2016. április 17., vasárnap

151. örökrangadó: Crvena Zvezda - FK Partizan 1:1 (31. forduló - rájátszás, 1. forduló)

Direkt aludtam rá egyet, hogy ne első felindulásból írjam a posztot. Viszont most sem leszek politikailag korrekt, úgyhogy oldszkúl szurkolók és/vagy csipkésebb lelkűek most nyomjanak Alt+F4-et.
Viszont hoztam egy rakás képet meg videót.
Még a mérkőzés kezdése előtt volt egy kisebb ünnepség. Május 5. a ritka betegségek világnapja, és ennek keretében a két csapat a pulmonális hipertónia (magas tüdővérnyomás) nevű betegségre és ennek gyógyítására igyekezett felhívni a figyelmet. A Partizan már napokkal a derbi előtt kampányolt, a játékosok ilyen pólókat viseltek.


A meccs előtt aztán Saša Ilić átvehetett egy ilyen emléklapot.


A mérkőzés egyből füstszünettel kezdődött. Amint a bíró a sípjába fújt, mindkét oldalról, Északról és Délről is két kézzel kezdték szórni a petárdákat meg a füstfáklyákat. Kb. a 3. percben folytatódhatott a meccs.
Szinte egyből kapott is a Zvezda egy szabadrúgást jó 30 méterre a kapunktól, a jobb oldalon, majdnem az oldalvonalnál. Ibanez beívelte, Le Tallec ráfejelte, fölé.
Egy perc múlva Šaranov prezentálta a hihetetlenül rossz kirúgásai egyikét. Annyira remek kirúgás volt, hogy a labda kiment az oldalvonalon, kb. a 11-es pont magasságában. Bedobás a Zvezdának. Végül a védőink tisztáztak.

Komolyan, ki a túró hozta ide ezt a szerencsétlent? Még a nagymamám is jobb kirúgást produkált volna. Miért van ez a jobb sorsra érdemes jószág a kapunkban? Miért és főleg kinek nem volt elég jó Živko Živković?

Egyébként baromi idegesen kezdtünk. Rengetegszer adtuk el a labdát, a Zvezda pedig támadott folyamatosan. A 8. percben újabb szabadrúgást kaptak, Ibanez kb. ugyanonnan rúghatta, mint a 4. percben. Most a védők kifejelték a rúgást.

A stream meg elkezdett haldoklani. Én is.

A 11. percben Grujić jött fel a labdával a jobb oldalon és átívelt a túloldalra Kátainak. Kátai becselezte magát középre (a védők csak nézték), rá is lőtt, Šaranov szögletre védett. Érkezett a labda, Ibanez fejelt rá, mellé.
Šaranov - Gogouával karöltve - aztán tovább tépte az idegeimet.

Gogouával amúgy mi volt? Totálisan maga alatt volt végig a meccsen. Mintha fejben valahol egészen máshol lett volna. Olyan hibákat csinált, amiket egy U6-os meccsen sem lenne szabad.

A 13. percben Bogosavac hazaadta a labdát. Šaranov továbbította Gogouának, közben pár Zvezda-játékos ott maradt, hogy a védők idegeire menjenek. Az egyikük Gogoua felé szaladt, ahogy a védő megkapta a labdát - Gogoua pedig fogta magát, és kirúgta a labdát a vakvilágba. Szögletre. Átlagszurkoló pedig beesett az asztal alá és zokogni kezdett. Az volt a szerencse, hogy a szögletrúgást végül sikerült kifejelni és nem lett belőle komoly baj.
A védelmünk amúgy finoman fogalmazva sem volt a helyzet magaslatán. A Zvezda folyamatosan támadott, egyedül Bogosavac volt az, aki nem tojta össze magát, hanem bátran nekiesett az ellenfélnek, szerelt, utánuk loholt, becsúszott, küzdött, rájuk akaszkodott és ha kellett, már vitte is fel a labdát a bal oldalon.

Ezúton is nagy-nagy pacsi neki és csak így tovább

A 18. percben Srnić száguldott fel a labdával. Bogosavac szerelte, a bíró ezért szabadrúgást ítélt a Zvezdának. Megint Ibanez állt a labda mögé, megint kb. abból a szögből, mint korábban (talán kicsit élesebb volt a szög). Rácsavarta, Šaranov kiöklözte.
A védők pedig szemmel láthatóan csak azon voltak, hogy minél messzebbre rúgják a labdát a kaputól. Nemcsak most, hanem szinte végig az első félidőben. A Zvezda pedig támadott folyamatosan. Simán szerelték a Partizan játékosait és már ott is voltak a 16-osunknál. Mi meg beszorultunk a saját térfelünkre.
A 23. percben volt az első említésre méltó támadásunk. Stevanović kapta a labdát és indult meg a jobb oldalon. Beívelte középre, de nem volt ott a kutya se. A Zvezda védői szögletre kotorták a lövést. Ezt újabb szöglet követte, aztán Saša Ilić cselezett egy sort, majd egy kavarodás után hirtelen kontratámadásra indult a Zvezda. Sikerült őket lekapcsolni, de továbbra is birtokolták a labdát.

Saša Ilić valamikor a meccs folyamán

A 28. percben Cvetković indította hosszan Grujićot. Az indítás túl hosszú volt, Šaranov leszedte.
A 32. percben Mihajlović robogott fel a bal oldalon, adta is volna be középre, de ott Stevanović brutálisan lemaradt a passzról.

Valaki mondja már meg, miért volt az, hogy támadás közepén egyszer csak elkezdtünk hátrafelé passzolni a védőinknek? Miért?... Miért nem ugrottunk a torkuknak üvöltve? Miért nem kötöttünk csomót a védőik lábára és miért nem cseleztük ki őket úgy, hogy még nagypapa korukban is megemlegessék? Miért küldte Stevanović inkább hátra a labdát Evertonnak ahelyett, hogy megindult volna előre?

Itt gyakorlatilag a Zvezda irányította a mérkőzést. A védelmünk harmatgyenge volt, de amúgy is simán szereltek minket, akármit csináltunk. Az iram lelassult, végül a 42. percben Kátai elégelte meg a töketlenkedést

valamiért itt sem mi voltunk a kezdeményező fél, hanem ők

kapura tört, középre cselezte magát, rá is lőtt, Šaranov szögletre védett.
Egy perccel később Gogoua eladta a labdát a 16-osnál, de úgy, hogy majdnem elkezdtem zokogni. Grujić lecsapott rá, végül Šaranov közbelépett.
Aztán a 45. percben Rendulić és Mihajlović összecsaptak a Zvezda 16-osa előtt. Mindketten a földre kerültek, jókora kavarodás támadt, mindkét csapat dühösen reklamált a bírónál.


Végül szabadrúgás lett a Partizannak, de ebből sem sikerült kihoznunk semmit.
Majd a 45+2. percben Kátai indult felfelél a bal oldalon. Bandalovski birkózott vele, végül Kátai csak rálőtt, fölé.
A szünetben pedig elszabadult a pokol. Nyilván a szurkolók úgy gondolták, hogy ha már a pályán nincs sok küzdelem, akkor majd ők ezt megoldják maguknak.
Először a Zvezda-szurkolók csaptak össze a rendőrökkel. (Cenzúrázatlan videó, csak erős idegzetűeknek.)


Aztán a rendőrök lekapcsoltak egy Partizan-szurkolót is.


Közben sikerült a stadiont félig lebontani.
A második félidő elején egyik csapat sem találta a helyét. Ügyetlenkedés, tökölődés folyt (Luković konkrétan képen rúgta saját magát a labdával), végül az 51. percben szabadrúgást kaptunk jó 28 méterre a kaputól a bal oldalon. Mihajlović beívelte, a kapus leszedte. Már indultak is kontratámadásra, Kátai lőhetett rá, Šaranov elkapta. Az 54. percben Srnić és Bogosavac birkózott a bal oldalon, végül a Partizan védője győzött.
Itt most kicsit többet támadtunk, többet birtokoltuk a labdát, de teljesen eredménytelenül. A mérkőzés irama sem lett gyorsabb. Mihajlović ment fel megint a bal oldalon, rá is lőtt, a kapus védett.


Az 59. percben egy Partizan-szabadrúgás után lett nagy kavarodás a Zvezda kapuja előtt. Ketten is rálőttek közülünk, először Saša Ilić, aztán Brašanac, de a kapus mindkét lövést hárította. Aztán még a 62. percben Saša Ilić ívelt be egy szöglet után, de a védők tisztáztak.
Aztán teljesen leült a mérkőzés.
A déli tribün viszont lángolt.



A 66. percben egy szöglet után Rendulić fejelt rá. Šaranov irtózatos lepkét fogott megint, a labda Le Tallec elé hullott, de óriási szerencsénkre elszúrta a kapuralövést.
Aztán újabb füstszünet jött, közben Šaranovot ápolni kellett. A 70. percben folytathattuk, Stevanović mehetett fel a kapuig, rá is lőtt, de nagyon gyenge próbálkozás volt, a kapus simán leszedte.
A 72. percben Plavšić jött fel a bal oldalon, de a beívelést sikerült elszúrnia, végül Gogoua kirúgta a labdát. Egy perc múlva már mi támadtunk, Bandalovski ívelt be középre, de Mihajlović kihagyta a helyzetet.
A 77. percben szabadrúgást kapott a Zvezda olyan 25-28 méterre a kapunktól. Ibanez belerúgta a labdát a sorfalba. Utána a 81. percben Kátai iramodott fel, ajtó-ablak nyitva volt, a védők ki tudja, merre jártak, végül Kátai belelőtte a labdát Šaranovba. Már indultunk is kontratámadásra, Mihajlović vitte fel a labdát, rá is lőtt, fölé. Egy perccel később Ristić kapta a labdát a jobb oldalon. Cselezett egy sort, rálőtt, Šaranov védett. A 84. percben megint Ristić indult meg. Plavšićtól kapta a passzt, rálőtt 16 méterről, Šaranov védett.

Jovanović valamikor a második félidőben. Kapott egy gyomrost, ápolni kellett


Aztán a 85. percben újra támadott a Zvezda. Jobbról jött a beívelés, a labda megpattant egy Partizan-védőn. Le Tallec indult volna meg érte, de Sikimić megelőzte. Fogta magát, svungot vett, rálőtt és sikerült bevágnia a háló közepébe. 1:0
Ezek után a játék még inkább szétesett. Aztán immár a pályán is állt a bál, nemcsak a lelátókon. A 92. percben Everton brutálisan lekönyökölte Plavšićot, aztán a földön fekvő játékost tovább cibálta. Brašanac úgy rángatta el onnan.

Everton lekönyököli Plavšićot...

...aztán Kátaival is jól összerúgja a port...

...végül a játékvezető próbál valahogy rendet teremteni.

Őszinte leszek: Everton szerintem már itt megérdemelte volna a piros lapot. Rejtély, hogy a bíró miért nem zavarta le itt a pályáról és miért úszhatta meg egy sárgával.

Aztán a 93. percben Rendulić megkapta a második sárgáját, amiért lerúgta Bogosavacot. Mehetett le a pályáról.
Az egyenlítő gólunk a legutolsó percben jött, a meglepetés teljes erejével. Egy bal oldalról érkező ívelést fejeltek ki a Zvezda védői, a labda pedig a hátul ácsingózó Everton elé hullott. A brazil valószínűleg ilyen mindenmindegy-alapon rátűzte vagy 35 méterről. A labda átsivított a védők között, az elszörnyedt kapus még bele tudott paskolni, de a labda a hálóba hullott. 1:1


Ami ezek után történt, arra nem igazán találok magyarázatot.
Everton ugyanis odakocogott az északi tribün elé, egyenesen az ellenfél kemény magjához és ott egy gúnyos táncot kezdett el járni.


Utána már csak azt lehetett látni, hogy Evertont egy idősebb férfi a karjánál fogva cipeli a játékoskijáró felé. Everton cibálja a férfi kezét, mint valami hisztis kisgyerek, aztán ahogy az alagúthoz ér, rohamrendőrök pajzsai mögött kell bemennie a folyosóra, mert a feldühödött szurkolók minden kezük ügyébe eső tárgyat hozzávágtak.
Utólag derült ki, hogy a brazil a kis bemutatója után megkapta a második sárga lapot, aztán nyilván nem volt hajlandó levonulni a pályáról, ezért kellett őt lecipelni.

Lehet, hogy most sokan meg fognak utálni, de rohadtul nem tudtam örülni Everton góljának. A brazil nálam már a könyöklésével kihúzta a gyufát, a gól utáni totálisan sportszerűtlen megnyilvánulása és a kiállítás utáni cirkusz pedig végképp kiverte a biztosítékot. Több, mint 25 éve nézek futballt, láttam már jópár síkhülye, primitív és rosszindulatú játékost, és Everton simán benne van az első ötben.
Egyébként innen üzenem neki, hogy mostantól kurvára nem lesz neki életbiztosítás Belgrád utcáin mászkálni, mert a jellegzetes fejét messziről fel lehet ismerni, és ezt a kis akcióját a Zvezda szurkolói nem fogják neki elfelejteni soha, az biztos. Egy büdös gyökér vagy, Everton, és ha ezek után szétverik a pofádat, nem mondom, hogy nem fogod megérdemelni.
És félve teszem hozzá: teljes mértékben egyetértek Grujić mérkőzés utáni, felháborodott nyilatkozatával.

Aztán a bíró lefújta a meccset.
A Zvezda kapusa teljesen összeomlott a bekapott gól miatt. Itt egy videó, amint a játékostársai vigasztalják a mérkőzés után.
A Partizan játékosai sem igazán akartak kicsattanni az örömtől. Az arcokon leginkább fáradtság és kimerültség ül.





A SOS Kanal közel 40 perces, részletes összefoglalója:


Tények:

Helyszín: Rajko Mitić stadion, Belgrád
Nézőszám: 35 000
Vezette: Aleksandar Vasić (partjelzők: Vladimir Jovanović, Milan Mihajlović - tartalék játékvezető: Goran Stanojević - gólbírók: Marko Popović, Igor Stojilković)

Crvena Zvezda: Kahriman - Cvetković, Rendulić, Luković, Ibanez - Le Tallec - Srnić (Ristić, 78.), Grujić (Plavšić, 57.), Kátai, Donald - Vieira (Sikimić, 53.)
Vezetőedző: Miodrag Božović

FK Partizan: Šaranov - Bandalovski, Gogoua, Jovanović, Bogosavac - Brašanac, Everton, Kosović - Stevanović (Vlahović, 83.), S. Ilić (Bozsinov, 73.), Mihajlović
Vezetőedző: Ivan Tomić

Gólszerzők: Sikimić (85.), ill. Everton (90+5.)
Sárga lap: Le Tallec (39.), Rendulić (43.), Kátai (90+3.), Ibanez (90+5.), ill. Gogoua (13.), S. Ilić (30.), Everton (90+2.)
Kiállítva: Rendulić (90+2.), ill. Everton (90+5.), mindkettő második sárga lap miatt

A rájátszás jelenlegi állása:*
1. CZ 42 pont
2. Čukarički 30 pont
3. Partizan 28 pont
4. Vojvodina 26 pont
5. Borac 23 pont
6. Radnički Niš 23 pont
7. Surdulica 22 pont
8. FK Voždovac 20 pont

* a jelenlegi szabályok értelmében a rájátszás kezdetekor az összes csapatnak megfelezték az eddig elért pontszámát, ehhez jönnek a rájátszásban (illetve a kiesésben) szerzett pontok. Nem én találtam ki.

(képek: Facebook/Fudbalski klub Partizan)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése