.
Miután a Humska utcában kiröhögték magukat, kiadtak egy hivatalos közleményt, szerbül itt olvasható. A lényege röviden az, hogy a Partizan konkrét neveket akar, hogy a vörösök szerint mely politikusok kivételeztek ennyire a csapattal, illetve mely szponzorok fordultak el a vöröscsillagosoktól a Partizan privilegizált helyzete miatt.

Itt meg kell jegyezni, hogy a CZ szponzorai között a legnagyobb szerbiai befektetők sorakoznak, többek között a Telekom Srbija és a Gazprom, mindketten többmillió euróval szálltak be a klub támogatásába. Továbbá a fenti közlemény szerint a Zvezda nem egyszer állami támogatást is kapott, vagyis a szerb adófizetők dinárjai csorogtak a klub kasszájába. (Ismerős, nem?...) A Partizan ezzel szemben az utóbbi 7 évben összesen 1 millió euróval kellett, hogy gazdálkodjon; a klub anyagi helyzetére jellemző, hogy a kosárlabdacsapat legutóbbi külföldi meccsén, amikor Kazanyban játszottak Euroliga-mérkőzést, az egyesületnek már nem volt pénze szállásra. A szurkolók dobták össze a pénzt, hogy a csapatnak legyen fedél a feje felett.

A fenti kérdésekre egyébként valószínűleg nem jön semmiféle válasz.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése