2014. június 15., vasárnap

Utórengések a tegnapi kosármeccs után

Dragan Todorić, a Partizan kosárlabdacsapatának elnöke kifejtette nem túl hízelgő véleményét a bírókról és általában a rendszerről a tegnapi mérkőzés kapcsán.
- Ami történt, várható volt és már egy jó ideje lehetett is érezni, hogy így lesz. Olyan emberek csinálták ezt, akik a liga pénzügyeit kezelik és akik a bíróküldésbe is beleszólnak. Az ilyen dolgokat igyekeznek titokban tartani, amelyekkel a mi klubunkat "büntetik". Nagyon sajnálom, hogy a dolgok idáig fajultak, de talán ennek így is kellett történnie, hogy néhány dolog tisztázódjon. Ezeknek az embereknek a játékvezetői szövetségben és a liga vezetőségében távozniuk kell, át kell, hogy adják a helyüket az újaknak.
- Nem hirtelen felindulásból hagytuk el a játékteret - folytatta az elnök. - Volt jónéhány játékvezetői tévedés, amely a mi kárunkra befolyásolta a mérkőzést. Ezek az emberek pontosan ezért lettek ide küldve. Szerettek volna félresöpörni minket és majdnem sikerült is, de végül visszatértünk, mert nem akartuk, hogy úgy tűnjön, nem bírjuk elviselni a vereséget és inkább elmenekülünk.

A Zvezda részéről megszólalt Davor Ristović sportigazgató és Dejan Radonjić vezetőedző.
- Ez mind Duško Vujošević miatt van - közölte ellentmondást nem tűrően a sportigazgató. - Azok után, hogy a csapatával levonult a pályáról, lincshangulatot provokált. Amit ma este át kellett élnünk, hogy megtámadnak minket a szurkolók, a biztonsági emberek... Ilyet még akkor sem kellett átélnünk, amikor a horvátok itt játszottak 1996-ban. - A szakvezető egy levegővétel után így folytatta: - Nézzék meg a kispadunkat, nem gyakoroltunk mi semmilyen nyomást a játékvezetőkre. Miránk nem nehezedik semmiféle felelősség. Nem értem azt sem, hogy a szurkolóinknak miért kellett elhagyni a nézőteret. A csapatunk igazgatójának elszakadt az inge, amikor bement a játéktérre, hogy szétválassza a játékosokat és panaszkodott, hogy olyan játékosokat látott verekedni, akiket még soha életében nem látott agresszíven viselkedni. Egyáltalán nem új ez, egyáltalán nem. Láttunk már ilyet Vršacban és Podgoricában is, mindig így viselkednek, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy ők akarják - mutogatott Duško Vujošević felé Ristović.
- Életveszélyes helyzet volt - szárogatta magáról az izzadságot Dejan Radonjić. - Ki tudja, meddig fajultak volna még a dolgok. Ez egy kosárlabdadöntő, nem pedig élethalálharc. Még gratulálnék is a Partizannak és még akár a bírókról is hajlandó lennék beszélni, de így nem. Nem vagyok meglepve a történteken, már láttam ilyet az előző években is. De a játékosaimmal nagyon elégedett vagyok, minden úgy történt a pályán, ahogy mi akartuk. Teljesen fel voltunk készülve a reakciójukra [hogy a Partizan elhagyja a játékteret], és sikerült akkor is a helyzet urainak maradnunk, amikor az ellenfél elhagyta a pályát. Mi nem estünk bele ebbe a csapdába.

Ezen kívül természetesen Dragan Gogić elnök is árgus szemekkel leste a meccset, és minden valószínűség szerint telestrigulázott két A4-es oldalt, mindenesetre ma délutánra ígérte a dörgedelmeit. (Nem, nem számít, hogy vasárnap van.) Az biztos, hogy Duško Vujošević ismét kapitális büntetésre számíthat, amiért elhagyták a pályát, emellett a tréner nem egyszer beszólt a bíróknak, ja, és még az első negyedben levette a zakóját.

Megszólaltak még mások is, például Dušan Ivković, egykori jugoszláv és szerb szövetségi kapitány.
- Ez a szerb kosárlabda mélypontja - jegyezte meg keserűen. - Közönség nélkül játszani, ráadásul három az öt ellen felállásban... Ez nekem egészen új és nagyon elszomorító. Elszomorító, és nagyon rossz érzéseket hagy bennem. Muszáj erre valami megoldást találni, mert ha ez így végződik, akkor ezzel fog foglalkozni a teljes európai kosárlabdamezőny. Ha ez a széthúzás így folytatódik, akkor nagyon félek, hogy rossz vége lesz ennek.
Ivković nem volt hajlandó megnevezni, hogy szerinte ki vagy kik miatt alakultak így a dolgok, de azt kijelentette, hogy nagyon sokan vannak a szerb kosárlabdában, akik felelősek azért, hogy a dolgok idáig fajuljanak.
Dražen Dalipagić többszörös válogatott, olimpiai- és világbajnok egykori kosárlabdázó mindkét csapatban megfordult az idők folyamán. Ő sem volt meglepve azon, hogy a tegnapi mérkőzés így végződött.
- Nem kommentálom az eseményeket - mondta -, de ami történt, az egyenes folytatása annak, ami már a 90-es évek óta folyik a sportban. Szégyen ez a szerb kosárlabdára nézve. Nem akarok megoldásokkal vagy javaslatokkal előállni, arra ott vannak emberek a szövetségben, azokat pont azért fizetik.
Vlade Đurovićot, a Zvezda egykori trénerét, külföldön is többszörösen elismert szakembert is lesújtották a történtek.
- Ez szomorú, nagyon szomorú és nagyon csúnya. Mennyien akarják még tönkretenni a szerb kosárlabdát? És itt most a Szerb Kosárlabda Szövetségre gondolok. Millió felelőse van annak, hogy ez most így alakult és ezt már nem lenne szabad tovább tűrni. Nevetséges volt a bírók döntése, hogy engedélyezték a három az öt ellen felállást. A pályán mindig egyenlő számú játékosnak kell lennie. Ez nyílt támadás volt a józan ész ellen. Nem tudom, mit várjak a bajnokság befejezésétől.

Végezetül pedig jöjjön egy videó, amin a Sírásók óriási hangulatot csinálnak a Pionir Hall egyik sarkában, és amin tisztán látszik, hogy a vörös szurkolók bevágnak egy petárdát a játéktérre.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése