2015. november 6., péntek

Athletic Bilbao - FK Partizan 5:1 (UEFA Európa Liga)

Egy kis felvezetéssel kezdeném, ugyanis a futballcsapat körül már a hét elején állt a bál. Ez most, a hét második felére összesűrűsödött és egészen biztosan nem kis szerepet játszott a mostani totális lebőgésnél.
Kezdődött azzal, hogy kedden Milorad Vučelić nyilvánosan hordta el a játékosokat mindennek. Először is a játékosokat elmondta mindenféle autista bandának, és közölte, hogy mindenért ők a felelősek. (Ja, jó politikus módjára mosta kezeit, van már rutinja.) Rá egy napra Ivica Iliev finoman ugyan, de elküldte a kurva anyjába Vučelićet, hogy persze, kell a kritika, de nem úgy, mint amikor egy felbőszült elefánt beront a porcelánboltba, pláne nyilvánosság előtt.
Ezek után Andrija Živković apjának lett totál epefakadása, mellesleg teljesen érthetően és ráborította az asztalt a Partizan vezetésére. Közölte, hogy a mostani vezetés még a Đurić-éránál is százszor rosszabb

és lássuk be, igaza van

és ezek után az ő fia egy frászt fog elmenni a csapattal Bilbaoba. Ifjabb Živković egyébként valóban nem volt benne a keretben, sőt, ha a pletykák igazak, időközben aláírt egy öt évre szóló szerződést a portugál Benfica csapatával, ami 2016 januárjától lépne életbe. (A Benfica ezt a hírt egyelőre cáfolta.)
A Bilbaoba utazó keretben egyébként nem volt benne Živkovićon kívül sem Brašanac (sérült), sem Saša Ilić, sem Leković. 
A San Mamés stadionban óriási telt ház fogadta a Partizant. Ott volt a Sírásóknak egy egészen maroknyi kis csapata is.


A helyzet pedig az, hogy a kezdő sípszó után a Partizan beszorult a térfelére, illetve, mintha ki se igazán akart volna onnét jönni. Valamikor a 9. perc körül jutottunk fel a Bilbao kapujáig, lett is belőle egy szöglet, de kifejelték. 
És... és maradtunk a térfelünkön. 
És hátrafelé passzolgattunk.
Nem támadtunk. Nem estünk neki üvöltve az ellenfélnek. Mintha csak ki akartuk volna bekkelni valahogy a 90 percet.
Meg is lett a böjtje. A 16. percben már meg is szerezte a vezetést a baszk csapat. Williams indult meg középen, lepasszolta Aduriznak. Aduriz Subić-tyal birkózott, sikerült is megfektetnie a Partizan védőjét, majd visszapasszolt a tökegyedül, a semmiből érkező Williamsnek, aki röhögve bevágta a hálóba a labdát. 1:0
Nem kellett sokat várni a válaszra. A középkezdés után Grbić megindult felfelé a jobb oldalon és középre passzolt Aboubakarnak. A partjelző nem lengetett lest, Aboubakar lenyomott egy hatalmas szólót, majd fogta és belőtte. 1:1


A 18. percre már vissza is szerezte a vezetést a Bilbao.
Jobb oldalon érkezett a támadásuk, a beívelő labdát Jevtović (ha jól láttam...) kirúgta a mezőnybe, egyenesen egy baszk játékos elé. Ő visszarúgta középre a társának, az szlalomozott egy sort az ötösnél, majd a hátulról odaosonó Williamsnek passzolt, akit senki sem vett észre, és aki széles vigyorral be is lőtte a Bilbao második gólját. 2:1
A 24. percben Williams tökegyedül maradt megint a kapunk előtt

valami rémes volt az a gyerek, villámgyors volt, pillanatok alatt megszerezte a labdát, és főleg a semmiből volt képes előtűnni

a bal oldalról érkezett, baromi gyorsan és észrevétlenül. Rálőtt, hálistennek fölé. Közben Balažic összerogyott a gyepen és úgy vitték le hordágyon, olyan pokoli fájdalmai voltak, hogy fel sem tudott állni. 


A mérkőzés után derült ki, hogy valószínűleg ínszalagszakadása van. Az egész egy rossz mozdulat volt, esés közben. Még nem tudni, hogy mennyi időt vesz igénybe a felépülése.

A 28. percben egy Bilbao-szöglet után mehettünk kontratámadásra. Stevanović loholt fel a bal oldalon és passzolt be középre Aboubakarnak. A Bilbao kapusa viszont kirohant és egy lendülettel kivágta a kameruni elől a labdát a mezőnybe.
Három perccel később Stevanović birkózott a hazaiak egyik játékosával a labdáért, ami végül Subićhoz került. Subić egy remek beadást tálalt középre, de az érkező Babović pont lemaradt róla.
A 36. percben Fabricio szabadrúgása repült ki a pályáról, tán még a stadionból is.
A 39. percben Aduriz tört kapura hirtelen. Két Partizan-védő fogta szendvicsbe, majd a baszk játékos akkorát esett, mint egy télikabát, ívben berepülve a 16-osunkra. A bíró hálistennek nem ette meg a trükköt és nem ítélt 11-est, csak szabadrúgást 17 méterről. Benat állt a labda mögé, és egy hihetetlenül pofátlan mozdulattal, a sorfal mellett elcsavarva, a döbbenten néző Kljajić mellett a hálóba vágta a labdát. 3:1
...és a középkezdés után már jöttek is egyből felfelé, megint a jobb oldalon. Érkezett a beívelés, Kljajić hatalmasat védett.
Az utolsó akció a 45+1. percre maradt, megint jobbról érkezett Williams, beívelte középre, valaki ráfejelt, Kljajić ismét nagyot védett.
A második félidőben ott folytattuk, ahol abbahagytunk. Hátrafelé passzolgattunk, a támadásainkat - már ha volt egyáltalán... - vagy blokkolták, vagy egészen egyszerűen elveszítettük a labdát. Így volt ez az 51. percben is, csak akkor pont Fabricio adta el a labdát és lett belőle egy veszélyes helyzet a Bilbaonak. A rohadt nagy szerencsénk az volt, hogy Williams lesen volt, a bíró le is fújta. 
Az 53. percben szabadrúgást kapott a Bilbao, miután Williams eljátszotta a nagyhalált egy Fabricioval való ütközés után (a lassítás mutatta, hogy messze nem volt olyan borzasztó, mint amilyennek a baszkok játékosa prezentálta). 18 méterre voltak a kapunktól a jobb oldalon, Benat lövését Vulićević blokkolta. Indulhattunk kontrára, és noha a Bilbao védői lekapcsolták a támadásunkat, a hazaadásukból kis híján öngól lett, miután Herrerin, a kapusuk a 16-oson kívül kolbászolt és valami eszeveszett rohanást vágott le vissza a kapuba, hogy aztán kb. 5 centire a gólvonaltól, egy becsúszással mentsen. 
Az 55. percben újabb szabadrúgást kapott a Bilbao, kb. 25 méterre a kapunktól, a jobb oldalon. Benat lőtte, Williams kapta, éles szögből rá is lőtt, alig mellé.
Aztán így az égvilágon semmi sem történt. Az volt, hogy a Bilbao játékosai labdáztak, mi meg néztük. Nem zavartuk meg őket a játszadozásban. Néha, egészen véletlenül sikerült labdához érnünk, de az is csak arról szólt, hogy igyekeztünk minél messzebbre lőni a labdát a kapunktól. Elképzelés nuku, ötlet nuku, támadás nuku. Aztán a 69. percben Grbić kapta a labdát és indult meg felfelé a jobb oldalon, adta is volna be Šaponjićnak, de Herrerin gyorsabb volt.
Aztán a 71. percben szabadrúgást kapott a Bilbao, vagy 30 méterre a kapunktól, a jobb oldalon. Aduriz állt a labda mögé, nekifutott és egy elegáns ívben bevágta. 4:1
Innentől kezdve a Bilbao edzőmeccset játszott velünk. Ezen nincs mit szépíteni. Két teljesen külön világ volt a két csapat. Sőt, a 81. percben Aduriz kapta az indítást a felezővonaltól, felloholt, összecsapott Kljajić-tyal (a Partizan kapusa a földön maradt), majd lepasszolta az érkező Elustondonak, akinek már semmi más dolga nem volt, mint besétálni a töküres kapuba. 5:1 Oké, ennyi volt, mehetünk haza.
A félidő hátralévő részében már az égvilágon semmi említésre méltó nem történt. 

Videó nincs, mert az UEFA könyökvédős hivatalnokok gyülekezete és nem töltötte fel a Youtube-ra az összefoglalót. Ha lesz, akkor majd hozok.

Tények:

Helyszín: San Mamés Stadion, Bilbao, Spanyolország
Nézőszám: 40 000
Vezette: Michael Koukoulakis (partjelzők: Alexandros Grevenis, Chrysoula Kourompylia - tartalék játékvezető: Christos Baltas - gólbírók: Charalambos Kalogeropoulos, Andreas Pappas) - GRE

Athletic Bilbao: Herrerin - Boveda, Etxeita, Laporte, Balenziaga - Benat (Elustondo, 73.), San José - Williams (de Marcos, 63.), García (Eraso, 66.), Susaeta - Aduriz
Vezetőedző: Ernesto Valverde

FK Partizan: Kljajić - Vulićević, Balažic (Ćirković, 26.), Fabricio, Subić - Jevtović - Aboubakar (Šaponjić, 46.), Babović, Lukić, Stevanović (Ninković, 73.) - Grbić
Vezetőedző: Ljubinko Drulović

Gólszerzők: Williams (15., 18.), Benat (39.), Aduriz (71.), Elustondo (81.), ill. Aboubakar (17.)
Sárga lap: Jevtović (49.), Fabricio (53.), Vulićević (55.)

Az L csoport jelenlegi állása:
Athletic Bilbao 9 pont
Augsburg 6 pont
Partizan 6 pont
AZ Alkmaar 3 pont

(képek: Facebook/Fudbalski klub Partizan)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése