2017. február 21., kedd

A tegnapi futballmeccs utórengései

Még mindig hányingerem van a tegnapi Rad - Partizan futballmeccs óta. Nem ma kezdtem nézni a focit, láttam már nem egy és nem két botrányos szurkolói megnyilvánulást, tahóparaszt ordítozást, trágárnál is trágárabb kifüggesztett molinót. Tudom, mennyire primitívek tudnak lenni a szurkolók és néha azt hiszem, hogy nekem már semmi újat nem lehet mutatni.
Én marha.
Hozzáteszem: tisztában vagyok azzal, hogy Everton nem egy egyszerű eset, nem egyszer és nem kétszer volt már az, hogy dulakodott meccs közben, meg beszólogatott. De a Rad-szurkolók ordenáré suttyósága kiverte a biztosítékot nálam is. Az, hogy ez a nagydarab, sziklakemény játékos sírva jött le a pályáról, ez mindennek a teteje.
A legszebb az, hogy a sztorit felkapta a világsajtó. Egymás után hozta le a The Sun, a Mirror, a Deutsche Welle, a Welt, a Spiegel, a BBC, a holland RTL, az O Globo, de még az Associated Press is. Nagy-Britanniától Németországon és Ausztrián át Brazíliáig, Paraguayig és Indiáig most mindenki ezen csámcsog.
És ezek után a Rad kiadott egy totál érthetetlen sajtóközleményt, amiben az egész felelősséget Evertonra hárította, továbbá kikérte magának a "médiahájpot", ami most őket emiatt körülveszi.
Erre egyetlenegy normális válasz létezik.
Elmentek ti a retkes, repedtsarkú kurva anyátokba mind. Felelősségvállalás? Elhatárolódás? Uramatyám "sajnáljuk, ami történt"? Lófaszt. Hárítás van csak, ezerrel. 
Akkor ezt úgy vettük, hogy egyetértetek a rasszista bekiabálásokkal, és ti is egy rakás fasiszta, neonáci, rasszista seggfej vagytok, pontosan ugyanúgy, mint a drágalátos United Force-os barmok.
(Közben a játékosok is kiadtak egy közös sajtóközleményt. Ez egy fokkal jobb, mert ők legalább sajnálják a történteket és el is határolódnak, bár azért egy kicsit megy itt is a mártírkodás. De ez még így is ezerszer jobb, mint a futballcsapat vezetősége által kiszart kiadott öklendet.)
A Partizan is kiadott egy sajtóközleményt, a csapat elhatárolódik mindenféle rasszizmustól és támogatásáról biztosítja Evertont. 
A Szerb Labdarúgó Szövetség pedig fogta magát, és "további intézkedésig" lezárta a Rad stadionját a vérbe. Úgyhogy az összes United Force-os barom mehet vissza a balettba ugrálni.

Szívből remélem, hogy mocskosul meg fogják büntetni őket, de úgy, hogy megemlegessék.

Megoldás? Nem tudom, hogy mi lenne. Nyilván elsősorban az, hogy mindenfajta rasszista megnyilvánulást nagyon súlyosan büntessenek, akár börtönnel is. Meg az, hogy ehhez legyen meg a megfelelő jogi környezet. Meg az, hogy bizonyos szurkolói körök ne legyenek egyenlőbbek mindenki másnál.
Akarni kéne. Nem nekem, nekünk, szurkolóknak. Hanem a törvényhozóknak is.
Addig meg vigyázzunk már egymásra. 

A két kép, ami bejárta a világsajtót: a könnyező Everton...

...és ahogy Kljajić vigasztalja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése