2014. augusztus 22., péntek

FK Partizan - Neftchi Baku 3:2 (UEFA Európa-Liga selejtező rájátszás)

Kész. Meghaltam.
Nem vicc.
Ezt a posztot most egy oszladozó holttest írja, amelyik ráadásul így meg-megrándul néha gépelés közben.
Gyerekek, ez rohadt durva volt.
Így ránézésre persze semmi, 3:2, remek kis meccs, temérdek gól, biztos szuper volt, és ráadásul győzött a csapat, mégis mi ez az ideges tikkelés?
Nos, csak annyi, hogy a két azeri gól az első 20 percen belül esett. Az első mindjárt a 11. percben. A három Partizan-gólból pedig összesen egy azaz 1 volt olyan, amit Partizan-játékos rúgott.
Tetszik érteni.
(Itt a defibrillátor már fityfenét nem ér.)
Közben pedig a török bíró szétszórt egy rakás sárga lapot, mintha legalábbis külön fizettek volna neki érte, ha pedig egy-egy latin-amerikai bemutatta színészi képességeit, egyből a Partizan játékosának repült a lap.

Jönnek a srácok...


Szóval, kijöttek a játékosok a pályára és egyből úgy kezdtek rohangálni, mint a félőrültek. Egyből a 2. percben az egyik latin-amerikai játékos lefeküdt a földre (tán álmos volt, ki tudja), a bíró pedig szabadrúgást integetett. A szabadrúgás pedig bement. És ha a partjelző nem integet, hogy les, akkor már itt 0:1 lett volna.
A 4. percben viszont egy irtózatos Partizan-helyzet maradt ki. (Lesz még ilyen, nem is egy.) Vulićević adta be középre, a labda a kapusról Ninković elé pattant. A középpályás rálőtt, de az egyik védő kábé fél milliméterrel a gólvonal előtt becsúszott és kivágta a labdát. Bedobás jött, a labda Lazović elé hullott, de a csatár mellélőtt.
És még mindig az első öt percen belül vagyunk. Higyjétek el, az egész mérkőzés ilyen volt, ilyen rohangálós, ilyen idegbeteg, amikor egy idő után az ember már nem is sikoltozik, csak a fogait csikorgatja.
A 6. percben egy veszélyes Neftchi-támadást hárított a védelem szögletre. Rá egy percre Vulićevićet rúgták fel irgalmatlanul, a szabadrúgás pedig kirepült úgy, hogy a Dragan Mance utcából hozták vissza a labdát.

A meccs egyik momentuma: Nemanja Petrović passzol, az ellenfél pedig szinte azonnal lecsap

Az azeriek, főleg a brazil játékosaik meg a fene tudja, milyen cuccal működnek, eszméletlenül sokat rohangáltak, minden létező labdára lecsaptak, és ha egyszer megszerezték, onnantól kezdve ilyen pofátlan, rövid passzokkal adogatták egymás között, a Partizan játékosai meg kétségbeesetten rohangáltak.

Ne értsetek félre amúgy, az azeri brazilok közül egyikük sem valami nagy durranás. Tény, hogy gyorsak, viszont bebizonyosodott az is, hogy ha az ellenfél csak egy kicsit erősebb fejben, akkor összeroppannak és beleszürkülnek a mezőnybe.

Aztán a 10. percben nagyon elkezdte szorongatni a Neftchi a Partizant. Itt Lukač még védett egyet, bravúrral, aztán a labda szögletre ment. A szögletet sikerült ismét szögletre vágni, de aztán utána már nem hibáztak a vendégek :( Cruz volt az, méghozzá egy "védhetetlen" góllal, pár lépésről vágta teljes erőből a labdát a hálóba az elvágódó kapus mellett. 0:1
És támadtak továbbra is. Erőszakosan, rámenősen, nem kímélték se magukat, se a Partizan játékosait, sem a gyepet. (A meccs végére tiszta hepehupa lett a pálya, mindenfelé gyeptéglák hevertek.)
Az itt következő kábé 5 perc úgy telt, hogy a Partizan igyekezett valahogy támadni. Aztán vagy lest fújt a bíró, vagy a Neftchi védői egyszerűen lerántották a Partizan játékosait, ezeket pedig a bíró általában nagyvonalúan továbbengedte. Elhaltak a támadások, Stamenković meg röhögve támasztotta a kapufát.

Jellegzetes látvány: Škuletićet szendvicsbe fogják a védők

Aztán 0:2 lett. Megint egy védhetetlen. Szöglet volt az azerieknek, majd a labda egy rövid kavarodás után Cruz elé pattant. A brazil pedig egy flegma mozdulattal belőtte.
De a tényeken ez mit sem változtat. Mint ahogy az sem, hogy iszonyat gyorsak voltak a Neftchi támadói, és nagyon veszélyesek.
A 18. percben aztán Stamenković elkaszálta a loholva érkező Grbićet. Itt többen 11-est reklamáltak, de a bíró hajthatatlan volt, sőt, Grbićnek ki is osztott egy sárga lapot.
A Neftchi pedig támadott. Veszélyesen, gyorsan, pofátlanul, a kontratámadások meg olyanok voltak, mint a lepkeszellentés. A 20. és a 22. percben mindkét alkalommal a Magasságos Mennybéli (meg Lukač) mentette meg a csapatot az újabb góltól. És nyomták, fáradhatatlanul, a védők nem győztek loholni utánuk.
Aztán a 25. percben jött az újabb irtózatos helyzet, meg a kihagyása. Érkezik a labda Petrovićtól, egyenesen Grbić elé. Stamenković kirohan, Grbić lepasszolja Ninkovićnak, a középpályás pedig kihagyta az ordító helyzetet.

Nem egy és nem kettő ilyen parázs jelenet is volt a meccsen, hogy a játékvezetőnek kellett közbeavatkozni

A 29. percben jött az első gól a Partizan javára.
(Direkt nem írtam Partizan-gólt.)
Szabadrúgást kapott a csapat, Drinčić állt a labda mögé, olyan kb. 30 méter távolságból. A középpályás beküldte a labdát a kapu elé, ott pedig megpattant a két korábbi gólt szerző Cruzon és bepottyant a hálóba. 1:2
Ez van. To je to, ahogy a szurkolók mondják.
A 31. percben indult az a sárgalap-hullám, amikor a bíró a színészkedő azeriek helyett a Partizan-játékoshoz vágta a sárga lapot. Az első áldozat Ninković volt, miközben a piros mezes a haldokló anyacsászárnőt eljátszva fetrengett a gyepen.
Viszont mikor egy percre rá Škuletićet egy bodycheck-kel feltartotta az egyik védő

feltartotta... ugye milyen szépen fejeztem ki magam?...

akkor megint lazán továbbot intett.

Pedig Škuletić fájlalta a dolgot


Aztán ugyanebben a percben egyenlített a Partizan egy ordas góllal. Grbić megkapta a labdát, és olyan mozdulattal emelte át a kirohanó Stamenković felett, hogy a szurkolók őrjöngtek a gyönyörűségtől, a labda pedig behullott a hálóba. 2:2

Ez volt az. Csak egy pár centivel suhant el a labda a kapus felett, de ez bőven elég volt.

A 34. percben jött a Partizan legelső szöglete...
De a labdát még mindig a Neftchi birtokolta. Túlságosan is. Valahogy úgy nézett ki, hogy a Partizan, ha megszerezte a labdát, hosszú percekig tanácstalankodott az azeriek térfelén. Aztán a támadás elhalt, a Neftchi pedig nagyon durva kontrával indult meg, pár pillanat múlva már fenn voltak a Partizan 16-osánál. De ha nem, akkor meg 30 méterről eresztettek meg bombalövést, mint a 42. percben, amit Lukač kivédett.
A félidő végén rengeteg idő elment ápolással (megint a Neftchi egyik játékosa feküdt le aludni a gyepre), még a hosszabbítás utolsó másodperceiben a török bíró megítélt az azerieknek egy szabadrúgást, de hálistennek kimaradt.
És csak itt jött a félidő.
Pihenő után sem változott sokat a helyzet. A Neftchi vehemensen támadott, birtokolta a labdát, piszok gyorsan kontrázott. Az első 5 perc nagyjából ezzel telt el, a Partizannak egy kontratámadás jutott, azt is kihagyta Grbić. Az 53. percben szabadrúgást kapott a csapat, Ninković lövését Lazović minimum a szomszédos Május 25. múzeumig lőtte.
Az 54. perc hozta az újabb égbekiáltó (és kimaradó) helyzetet. Egy hihetetlen Brašanac-Lazović-Vulićević összjáték után Lazović hatalmasat esett a kapusban, a hátvéd pedig mellélőtte a labdát.
Így ide-oda pattogtak a helyzetek, egytől-egyig veszélyes volt mind és egytől-egyig ki is maradt mind. Egy Neftchi-próbálkozás ment mellé, aztán a Partizan lövése repült el éppen hogy a kapu felett. A meccs irama továbbra is pörgős volt, de az azeriek most már ritkábban jutottak el a hazaiak kapujáig. Ami meg a Neftchit illeti, Stamenković egyszerűen lehúzta a rolót.
A 64. percben megint nagyot védett Lukač, aztán a szurkolók között kitört az üdvrivalgás, Saša Ilić jelentkezett játékra.


Lazović jött le, saját kezűleg adta oda a főnöknek a kapitányi karszalagot, amit addig Stanković viselt

Igen, hölgyeim és uraim, Saša Ilić MEGINT nem szerepelt a kezdőcsapatban.

Aztán vezetett a Partizan.
(Tetszenek látni, Ilić feljön és máris gól van. Más kérdés, hogy milyen gól, de akkor is gól.)
Ugyanis az volt a helyzet, hogy a 69. percben Lazović beadása elsuhant az egyik érkező Partizan-játékos felett, megpattant Yunuszade-n és bevágódott a kapuba. 3:2

Átlagszurkoló a fejét fogta és nem tudta, hogy sírjon vagy röhögjön.

Itt a Partizan kicsit magához tért, egyre inkább az történt a pályán, amit ők akartak. Az iram némileg csökkent. Aztán a 80. percben beállt Fofana.

DE MIÉRT CSAK A 80. PERCBEN???...

Volt neki viszont új sérója

Sok mindent nem tudott tenni ő sem, legfeljebb elmondhatta magáról, hogy pályára lépett. Még annyi volt, hogy a hosszabbításban ő is kapott egy sárgát, mert a bíró továbbra is tartotta magát a "színészkedő azeri = sárga a Partizannak" szabályhoz. (Állítom, ezt a szabályt ott hozta a meccs előtt, az öltözőben.)
Még a legvégére maradt egy újabb irtózatos kihagyott helyzet, aztán végre vége lett.
(Nekem is.)

Összefoglaló videó:


A tények:

Helyszín: Partizan Stadion, Belgrád
Nézőszám: 11 000
Vezette: Hüseyin Göcek (partjelzők: Mustafa Emre Eyisoy, Orkun Aktas, tartalék játékvezető: Suleyman Abay) - TUR

FK Partizan: Lukač - Vulićević, B. Ilić, Stanković, N. Petrović - Ninković (A. Živković, 60.), Grbić (S. Ilić, 70.), Brašanac, Drinčić - Lazović, Škuletić (Fofana, 80.)
Vezetőedző: Marko Nikolić

Neftchi Baku: Stamenković - Cruz, Yunuszade, Bertucci - Abdullayev (Sebastian, 72.), Flavinho (Masimov, 81.), Wobay, Ramos, Caue, Seyidov (Imamverdiyev, 90.) - Nfor
Vezetőedző: Boyukagha Hajiyev

Gólszerzők: Cruz (29. - öngól), Grbić (32.), Yunuszade (69. - öngól). ill. (Cruz (11., 17.)
Sárga lap: Grbić (19.), Ninković (31.), Stanković (45.), Drinčić (65.), Fofana (90+1.), ill. Flavinho (7.), Bertucci (53.)

(képek: Facebook/Fudbalski klub Partizan)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése