2015. április 19., vasárnap

KK Partizan - KK Crvena Zvezda 85:95 (ABA Liga elődöntő, 3. mérkőzés)

Ez de szar volt. Bizonyos tekintetben szarabb, mint az első.
Telt ház volt a Pionir Hallban, egyesek szerint 8000 Partizan-szurkoló jött el. (Zvezda-drukkerek most nem tehették be a lábukat.)

Iszonyatos telt ház volt
(kép: Twitter) 

A fiúk ilyen pólóban melegítettek be

A pólók a Podrži Život alapítvány támogatására készültek (SMS-ben lehet őket támogatni, bármely szerb mobilhálózatról, az 5757-es számon)

 (képek: Facebook/KK Partizan)

Kb. fél órával a kezdés előtt már egy gombostűt nem lehetett leejteni

A nézőtéren ott volt Miroslav Vulićević is, többek szerint végtelenül szerényen, a szurkolók közé ült, semmi VIP-páholy, semmi extra kényeztetés, és látható, mennyire lelkesen fogadta a szurkolók közeledését
(képek: Twitter)

Sőt, eljött Mateja Kežman, a Partizan egykori labdarúgója is
(kép: Facebook/KK Partizan)

A hangulat pedig...


A vörösök a középkezdéshez a nagy, lomha Marjanovićot küldték, mint mindig. El is hozta a labdát és pillanatok alatt 0:4 lett az állás. A Zvezda beindította a suttyóüzemmódot, Dangubić járt az élen, annyira, hogy kb. másfél perc leforgása alatt begyűjtött 3 személyi hibát. Közben Marjanović is felszívta magát. Nem tudom, milyen cuccot adtak be neki meccs előtt, de a "suttyó" feliratú fiolából egészen biztosan dupla adagot kapott. Az egy dolog, hogy ott volt minden védekezésnél és támadásnál, még azt is elnézné neki az ember, hogy maximálisan kihasználja a testi adottságait, nevezetesen a magasságát és a péklapát méretű karjait. De az már sok volt, hogy mindezt aljasul, sunyin és aggresszíven tette.
Közben kiegyenlítettük (4:4), Mačvan megszerezte a vezetést (6:4) és tartottuk magunkat, mindig ilyen 2-3 pontnyi különbséggel, egészen 13:11-ig, amikor a Zvezda kiegyenlített. Majd szinte azonnal fel is srófolták az állást 13:18-ra. Marjanović biztosan valami egészen különleges doppingot kaphatott meccs előtt, továbbá csúcsra járatták a szendvicsezős védelmet, amikor a támadó Partizan-játékosra ketten csattannak rá teljes erőből, két oldalról, szendvicsbe fogva a játékost, aki nemhogy mozdulni, még levegőt venni se tud.

(kép: Facebook/KK Partizan)

És akkor ott voltak megint a játékvezetők. Ez alkalommal már nem is titkolták, hogy a Zvezdának fújnak. Mačvant felöklelték, a bírók őrá fújták a faultot és nem a Zvezda-játékosra. (Mačvant egyébként ma valamiért rengeteget vegzálták a bírók.) 20:26-tal fejeztük be az első játékrészt.
A második negyed egyből a Zvezda találatával kezdődött (20:28) és kezdett a dolog egyre keservesebb lenni. Az ellenfél kerülte a nyílt szabálytalankodást, viszont egy rakás apró és szemét trükköt vetettek be.

Akármi legyek, ha nem hergelték egész végig a Partizan játékosait ilyen kis szemét beszólásokkal. Nem egy és nem két veszekedés, kakaskodás és verekedés volt a mérkőzésen, látszólag mindegyik esetben a Partizan játékosai kezdték, a Zvezda kosarasai meg ártatlan bárányka képpel meredtek a játékvezetőre. Ugyanakkor lefogadom, hogy egész végig ment a provokálás és a heccelés. Aztán az embernél egy idő után persze, hogy elszakad a cérna.

22:30-nál volt először az, hogy valami kiverte a biztosítékot, mert Saša Pavlović és Kalinić üvöltve estek egymásnak, ráadásul a máskor mindig szelíd Andrić is beszállt és leüvöltötte Kalinić fejéről a hajat.

(kép: Twitter) 

(kép: Facebook/KK Partizan)

A bíró a szívére tette a kezét és nekünk ítélt bedobást, de cserébe két pillanat múlva már faultot fújt Pavlovićra. A hangulat már itt rémes volt, pedig még el se jutottunk a félidőig. Mindenki síkideg volt, sokszor hajszál választott el a verekedéstől, közben pedig a bírók minden alkalmat megragadtak, hogy faultot fújjanak ránk és ajándék büntetővel kedveskedjenek a Zvezdának.
Ráadásul Milutinovot megint megtalálta valamelyik baromarcú. Annyit lehetett csak látni, hogy a center a kispadnál van és egy gézdarabot szorít a torkához, majd visszajön a pályára, de a torka le van ragasztva, a meze pedig tiszta vér.

(kép: blic.rs) 

(kép: Facebook/KK Partizan)

Remek. Milutinovnak immár konkrétan életveszélyt jelent egy Zvezda elleni meccs. Az ABA Liga korrupt disznói pedig lesznek szívesek lépni erre valamit. Tudjuk, hogy baromira utálják odafenn a Partizant és mindent megtesznek, hogy kiejtsenek minket (és biztosan eszik a kefét, amiért bejutottuk az elődöntőbe), de az, hogy egy játékos kétszer is olyan sérülést szerez, ami egyértelműen szándékos volt, azt még a legszarabb helyeken is meg szokták torolni, minimum eltiltással.

A különbség meg csak nőtt és nőtt. Ha tudtunk is pontot szerezni, leginkább büntetőből jött össze, már ha egyáltalán nekünk fújtak büntetőt és nem a Zvezdának. Már 10 ponttal járt előttünk a Zvezda, olykor-olykor sikerült lefaragni egyszámjegyűre, mint például Milosavljević hárompontosával (40:49). 44:51-gyel mentünk félidőre, és jellemző, hogy a bírói hármast óriási füttykoncert kísérte, amint az öltöző felé indultak.

(kép: Facebook/KK Partizan)

A folytatás semmivel sem volt jobb. A játékvezetők ugyanúgy ellenünk fújtak, a Zvezda továbbra is gátlástalanul bevetette a szemét kis trükköket, ez viszont egy emlékezetes pillanat volt:


Meg még ilyenek, hogy 49:61-nél Milosavljevićet fellökték, de ő estében dobott egy kosarat (51:61). Aztán Milutinovot rántották le durván a Zvezda palánkja alatt, a bírók nem fújtak, de amikor fél perccel később a vörösöket blokkoltuk a saját büntetőterületünkön, azt a jv egyből faultnak nyilvánította és már repült is a büntető. 54:70-nél Pavlović és Lazić akaszkodtak össze, Pavlović ment volna fel a támadáshoz, de Lazić végig ott állt vele szemben, belehajolva a Partizan-játékos arcába és szabályosan feltartotta, a legaljasabb módon. Pavlović próbálta először finoman, majd határozottabban odébb tolni Lazićot, de amikor Lazić az istenért nem akart eltűnni előle (ráadásul még kajánul vigyorgott is), akkor behúzott neki egyet.


Pár széplélek persze felszisszent, de én biztosan nem fogok pálcát törni Pavlović felett. Egy ilyen mérkőzésen, ilyen körülmények között ez színtiszta provokációnak minősül. És Lazić ezt nagyon jól tudta. Direkt csinálta. Ezek után ne csodálkozzon és ne sírjon, hogy kapott egy maflást, ráadásul valószínűleg az érzékenyebb pontjára. Megérdemelte.

Közben a Zvezda ráállt arra a taktikára, hogy akármelyik Partizan-játékos jelent meg a palánk alatt, lerántották. A bíró vagy nem fújt (ez volt a jobbik eset), vagy támadói faultot fújt (ez viszont megmagyarázhatatlan).

És ezek után még a Zvezda edzője nekiállt pattogni a kispad mellől.

62:73-mal zártuk a negyedet, itt már rég nem a kosárlabdáról szólt a történet.
Az utolsó negyedre valószínűleg azzal a taktikával jött az ellenfél a pályára, hogy Mačvant mindenáron, minden eszközzel semlegesíteni kell. Nem számít semmi, se durvaság, se sportszerűtlenség, lényeg, hogy az erőcsatár semmiképp se kerülhessen helyzetbe. Ez sikerült is, Zirbes remek munkát végzett (a bírók asszisztálásával), Mačvan szinte végig a padlót radírozta. Később Milosavljevićet is ezzel a módszerrel igyekeztek kiiktatni.

Zirbes épp Milosavljevićet likvidálja
(kép: Facebook/KK Partizan)

Ennek ellenére feljöttünk 74:75-re. Egy karnyújtásnyira voltunk attól, hogy átvegyük a vezetést.
Itt jöttek a képbe a játékvezetők.
Mindent, de mindent befújtak nekünk. Mindent. Egy sima blokkért faultot fújtak Milosavljevićre, míg Mačvan ismételt padlóba döngöléséért nem járt szabaddobás. Milosavljevićet fellökték, a bírók továbbot intettek, Kalinićot blokkoltuk, már repült is a fault és a büntető. És így tovább. És még így is feljöttünk 84:91-re és még így sem tűnt lehetetlennek a győzelem. De a bírók hajthatatlanok voltak. Akkor sem fújtak, amikor Milosavljevićen hárman tapostak, de a Zvezdának továbbra is mindenért büntetőt adtak. Ez van, srácok, amikor valakik visszaélnek a hatalmukkal. 85:95 volt a végeredmény, folytatás vasárnap 21:00 órakor.

Update:
Kering a neten ez a videó. Ezek szerint az egyik faultnál Kalinić odamegy a bíróhoz és szépen megkéri, hogy inkább Jovićra fújja a szabálytalanságot, ne őrá. A bíró pedig bólint és Jovićra fúj.
MI A FASZ???
ABA Liga, ezt azonnal megmagyarázni lófaszt, megtorolni, eltiltani, lerombolni, felszántani, sóval behinteni.
Most.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése