2015. március 24., kedd

Budućnost Podgorica - KK Partizan 85:79 (Adria Liga)

Hol is kezdjem.
Láttam már brutál meccseket. Láttam már paraszt közönséget, elvakult, tomboló szurkolókat, seggfej, korrupt bírókat, primitív játékosokat. Láttam már szurkolói összecsapásokat, láttam és hallottam nem egyszer, amint egy egész tribün anyázza az ellenfelet, a bírót, az ellenfél szurkolóit.
De ilyet még nem.
Tisztesség ne essék szólván, a Budućnost szurkolói túltettek még a vörösök drukkerein is. Pedig ők aztán nem kisfiúk.
A bírók egy külön téma... Az hagyján, hogy a Budućnost javára fújtak, de emellett a kisujjukat nem mozgatták azért, hogy megfékezzék a nézőtéren tomboló idiotizmust.

Ha esetleg nem jutott volna eszükbe: teccenek tudni, van olyan is, hogy hangosbemondó. Meg teccenek kérni az ott ülő bácsit, hogy ugyan mondja már be, hogy kérjükatiszteltszurkolókatkerüljékasportszerűtlenmegnyilvánulásokat. Sőt, a mérkőzést is meg lehet ám szakítani. Csak szólok.

Az első negyed keserves volt. Semmi nem akart összejönni. 7:2 volt az állás, az első találatunkat három perc után sikerült megszereznünk (Dragan Milosavljević). Aztán 12:4 lett, ez volt az a pont, amikor Josh Akognon megpróbált lelket verni a csapatba, hozott két hárompontos dobást és máris 2 pont volt csak a különbség (12:10). Pavlović sem volt hajlandó egyből feladni (13:12), annak ellenére, hogy a bírók pillanatok alatt rásóztak két személyi hibát.
És ekkor jött Murić egy giganagy hárompontossal. (13:15) Fordult az állás.
Milosavljević pedig vérszemet kapott, és kapitányi minőségben 17:22-re módosította az állást. A titogradi podgoricai csapat pedig sorozatos hibákkal küszködött. Elszúrt dobások, kihagyott büntetők, a Partizan pedig közben lassan, de biztosan kezdett felülkerekedni. 17:24-gyel zártuk a negyedet, Murić hozott még egy kosarat a végén.
A második negyedben pedig folytattuk a már megkezdett remek sorozatot. Például így:


Egészen remek lett a második negyed. Végig vezettünk, mindig csak három-négy ponttal, de ennyire is voltunk jobbak a Budućnostnál. Aztán 38:43-nál ez történt.


Mindenki láthatta, élő egyenes adásban, ahogy Dragan Milosavljevićet az egyik néző konkrétan bántalmazta. És azt is láthatta mindenki, hogy a bírók semmit, az égvilágon semmit nem tettek. És ez a legfelháborítóbb az egészben, hogy ez a három korrupt disznó a füle botját se mozgatta. Sem ők, sem senki az ABA Liga jelen lévő hivatalos küldöttei közül.

Mellesleg a közönség egész végig a lehető leggusztustalanabb jelzőkkel illette Saša Pavlovićot és Duško Vujoševićet. Előbbire a legfinomabb jelző az "áruló" volt. Idáig egyetlen hírforrás sem számolt be arról, hogy az ABA Liga ezért (meg az összes többi egyébért, ami majd még ezután jön) bármilyen szakcióval illette volna a Budućnostot.

A negyed végén, 43:44-es állásnál (ez lett a félidő eredménye is) elszabadult a pokol. Az elszörnyedt átlagszurkoló csak annyit látott, hogy a két csapat tagjai egymásnak esnek és szabályosan püfölik egymást.


A Budućnosttól Cook és Paunić nekiesett Murićnak és Pavlovićnak. Az okok egyelőre ismeretlenek, de egészen biztosan nem azért, mert öribarik akartak lenni. Mindenesetre a játékvezetők a létező legfrappánsabb megoldást választották a büntetésre a harmadik negyed elején.
Technikai faultot sóztak Pavlovićra és Murićra.
(Egyesek szerint Paunićra és Cook-ra is, de hiszem, ha látom.)
A Partizan lendülete megtört, talán pont ettől az incidenstől. A Budućnost kiegyenlített (46:46), majd át is vették a vezetést (49:48). Aztán megint történt valami.
Ez.

(kép: Twitter)

Dragan Milosavljević homloka felrepedt, a kapitány arcán csurgott a vér. Kapott rá aztán egy flastromot és visszakocogott a pályára bepólyált fejjel.
Hős.
Igyekeztünk tartani a lépést az immár nyíltan baromi ellenséges közegben. Csináltunk ilyeneket.


Meg ilyeneket.


Tepa jó fiú, ahol tud, segít.
Egy viszonylag rövid időre átvettük a vezetést (62:66), aztán a Budućnost egyelített büntetőből (66:66), ennek ellenére 66:69-cel zártuk a negyedet.
Még az utolsó negyed elején is tartottuk magunkat. Nem volt egyszerű, a hárompontosaink nem akartak összejönni sehogy sem, Milosavljević közben ki is pontozódott. A Budućnost addig erőlködött, amíg végül visszaszerezték a vezetést (72:71), de itt jött Saša Pavlović.


De az ezután következő hárompontos dobását már nem adták meg, sima kétpontosnak könyvelték el... (72:76). Sebaj, még mindig mi vezettünk, és Akognon, biztos, ami biztos, dobott egy hárompontost (72:79). Már-már csacska kismadarak kezdtek csivitelni Átlagszurkoló lelki füleinél, amikor Saša Pavlović kipontozódott. És innentől kezdve a bírók mindent megtettek, hogy a Budućnost kerüljön ki győztesen.

Eddig is mindent megtettek, de itt már nem is titkolták.

A podgoricai csapat kiegyenlített (79:79), sőt, kaptak egy extra büntetőt is, nyilván a két szép szemükért (80:79). Közben Mačvant kiskanállal szedték össze, valaki fellökte, ő pedig teljes erőből beverte a fejét a parkettbe. Nem, a bírók nem fújtak. A lelátó közben lángokban állt, a bírók itt valószínűleg már leginkább haza akartak volna menni, de előtte még nyilván felnyalták a zsét a kasszánál. Megdolgoztak a pénzükért, na.
Itt van egy ilyen videó, amit az ABA Liga cinikusan "thriller ending"-nek nevezett el, a "botrány" jelző sokkal inkább passzolna hozzá.


Van összefoglaló is.


Ja, amúgy a Budućnost azóta egy hivatalos közleményben elnézést kért. Kizárólag Duško Vujoševićtől. Saša Pavlovićtól, Edo Murićtól és Dragan Milosavljevićtől nem.
Szép volt, idióták. Remélem, az ABA Liga megsimogatja érte a buksitokat.
A Partizan ezzel együtt bejutott a Final Four-ba a Crvena Zvezdával, a Budućnosttal és a Cedevitával együtt. Az első mérkőzésen - micsoda boldogság... ja, nem - a Crvena Zvezdával fogunk találkozni. Időpont később lesz, a Partizan pedig ezek után csatlakozik a szerb nemzeti bajnoksághoz. Mérkőzés szombaton, a Konstantin ellen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése