2014. november 22., szombat

Egy Crvena Zvezda-szurkoló halálára

Partizan-szurkolóként nem szoktak feldúlni a vörösök ügyes-bajos dolgai, hacsak nem éppen velük játszunk. A szurkolói sárdobálásba se szívesen megyek bele, meghagyom az anyázást másnak.
De van itt valami, ami mellett nem tudok, nem akarok, ami mellett nem szabad elmenni. Sem sportszerető szurkolóként, sem emberként. Sehogy.
Ma az Euroligában összecsapott a Zvezda a Galatasaray csapatával Isztambulban. Az egész már akkor elkezdődött, amikor a török rendőrök nem akarták a Zvezda szurkolóit beengedni a sportcsarnokba, mert csak, és könnygázzal oszlatták a párszáz szerb szurkolót.
Aztán amikor végül sikerült bejutni az Abdi Ipekci Arenába, durva meglepetés fogadta a Zvezda-drukkereket. Több ezer török szurkoló Albánia- és Bosznia-Hercegovina-zászlókat lengettek és zúgott a "Kosovo, Kosovo".
Lehet találgatni, hogy mi lett a vége.
Irtózatos nagy verekedés.
Akkora, hogy a Zvezda egyik szurkolója belehalt a sérüléseibe. Egy 25 éves srác, aki azért vállalta be a több ezer kilométeres utat, hogy a kedvenc csapatának szurkolhasson, osztozzon velük az örömben, és a bánatban is, ha kell.
Ehelyett mindenki osztozik most a gyászban.

(kép: Facebook)

Egy kölyök volt. Tele álmokkal, tervekkel, lelkesedéssel. Családja volt, barátai voltak.
Ilyennek nem szabad megtörténnie. Ennek nincs helye a lelátókon.
Ennek nincs helye sehol.

Nyugodj békében, M.I. Az Örök Világosság fényeskedjen neked.

Update: a Galatasaray szurkolói nyíltan megfenyegették a Partizan, az Olympiakos és a CSZKA Moszkva szurkolóit is.




Feltenném a kérdést az Euroliga illetékeseinek odafenn: mi lesz ennek a következménye? (Mert nagyon remélem, hogy lesz, és nem is akármilyen, hogy a Galatasaraynak egy életre elmenjen a kedve az európai kupasorozatokban való szerepléstől.)

Update 2:
A Partizan szurkolói a november 23-i futballmeccsen megemlékeztek az elhunyt Zvezda-szurkolóról egy transzparenssel és egy Galatasaray-zászló rituális elégetésével.

A felirat jelentése kb.: "Utolérte Szerbiát a szomorúság/Utolsó üdvözlet a déli tribünről"
(kép: Facebook/Partizan is life)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése