2016. január 5., kedd

Sutjeska - KK Partizan 82:71 (Adria Liga, 18. forduló)

A mérkőzés úgy indult, hogy már napokkal ezelőtt belengették a nikšićiek, hogy a Partizan-szurkolók be ne merjék tenni a lábukat a mérkőzésre, mert a hátuk közepének sem hiányozna egy tömegverekedés a Sírásók és a helyi szurkolók között. Külön felhívták a helyiek figyelmét, hogy semmilyen transzparens, zászló ne legyen náluk, semmi olyan, ami arra utal, hogy itt bármilyen szervezett szurkolói csoportosulás van jelen. Csak egyénileg, csak kulturáltan.
Ezek után ma este vagy 300 Partizan-szurkolónak sikerült bejutnia a nikšići sportcsarnokba.



Transzparens is volt
(képek: Twitter)

Közben a csapat bemelegített.


(képek: Twitter)

(kép: aba-liga.com)

A csapat körül az elmúlt napokban elég lehangoló hírek keringtek. Danilo Anđušić szerződése lejárt, a dobó hátvéd távozott a csapattól (állítólag az Anwil Wloclawek nevű lengyel csapathoz, így most az Euroligában is játszhat). Jonesról az a hír járta, hogy nagyon elégedetlen a csapat Adria Liga-beli mélyrepülésével, legszívesebben szerződést bontana és elmenne egy másik csapathoz, de ehhez hatszámjegyű bánatpénzt kéne leszurkolnia. (Állítása szerint nem az anyagiak motiválják, hanem konkrétan az, hogy szarul játszunk). Božo Đumić, sőt, Edo Murić neve is felmerült a távozók között. (Đumić később cáfolta a híreket, Murić-tyal kapcsolatban az égvilágon semmiről nem tudni, lehet, hogy az egész úgy volt kacsa, ahogy volt.)
Szóval, ilyen remek hangulatban készültünk a Sutjeska ellen.

Az összes átigazolási hírről, pletykáról, miegyébről lesz majd egy összefoglaló blogposzt később.

Középkezdés
(kép: aba-liga.com)

Rögtön az elején Wilson dobott egy kosarat (0:2), utána a bírók Vitkovacra faultot fújtak (tudnám, miért...), a Sutjeska kiegyenlített (2:2). Aztán hosszú ideig nem történt semmi. Mind a két oldalon rengeteg kihagyott helyzet volt (egytől-egyig lepattanó labdák), majd közel 3 perc után a hazaiak dobtak ismét (4:2). Aztán megint (7:2). Utána kaptak büntetődobást is (8:2).
Mi pedig kapkodtunk. Továbbra is sorra hagytuk ki a helyzeteket, közben mintha ideges is lett volna a csapat, nagyon sokat szabálytalankodtunk. A Sutjeska újra dobott egy hárompontost (11:2), mi viszont képtelenek voltunk betalálni.
Itt Wilson lejött a parkettről, Cvetković jött fel helyette és sikerült kicsit életet lehelnie a csapatba. Feljöttünk 13:10-re (ő és Jones szerezték a pontokat). De a Sutjeska gyorsan dobott még 5 pontot - a másodikat, egy hárompontost konkrétan a duda előtt. 18:10 lett a negyed vége.
A második negyed elején feljöttünk 18:17-re (Đumić, Vrabac, Aranitović), sőt, Aranitović felhozott minket 20:19-re is. Még 22:19-nél sem volt gond, Cvetković jött, látott, dobott (22:21), de ekkor a Sutjeska bevetette a nehéztüzérséget és pályára küldte Ratko Vardát.
Ratko Varda egy jelenség. Nem éppen a legszívmelengetőbb, de jelenség. 36 évével az egyik legrutinosabb játékosnak számít a Ligában. Annak idején még a Partizanban kezdte, aztán megfordult az NBA-ben, Törökországban, Spanyolországban, Lengyelországban, de játszott Libanonban is, közben vissza-visszatért az egykori Jugoszlávia valamelyik csapatához. Ráadásul 213 centi, színizom, mindehhez szigorú tekintet, törvénytelen szakáll és szénné tetovált felkar jár.

A fehér mezes Varda mellett eltörpülnek a Partizan játékosai
(kép: aba-liga.com)

Amúgy biztos aranyos arc lehet, de akármi legyek, ha nem tesz rá még ő maga is erre a szirti morc megjelenésre egy jó nagy lapáttal. Végül is zseniális fegyver az ellenféllel szemben. Kikocog a pályára, körbehordozza azt a szigorú tekintetét, a másik csapat játékosai hazáig szaladnak.

Szóval, 22:21-nél a Sutjeska bevetette a nagyágyúját és egyből csináltak egy 10 pontos sorozatot. Frankón. 22:21-ből 32:21 lett. Itt Jonesnak még sikerült bedobnia egyet (32:23), de a Sutjeska nem kegyelmezett.
47:23-ra elmentek.
15 pontos sorozat. Kiírom betűkkel is: tizenöt pont. Ennyit dobtak.
Mi egyet sem.
Röhögve lenyomtak minket. Két kézzel szórták a hárompontosokat.
A negyed legvégén sikerült büntetőből betalálnunk. 47:25-tel, több, mint 20 pontos különbséggel mentünk félidőre.
A második félidőben ott folytattuk, ahol abbahagytuk. (50:25)

Mi a fenét keresünk mi a Ligában? Egy másodosztályú csapat voltunk a Sutjeskához képest. Gyengék voltunk, enerváltak és ötlettelenek. Duško Vujošević egyenként tépte volna le a fejét az egész bandának.

Büntetőkkel, meg Murić hárompontosával feljöttünk 50:30-ra. Próbáltuk tartani a 20 pontos különbséget, nem mindig sikerült. Közben a Sutjeska még azt a luxust is megengedte magának, hogy elszúrja, meg elhülyéskedje a helyzeteket. És még így is vezettek 58:39-re. Azt csináltak, amit akartak. 65:44-gyel zártuk a harmadik negyedet. Ami pontot szereztünk, azt is főleg büntetőből sikerült.

(kép: aba-liga.com)

A fináléban 69:44-nél megint Cvetković és Jones küzdötték fel a csapatot 69:50-re. Aztán újra visszaállt a 20 pontos különbség (72:52). 77:55-nél maximum arra gondolt az ember gyereke fanyar mosollyal, hogy vajon összehozza-e a Sutjeska a 30 pontos előnyt. Meg ilyenekre, hogy ebben a szezonban vajon a kosárlabdacsapat nyújt-e pocsékabb teljesítményt, vagy a futballcsapat. 79:59-nél az is felmerült, hogy ugyan a Partizan vezetősége korábban biztosította Petar Božićot a maximális bizalmáról, de ha én lennék a vezetőedző helyében, én magamtól adnám be a lemondásomat, hogy még a megmaradt becsületemet mentsem, főleg azok után, hogy 18 mérkőzésből 12-t elvesztettünk. Közben Jones dobott egy hárompontost (79:62) és itt, a legvégén ugyan csináltunk egy 3:9-es sorozatot, de ez édeskevés volt. Ezen az estén a csoda sem segített volna rajtunk.

(kép: Twitter)

Amúgy a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Petar Božićnak konkrétan az arcába nyomták a kérdést, hogy nem gondolkodott-e el a lemondásán. A vezetőedző pedig kapásból azt válaszolta, hogy ilyesmi az eszébe sem jutott.
Kedves szurkolótársak, készüljünk fel a legrosszabbra. Lehet, hogy jövőre úgy kell kapálózni az Adria Ligában való indulásért is.

Összefoglaló:


Sutjeska: Pavlićević (17), Ćalasan, Albijanić (10), Spasojević (4), Čvorović, Korać (3), Žižić (7), Pavić (6), Vranjes (27), Varda (8), Rush, Šalić

Partizan: Cvetković (10), Aranitović (7), Jones (20), Murić (11), Marinković (3), Vitkovac, Đumić (4), Koprivica, Magdevski, Milutinović, Vrabac (4), Wilson (12)

A Liga jelenlegi állása:
1. Budućnost 34 pont
2. Cedevita 33 pont
3. CZ 31 pont
4. Mega Leks 30 pont
5. MZT Skopje 26 pont
6. Cibona 26 pont
7. Krka 26 pont
8. Union Olimpija 25 pont
9. Tajfun Šentjur 25 pont
10. Metalac 25 pont
11. Zadar 25 pont
12. Partizan 24 pont
13. Igokea 24 pont
14. Sutjeska 24 pont


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése