2014. augusztus 29., péntek

GYŐZELEM!!! Neftchi Baku - FK Partizan 1:2

MEGNYERTÜK!!!!

BENT VAGYUNK AZ EURÓPA LIGÁBAN!!!!

MEGCSINÁLTUK, EZAZZZZ!!!!!

Huuuu, gyerekek. Ez hihetetlen. Megnyertük. A Partizan bejutott az Európa Liga csoportkörébe.
De jólesett ezt kimondani.

A Tofiq Bahramov stadionban egy rakás csattogó fogú, vérszomjas szurkoló várta a Partizant. A fiúk egyébként a szép, fekete away mezüket viselték ma. A stadionban konkrétan 37°C volt, istenverte pokol. (Este 9 órakor.)

(fotó: partizan.rs)

Hadd jegyezzem meg csak úgy, szőrmentén, hogy ilyen ritka szar pályát még életemben nem láttam. Az még csak hagyján, hogy tele volt huplival, meg össze-vissza röpködtek a gyeptéglák (epic jelenet volt az első félidőben valamelyik Partizan-szögletnél, ahogy Živković egy gondos mozdulattal visszarakott egy fél szőnyegnyi gyepet, ami a szögletzászló mellett egészen fel volt kunkorodva). De egy-egy becsúszó szerelésnél csak úgy röpködtek a göröngyök. Nem, nem a gyeptégla, hanem konkréten a föld. Így fröcskölt szanaszét. (Ezek a csávók ott Bakuban tényleg azt gondolták, hogy egy ilyen hulladék pályával akarnak nekifutni Európának?)
Valamikor a 4. percben volt az első konkrét megmozdulás, addig csak így egymás kóstolgatása ment (olykor szó szerint, néha inkább egymás bokáját rúgták a labda helyett). Aztán nekiiramodott a Partizan, a kapu felé vágtató Škuletićet viszont elkaszálta Stamenković kapus. A bíró továbbot intett, a "tovább" pedig egy kontratámadás lett, aminek a végén balról beadta a Neftchi játékosa középre Abdullayevnek, a középpályás rátűzte, Lukač pedig ÓRIÁSIT védett.
A Neftchi most is ezekkel a rövid, idegtépő kis passzaival operált. Nagyon tartották a labdát és egyfolytában a Partizan térfelén kellemetlenkedtek. A 10. percben megint Lukač reflexeire volt szükség, a Neftchi félpályáról eszközölt egy indítást, a Partizan kapusa bravúrral hárított.
Egy perccel később Vulićević vágtatott fel a jobb oldalon, odapasszolt Škuletićnek, de a csatár addig körülményeskedett, amíg végül szerelték a védők. A 12. percben Lazovićot brutálisan lerúgták (nem utoljára...), Drinčić szabadrúgása elzúgott a kapu mellett.
A 13. percben megint egy veszélyes Neftchi-támadást indult meg, majd Wobay ellökte Branko Ilićet a 16-osnál. A játékvezető nem fújt, a Sierra Leone-i középpályás rálőtt, Lukač hárított.

Lukačnak szobrot emelni a Humska utcában. MOST.

Egy perccel később Grbić lövését hárította Stamenković.
A középpályán nagyon ritkán folyt a játék. Ha bármelyik csapat megkapta a labdát, szinte azonnal rohamozott. A Neftchi játékosai a szerelést néha megoldották úgy, hogy nemes egyszerűséggel felrúgták a Partizan-játékosokat. Többek közt a 18. percben egy hazai szöglet után Branko Ilić maradt a földön, miután Cardoso lefejelte, de annyira, hogy a védőt hordágyon vitték le. (Némi ápolás után visszajött a pályára.
Aztán egészen a 24. percig csend volt.
Aztán jött Petar Škuletić.
De úgy jött, hogy utána már 0:1 volt a Partizannak. Živkovićtól érkezett a passz, Škuletić felszáguldott a bal oldalon, átemelte a kirohanó Stamenković felett, a labda pedig a hálóba repült. 0:1
Utána Škuletićben még volt annyi kakaó, hogy a vadul füttyögő és pfújoló Neftchi-szurkolók felé fordult és a füle mellé illesztett tenyérrel vigyorgott feléjük, hogy na, kispajtások, hadd halljam, most hogy fütyörésztek?
Két perc múlva újabb lehetőséget kapott a Partizan, de ezt Grbić kihagyta, a labda a jobb kapufa mellett repült ki.
A Neftchi folyamatosan próbált támadni, de Milan Lukač fogta magát, lehúzta a redőnyt, hiába kapálóztak az azeri játékosok. A 29. percben Abdullayev kapta félpályáról a labdát, veszélyesen adta be jobb oldalról, de a középen érkező azeri játékos lemaradt a passzról. Egy perccel később megint ő cselezgetett a 16-os mellett, újból beívelte középre, de Yunuszade kirúgta a labdát a stadionból. A 32. percben megint próbálkoztak, ismét Abdullayev, de az érkező társa megint lemaradt a passzról. Egy perc múlva Lukač ismét FENOMENÁLIS védést mutatott be. Wobay lőtte kapura, Lukač pedig esés közben (!) hárított. (Ez egy ritka nagy pillanat volt.)
A 35. percben sikerült a Partizannak eljutnia a Neftchi kapujáig, Živković lőtte rá Škuletić beadását, de mellément.
A temérdek támadás ellenére az iram nem volt különösebben gyors, sőt, helyenként kifejezetten tötyögős volt. A Neftchi valamiért mintha nem tudott volna felpörögni, a Partizannak meg tökjó volt az eredmény.
A 38. percben volt az a dicső pillanat, amikor Flavinho a támadás kellős közepén, Lukač-csal farkasszemet nézve bukott orra. Nem tudom, hogy a labdában-e vagy egy göröngyben, de végül is teljesen mindegy. Frenetikus pillanat volt. Aztán amikor a következő pillanatban Vulićević loholt volna fel a labdával, irgalmatlanul felrúgták. A szabadrúgás kimaradt, lett is belőle egy kontratámadás, amiből egy rekontra-támadás lett (a Partizan megszerezte a labdát és nem is nagyon tököltek sokat, egyből zúdultak is az azeri kapura).
A 40. percben megint volt egy ilyen ide-oda helyzet (támad a Partizan, a védők tisztáznak, egyből megindul a kontratámadás, de Lukač is a helyén volt). A legvégére, a 45+1. perc körül még belefért egy szabálytalankodás, Vulićevićet rúgta fel irgalmatlanul a kameruni Nfor. Nfor egyébként sem nagyon fért a bőrébe végig a meccs alatt, rengeteget szabálytalankodott és még annál is többet reklamált, az osztrák bíró itt már kezdte megelégelni és felmutatta neki a sárga lapot.

A második félidőben kezdésnek Ramos felrúgta Lazovićot. Kapott is érte egy sárgát, de a Neftchi ezzel együtt tovább rohamozott. Végül az 58. percben meg is lett ennek az eredménye. Wobay megkapta a labdát a Partizan 16-osán belül, kicselezte a védőket és a vetődő Lukač mellett berúgta a gólt. 1:1
És itt csend volt úgy kb. a 66. percig. Az iram lelassult, egyébként sem volt túl gyors, de néha mintha kifejezetten szenvedett volna a két csapat. Aztán megint a félpályáról jött a kiugratás, a Neftchi támadója egyszál Partizan-védővel a nyakán loholt a kapu felé, Lukač pedig védett megint egy akkorát, hogy Átlagszurkoló gyertyákból kirakott maga köré egy kört, Belgrád irányába fordult és negyvenkétszer leborult a földig.
Aztán az volt, hogy a Partizan blokkolta a Neftchi próbálkozásait, a Neftchi pedig cserébe felrugdosta a Partizan játékosait, mint például Lazovićot a 70. percben, vagy Škuletićet a 73.-ban.
A 74. percben egy gyönyörű helyzet volt. Vulićević adta be ismét középre a labdát. Živković forgolódott vele, majd átadta Škuletićnek. A montenegrói csatár rálőtt, de Stamenković leszedte.
Egy perccel később szöglethez jutott a Partizan, de a játékosok annyit tötyörögtek, hogy végül odalett a helyzet. Megint egy perc múlva Lazović hagyta ki.
A következő 10 perc hozott három vézna Neftchi-helyzetet, meg egy kiállítást. A játékvezetőnek a 86. percben lett elege Nforból, amikor már az x-edik Partizan-játékost rúgta le (itt egészen pontosan Branko Ilićet, de egy pár perccel korábban Škuletićet talpalta le) és kiosztott egy piros lapot a kameruninak.
Aztán a 92. percben Petar Škuletić

PETAR FUCKING ŠKULETIĆ

megszerezte a vezetést. 1:2
És itt elszabadult a pokol.
Pillanatokon belül rohadt nagy bunyó kerekedett. De így egyik pillanatban még gól, aztán egyből a következő képen már egymást gyepálja a két csapat. Úgy tűnt, hogy Ramos volt a kezdeményező, a képernyőn csak azt lehetett látni, hogy Brašanac és Petrović lökdösődik a paraguayi játékossal, majd ilyen atombomba-jelleggel érkezik Stanković,  szabályosan rávetette magát Ramosra, hátulról meg egy dühösen kiabáló Saša Ilić érkezett. Aztán beszállt Branko Ilić és Vulićević is, Stanković pedig a földre került.
Aztán a játékvezető kiállította Škuletićet. Kiállította Caue-t is, meg még előtte Ramost (bár ez engem személy szerint annyira nem ráz meg...), de egészen idáig nem sikerült rájönnöm, hogy a montenegrói miért kapott piros lapot. Többször megnéztem a jelenetet, de egyszer sem láttam, hogy benne lett volna a bunyóban. Ha te tudod, hogy miért állították ki, kommenteld ide.
A lényeg: ezzel a góllal (meg a másikkal) Škuletić berúgta a Partizant az Európa Ligába. Teljesen megérdemelt az ünneplés.


A meccs két hőse: Petar Škuletić és Milan Lukač
(képek: partizan.rs)

Összefoglaló:


Sőt, lásd, hogy milyen vagyok, iderakom neked az egész meccset is, hogy megnézhesd.


A tények:

Helyszín: Tofiq Bahramov stadion, Baku
Nézőszám: 20 000
Vezette: Robert Schörgenhofer (partjelzők: Mattias Winsauer, Roland Brandner, tartalék játékvezető: Dominik Ouschan) - AUT

Neftchi Baku: Stamenković - Caue, Yunuszade, Cardoso, Cruz - Abdullayev, Seyidov (Canales, 54.), Wobay (Masimov, 83.), Ramos, Flavinho (Bertucci, 54.) - Nfor
Vezetőedző: Boyukagha Hajiyev

FK Partizan: Lukač - Vulićević, B. Ilić, Stanković, Petrović - A. Živković (Ostojić, 90+5.), Brašanac, Drinčić, Grbić (S. Ilić, 59.) - Škuletić, Lazović (Pantić, 84.)
Vezetőedző: Marko Nikolić

Gólszerzők: Wobay (58.), ill. Škuletić (24., 90+2.)
Sárga lap: Nfor (45+1.), Ramos (48.), Wobay (70.), ill. Vulićević (62.)
Kiállítva: Nfor (86.), Ramos (90+3.), Caue (90+4.), ill. Škuletić (90+4.)

***

...és két hír, amelyek közül az egyik nem jó... Drinčić elmegy. A Maccabi Haifához. Most írt alá, a meccs után. Ez volt az utolsó alkalom, hogy a Partizan mezét viselte.

Basszus :'(

(kép: partizan.rs)

A másik az, hogy Stanković viszont marad, az őszi idény végéig legalábbis egészen biztosan.

Ami pedig a továbbiakat illeti, holnap délben lesz a sorsolás Monacóban, ott majd meglátjuk, hogy kik lesznek az ellenfelek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése