2016. január 28., csütörtök

A Živković-saga

Ez a blogposzt nem kíván igazságot szolgáltatni, nem akarja megmondani a frankót. Ez nem ennek a blognak a dolga, erre ott vannak az igazságügyi szervek. Csupán megkísérlem összefoglalni az eddig történteket - a saját véleményemet természetesen mellékelem, de ez szigorúan a magánvéleményem, egy a sok magánvélemény közül, nem valamiféle "ex cathedra" megnyilvánulás. Természetesen bárki hozzáfűzheti a saját véleményét, kulturált stílusban.

Ahogy azt egy korábbi blogposztban már leírtam, már az őszi szezon végén sejteni lehetett, hogy Andrija Živković nem marad a Partizannál. Állítólag egy csomó nagy európai klub két marokkal kapott volna a kis világbajnok után, de egyetlenegy sem járt közülük sikerrel. Aztán jött a hír, hogy az immáron volt menedzserrel, Pini Zahavival még anno megkötött szerződésnek volt egy záradéka: ha Živkovićot nem sikerül eladni a csapattal való szerződése lejártáig, akkor a klub közel kétmillió euró bánatpénzt köteles fizetni az izraelinek.

Egy jóérzésű átlagszurkoló már itt felhördül. Mi ez?... Mi az, hogy bánatpénzt kell fizetni, ha a srácot nem sikerül a szerződés lejártáig eladni?... Ki találta ki ezt, és főleg, ki az, aki ebbe belement és alá is írta?... Kinek volt ez így jó és miért? Mit mondtak az ügyvédek, akik átnézték a szerződést az aláírás előtt? Látta-e egyáltalán ügyvéd a szerződést, vagy csak aláírták és kész?...


Itt jött a képbe Ivica Iliev, a Partizan sportigazgatója, és itt kezdte meg hosszas médiahakniját. A Kurirnak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy ha Živkovićot nem sikerül eladni, vagy nem hosszabbítja meg a nyáron a szerződését a Partizannal, akkor a Zahavinak fizetendő összeg miatt (itt már 2 és fél millió euróról szólt a nóta...) a klub a tönk szélére kerülhet.

"Ha [Živković] nem hosszabbítja meg a szerződését [a Partizannal], akkor a Partizannak büntetést kell fizetnie. Ez azt jelenti, hogy bezárhatjuk a boltot. Több, mint 200 család találhatja magát az utcán, és úgy fognak emlékezni Andrijára, mint a játékosra, aki miatt a klub tönkrement", idézi a Mozzartsport Ilievet.

Lehet, hogy csak nekem tűnik úgy, de Iliev mintha már itt elkezdett volna valami manipulatív játszmát. Mindenesetre ennek a kijelentésnek a nyomán Andrija Živković apja, Jovica kiadott egy nyílt levelet. Eltekintve a levél sokszor túlfűtött, dühös hangvételétől

melyik szülő nem lenne dühös ilyen helyzetben, amikor a gyerekéről van szó?...

id. Živković minimum elgondolkodtató részleteket közölt a háttérben zajló eseményekről. Mindehhez dokumentumokat is mellékelt. Röviden a lényeg: az apa álláspontja szerint a Partizan akkori főtitkára Darko Grubor kijelentette: Andrija Živković márpedig az ő tulajdonuk - nyilván jogilag, vagyis bármi, ami a játékossal kapcsolatos, átigazolás, stb. az a Partizan jogköre, másnak semmilyen beleszólása nem lehet. Továbbá az apa szerint a klub nyomására jött létre a Pini Zahavi-féle szerződés is, (szerinte) anélkül, hogy erről bárkit, játékost, szülőt, ügynököt megkérdeztek volna. Viszont az apa azt állítja, hogy a szerződés nincs sehol.

Nyilván a klubnál van, ők meg dehogy fogják a nyilvánosság elé tárni.



Visszautasítja továbbá azokat a vádakat, amik őt (illetve a fiát) anyagiasnak állítják be, akiket csak a pénz motivál. Jovica Živković elmondása szerint még a Real Madrid (!!!) is megkereste őket, hogy leszerződtessék Andriját. 15 millió eurót (!!!) kínáltak volna érte, igaz, egyből kölcsön is adták volna egy másik csapatnak. Állítása szerint más, top kategóriás csapatok is megkeresték őket, de mindegyiket visszautasították, mert Andrija a Partizannál akar játszani.
Ezek után egy magát Partizan-szurkolónak valló csoport is kiadott egy nyílt levelet, amiben a fiatal játékost minősíthetetlen jelzőkkel látták el, konkrétan kikiáltva őt bűnbaknak, mi több, "zvezdaš"-nak titulálják őt.

Mintha mind megfeledkeztek volna Živković számtalan góljáról, mérkőzéseiről, cseleiről, világbajnoki aranyérméről.


Érdekesség, hogy ezt a nyílt levelet egy bizonyos Vladimir Vuletić rakta ki a Facebook-jára, az a Vladimir Vuletić, aki amúgy a Partizan felügyelőbizottságának az elnöke.

"Szurkolói levél". Tetszenek érteni.

Ezen a ponton kezdődött egy egészen hihetetlen és gusztustalan sárdobálás. Először megszólalt Nagy Albert, aki a bizonyos Pini Zahavi-szerződés idején a Partizan sportigazgatója volt. Sok konkrétumot nem mondott, inkább csak mosta a kezeit. Aztán megszólalt Saša Ilić is, aki a nyilatkozatával csak még jobban felkavarta a port és még jobban megosztotta az amúgy is zavarodott, dühös és értetlen szurkolótábort.

Saša Ilićről csak a legnagyobb tisztelettel tudok beszélni, és most, mint egyszerű szurkoló, a legnagyobb tisztelettel csak annyit kérnék tőle, hogy ne tárjon soha többé a nyilvánosság elé olyan dolgokat, amik az öltözőajtó mögött zajlottak le. 

Aztán még az egykori kapus Vladimir Stojković is megszólalt, bár őt egyrészt a kutya nem kérdezte, másrészt ott Izraelben ő sem tudhat sokkal többet erről az egészről, mint az átlag szurkoló, aki csak a híreket olvassa. Közben állítólag (meg nem erősített hírek szerint) a Živković-szerződés dokumentumai már a rendőrségen vannak, de az nem derül ki, hogy mi ellen folyik a nyomozás és ki a feljelentő.
A vezetőség közben mélyen hallgat. (Vazura is legfeljebb csak a szemeit forgatja és sóhajtozik.) Se az egykori, se a mostani menedzsment egyetlen tagja sem hajlandó nyilatkozni (leszámítva Nagy Albertet). Dragan Đurić egykori elnök kerek perec letagadta az egészet. A többiek pedig hallgatnak. Iliev közben körbeturnézza az összes sportmédiát és folyamatosan nyomás alatt tartja a közvéleményt azzal, hogy szerinte Živković miatt van minden, mert a játékos jobban szereti a pénzt, mint a Partizant. Ettől viszont már Živković jelenlegi menedzserének, Predrag Đorđevićnek lett epefakadása és ő is kiadott egy nyílt levelet, amiben elküldi az anyjába a Partizan teljes vezetőségét, kiemelve, hogy egy 19 éves kölyköt vegzálnak, aki igazából semmi mást nem akarna, mint az imádott csapatában focizni, viszont pont ennek az imádott csapatnak a vezetősége teszi ezt lehetetlenné. Eközben Iliev folyamatosan nyomás alatt tartja a közvéleményt, a játékosokat, a szurkolókat és magát Andrija Živkovićot is.


Az eredménye ennek meg is lett: a jelenlegi állás szerint Andrija Živković egészen biztosan nem fogja meghosszabbítani a szerződését a klubbal a nyáron.

Ha lehetek ennyire személyes: egészen el vagyok szörnyedve attól, hogy Iliev micsoda manipulátor. Nem tudom, mi a célja ezzel, hogy miért, kiknek csinálja, de nagyon sürgősen abba kellene hagynia, mert ez már gyomorforgató.
És ha még hozzáfűzhetek ennyit: Živković helyében én sem hosszabbítanám meg a szerződésem. Azok után, hogy a szívét-lelkét a klubnak adta, hogy sérülten is hozta a gólokat, ezek után eldobják, mint egy használt rongyot és még nyilvánosan meg is hurcolják... Megértem, hogy a szíve még mindig idehúzza, de azt is, hogy elege van az egészből. Ő az egészben a legártatlanabb és az ő nevét mocskolják be a legjobban.

A sztorinak még messze nincs vége. A folytatás már egy következő blogposzt témája lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése