2016. január 14., csütörtök

Összefoglaló az átigazolási időszakról - 1. rész

Ebben a blogposztban igyekszem áttekinteni a csapathoz érkezett, illetve a csapattól távozott játékosok névsorát. A lista korántsem teljes, emellett szinte kizárólag a futball-, illetve a kosárlabdacsapat körüli eseményekre szorítkozik. (A többi szakosztálynál vagy nem volt változás, vagy meg sem említették.)

Szinte egyből az őszi futballszezon végén megérkezett a csapathoz Marko Jovanović és Bojan Šaranov. Jovanović hátvéd, ezelőtt a Voždovac játékosa volt. Šaranov kapus, az OFK Beogradnál töltött 7 szezont, de közben több csapatnál is megfordult kölcsönben. A Partizan előtt a görög Ergotelis játékosa volt.

Marko Jovanović

Bojan Šaranov
(képek: Facebook/Fudbalski klub Partizan)

Šaranov egyébként pár nappal a szerződése aláírása után elment kirúgni a hámból - nem is akárkikkel, hanem a szomszéd vörös csíkos csapat egykori játékosaival és jelenlegi csapatkapitányával. A fenomenális estét meg is örökítették az Instagramon, még mindig ott van, a játékosok egy jókora üveg whisky társaságában szemmel láthatóan baromi jól érzi magát. Én nem rakom ide, mert nem akarok hányni. Legfeljebb itt linkelek egy híroldalt, ahol meg lehet nézni. Nesztek.

Ez egyébként azt is jelenti, hogy Živko Živkovićra nem tartanak igényt a Humska utcában. Živković többször nyilatkozott arról, hogy a tavaszi szezont már valószínűleg nem a Partizannal fogja kezdeni, de az átigazolása egyelőre még várat magára. (Annyira, hogy a Partizannal fog elutazni téli edzőtáborba.)
Közvetve érintette a Partizant: egykori játékosa, Slaviša Jokanović az angol másodosztályú Fulham FC vezetőedzője lett.

(kép: Facebook/Fulham FC Official)

December végén érkezett a Radtól Nemanja Mihajlović. Közben a kosárlabdacsapatnál Danilo Anđušić bejelentette, hogy a szerződése lejártával távozik a Partizantól. Január első hetében végül a lengyel Anwil Wloclawekhez írt alá.

A photo posted by Danilo Andjusic (@daniloandjusic) on


Szintén december végén állt munkába az új vezetőedző, Ivan Tomić, aki az őszi szezon legvégén menesztett Ljubinko Drulović helyére érkezett. Tomić nem sokat kertelt, nyíltan megmondta, hogy több játékosra nem lesz szüksége, ők keressenek maguknak nyugodtan másik klubot. A tréner konkrét neveket is mondott: Stefan Babović és Petar Grbić neve egyértelműen felmerült, de a sajtó megemlítette még Bozsinovot és Fabriciot is.
Stefan Babović-tyal a klub pontosan a mai napon szerződést bontott, a hivatalos közlemény szerint "közös megegyezéssel". Fabricióról nincs pontos információ, viszont az edzőtáborba készülők névsorában nincs ott a neve. Petar Grbić január első hetében leszerződött az élvonalbeli török Akhisarspor csapatához.

(kép: akhisarspor.com)

December legutolsó napján kezdődött az Andrija Živković-saga. Az már egészen biztos, hogy a kis középpályás nem marad a Partizannál. Az eltelt időben a legvadabb pletykák láttak napvilágot vele kapcsolatban: beszélték, hogy vinné a Borussia Dortmund, a Benfica, állítólag egy meg nem nevezett kínai csapat 1,3 millió eurót kínált volna érte. Közben Živković menedzsert váltott: a játékos korábbi menedzserével, az izraeli Pini Zahavival lejárt a szerződése és nem hosszabbították meg. Az új menedzser Predrag Đorđević.

Igen, ez az a Pini Zahavi, akinek nem egy és nem két hajmeresztő húzása volt, jogdíjakkal és átigazolási pénzekkel kapcsolatban, és nemcsak Andrija Živković körül.

Más játékosokra is érkezett ajánlat: Bozsinovot spanyol és kínai klubok vitték volna, de egyrészt a Partizan legalább kétmillió eurót kér érte, másrészt a bolgár a szokásos stílusában kijelentette a médiának, hogy ő addig el nem megy innen, amíg legalább egyszer nem nyert örökrangadót, és nem rúgott legalább 12 gólt a szezon alatt. Állítólag Aboubakart és Brašanacot is eladnák - Aboubakarért Kínából, Szaúd-Arábiából és Törökországból érkezett ajánlat, őt másfél millió euróért adná a klub. (Aboubakar egyébként szintén nem volt ott az edzőtáborba készülő játékosok között.) Brašanac iránt Belgiumból érdeklődtek - állítólag két patinás klub is meg akarta volna szerezni magának -; 2,7 millió eurót adtak volna a középpályásért, de a Partizan közölte, hogy Brašanac nem eladó.

Az esetleges érkezők között felmerült először két román játékos (Denis Alibec és Constantin Budescu) neve, de ezt a hírt Tomić vezetőedző később tagadta. Felmerült a brazil/fehérorosz Renan Bressan is, de a róla szóló híreket Iliev tagadta. Mint mindig, most is felmerült az, hogy Cléo esetleg visszatér; állítólag a brazil is szívesen jönne, de Iliev szerint komoly akadályok állnak az esetleges újraszerződtetés útjában.

A téli átigazolási időszak másik szappanoperája a Vojvodina-Partizan-Mirko Ivanić történet. A Partizan már ki tudja, mióta szeretné magának megszerezni a Vojvodina középpályását. A tárgyalások viszont mindig megrekednek, mert a Vojvodina állandóan egyre feljebb és feljebb srófolja az árat, a Partizan viszont kijelentette, hogy egymillió eurónál többet nem tud és nem is akar adni a játékosért.

Közbevetés: a szomszéd csíkos csapat is bejelentkezett a Vojvodinánál Ivanićért, ők 1,4 millió eurót adnának érte. A legviccesebb/legtragikusabb amúgy az, hogy magát Ivanićot a kutya nem kérdezte, hogy mit is szeretne. Az egyik sportoldalnak félénken megjegyezte, hogy ő igazából egyik csapathoz sem menne, mert legszívesebben külföldre szerződne, de erősen gyanítható, hogy a srácra addig gyakorol nyomást a jelenlegi klubja, amíg végül kénytelen lesz beadni a derekát.

A téli átigazolási időszak legnagyobb dobása viszont egyértelműen az volt, hogy Ivan Šaponjićot öt és fél évre leigazolta az SL Benfica.


(képek: Twitter)

A vételárról annyit lehet sejteni, hogy 3 millió euró körüli (volt egy olyan verzió is, hogy a klub másfél millióért adta volna, de akkor Šapa itt marad kölcsönbe a szezon végéig - végül erre nem került sor).
Végül, a slusszpoén: Duško Vujošević a francia Limoges edzője lett, így két egykori tanítványa, Léo Westermann és Bo McCalebb újra vele dolgozhatnak.
Zárásnak pedig itt egy friss, ropogós kép a ciprusi edzőtáborba készülő focistákról. És aki úgy látja, hogy az a fekete bőrű fiatalember ott a bal oldalon Ismael Beko Fofana, az bizony jól látja.

(kép: Facebook/Fudbalski klub Partizan)

A következő részt majd az átigazolási szezon végén fogom posztolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése