2015. március 19., csütörtök

FK Partizan - Jagodina 3:0 (Szerb Kupa, elődöntő)

Az ember szeret biztosra menni, ritka az a pillanat, amikor a bizonytalanért kockáztat az ember.
Persze ilyen is előfordul, nyilván.
De nem most.
Ugyanis az volt, hogy a csapat úgy gondolta, hogy már az elején be kellene biztosítani a továbbjutást. Összehoztunk egy baromi gyors gólt, rögtön a legelején, a 3. percben.
Šaponjić kapott remek labdát és egy fantasztikus mozdulattal szöktette Andrija Živkovićot a bal oldalon. Živković felszáguldott és betálalta a labdát Grbićnek, aki középen érkezett.


Grbićnek már csak rá kellett lőnie. A labda a hálóba vágódott. 1:0


A gólt természetesen meg kell ünnepelni minden körülmények között...


...de ezek után jött Grbić elképesztő magánszáma.
Ugyanis a középpályás kirohant a kispadhoz, lerángatta a jobb (góllövő) lábáról a csukát és ráhúzott egy ballábast. Pózolt egyet a kameráknak, majd mint aki jól végezte a dolgát, visszakocogott a gyepre és a mérkőzés hátralévő részében 2 db ballábas cipőben játszott.*



*Mint mindennek, természetesen ennek is megvan a maga története. A mérkőzés előtti este Szerbia miniszterelnöke, Aleksandar Vučić egy tévéműsorban tett egy nehezen megmagyarázható megjegyzést.
- Igen, tudom, a Partizan-szurkolók azt kiabálják, hogy "Vučiću, pederu" (Vućić buzi), ha a játékosok netán kihagyják a helyzeteket. Hát, nekik is csak két lábuk van, némelyiknek két bal lába - mondta a miniszterelnök.

Igen, ez így elhangzott. Közszolgálati, adófizetők pénzéből fenntartott televízió politikai riportműsorában. És nem, a műsorvezető nem küldte el a vérbe, nem szakította meg az adást, nem kérte ki magának, hogy demokratikus úton megválasztott politikus így beszéljen a közszolgálati televízióban, hanem jó szolga módjára bólogatott és a szempilláit rebegtette.

(Aki röhögni, hüledezni vagy zokogni akar, kattintson ide és nézze meg az ominózus részletet az adásból.)
Grbić fenti akciója pedig a fenti megjegyzésre volt elegás, frappáns és elsöprő válasz.

Nem akarok nagyon belemenni a politizálásba, amúgy is sportblog vagyok, csak marhára utálom, ha a politika beleugat a sportügyekbe. De áruljátok el nekem, drága szerb testvéreim: nem tudnátok valahogy elzavarni ezt a bazári majmot? Ez nem államférfi, nem stratéga, a megnyilvánulásai nem arról árulkodnak, hogy egy karizmatikus, taktikát alkalmazó politikus lenne. Ez egy hisztis ribanc, aki hirtelen felindulásból cselekszik. Ne hagyjátok már, hogy döntéshozó helyzetben maradjon.

Térjünk vissza a lényegre.
A 6. percben a Jagodina próbálkozott egy távoli lövéssel, de Živko Živković magabiztosan védett. Egy perc múlva már Grbić sarkazta a labdát Bandalovskinak. A hátvéd jobb oldalról küldte kapura a lövést, de fölé ment. Aztán a 9. percben az ellenféltől Đurić lőtte rá a labdát jobb oldalról, de a lövés alaposan mellément.
A Partizan dominanciája egyre jobban érződött. A 12. percben Drinčić küldött kapura egy hirtelen, távoli lövést, de a helyzet kimaradt. Majd a 15. percben Andrija Živković hozta a szívbajt Perić kapusra. Balról küldött egy bombaerejű lövést a kapura, a labda végül a felső hálón landolt.
A 19. percben a Jagodina próbálkozott, Đurić küldött egy erős lövést vagy 18 méterről a kapura, Živko Živković nagy bravúrral hárított.
A 30. percben jutottak fel ismét a Partizan kapujához. A próbálkozásuk először fennakadt a védőfalon, majd Mitošević küldte rá a labdát messziről, de a lövés fölément. Három perc elteltével már Bandalovski és Ninković kényszerítőzött zseniálisan a jobb oldalon. Végül a bolgár játékos rálőtt, de nem sikerült eltalálni a kaput.
A 38. percben a Jagodina szöglete után indulhattunk kontratámadásra. Andrija Živković szöktetése túl hosszú volt, de a labda továbbra is nálunk maradt. Drinčić küldött egy bombaerejű lövést vagy 35 méterről, amit a kapus végül szögletre pofozott. A helyzet kimaradt, de Ninkovićot szabályosan leütötték a tolongásban. Nem, nem volt utána 11-es.

Drinčić egyik szöglete. Lukač hátulról árgus szemekkel figyel

Aztán a 44. percben Grbić passzolta a labdát Volkovnak. Volkov beküldte középre, ahol Andrija Živković lecsapott rá és kíméletlenül bevágta a hálóba. 2:0




És már mehettünk is félidőre.
A folytatásban próbálkozgatott a Jagodina, bár elég kevés sikerrel. Az 54. percben küldött Lepović egy távoli bombát a kapura, nyilván a meglepetés erejére számított, de Živko Živković nagy bravúrral hárított.

Živko Živković egyik nagy védése a sok közül

Aztán az 59. percben Bandalovski indította Andrija Živkovićot. Živković felfutott és passzolta a labdát Babovićnak. Babović rálőtt, egyenesen bele a kapusba. Két perc múlva megint a Bandalovski-Andrija Živković tengely mocorgott, most Grbić kapta a labdát. A "kétballábas" középpályás fölé fejelt, ráadásul a partjelző már lengette a lest.

Bandalovski és Andrija Živković volt a mezőny két legjobbja a mai meccsen

A 62. percben egy kifejelt szöglet pattant pont Babović elé. Babović rá is lőtte vagy 20 méterről, de a lövés mellément. 5 perccel később Andrija Živković lőtt rá laposan, a kapus elfogta a lövését. Két perc múlva megint Andrija Živković lőtt kapura, Perićnek most hatalmasat kellett tornáznia, hogy szögletre védje.

Közben Kojić melegít

A Jagodina pedig szétesett. Ezen a ponton már rég az történt a pályán, amit a Partizan akart. A 77. percben ismét a Bandalovski-Andrija Živković kettős működését láthattuk a jobb oldalon, Živković rá is lőtt, de a lövés mellément. Egy perc múlva megint ő következett, hatalmas labdát küldött előre, kár, hogy ketten is lesen voltak. Rá egy percre már a csereként beállt Kojićot vágták fel a 16-oson belül, de a bíró szerint nem volt 11-es.


A 81. percben Kojić előtt maradt ki egy égbekiáltó helyzet. A csatár elé egy szöglet utáni kavarodásból pattant a labda. Kb. egy méterre állt a gólvonaltól, de a lövés fölé ment.
A 86. percben megint Andrija Živković száguldott fel és adta be középre Kojićnak. Kojić lőtt, a labda nagyot csattant a felső kapufán és kivágódott a mezőnybe. Három perc múlva Babović fejese találta el a kapufát ugyanott.
A 90. percben egy Jagodina-szabadrúgás után tisztázott a csereként beállt Brašanac, majd 2 perc múlva, már a hosszabbítás végén Kojić vágtatott fel a jobb oldalon és tálalta be középre Brašanacnak. Ő pedig köszönte szépen és be is lőtte. 3:0


Összefoglaló videó:


Visszavágó április 8-án.

Tények:

Helyszín: Partizan Stadion, Belgrád
Nézőszám: 3000
Vezette: Aleksandar Vasić (partjelzők: Jovica Milin, Olajos-Nagy Matija - tartalék játékvezető: Bojan Stanojević - gólbírók: Dejan Dimitrijević, Milan Jeremić)

FK Partizan: Ž. Živković - Bandalovski, Balažic, Ćirković, Volkov - Drinčić, Ninković (S. Ilić, 57.) - Grbić (Brašanac, 67.), A. Živković, Babović - Šaponjić (Kojić, 76.)
Vezetőedző: Marko Nikolić

Jagodina: Perić - Mihajlović, Filipović, Antić (Šušnjar, 68.), Živanović - Popara (Arsenijević, 90.), Đurić, Savković, Lepović, Mitošević - Jovančić (Stojčev, 83.)
Vezetőedző: Simo Krunić

Gólszerzők: Grbić (3.), A. Živković (44.), Brašanac (90+2.)
Sárga lap: Šaponjić (73.), ill. Antić (35.), Lepović (53.)

(képek: Facebook/Fudbalski klub Partizan)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése