2015. április 26., vasárnap

148. örökrangadó - Crvena Zvezda - FK Partizan 0:0 (Jelen SuperLiga 24. forduló)

Balhé volt. Nem is akármekkora, még a meccs előtt. Akkora, hogy 40 perces késéssel tudtuk megkezdeni a mérkőzést.
A cirkusz már az utcán megkezdődött. A juznifront.com szerint fél órával a mérkőzés előtt Sírásók egy csapata fáklyákkal a kezében gyülekezett a stadion déli oldalánál, amikor megjelent egy csapat rohamrendőr és szétcsaptak közöttük. Az eredmény: 12 szurkolót letartóztattak (ebből 4 külföldi állampolgár).


Bent a stadionban pedig elszabadult a pokol.

Állítólag néhány Sírásónak sikerült feljutnia a keleti tribünre és ott összecsaptak a hazaiakkal. Arról már mélyen hallgat mindenki, hogy hogyan sikerült oda egyáltalán beférkőzniük, amikor elvileg kizárólag a déli tribünre mehettek fel. Egyes források arról regélnek, hogy az egész mögött orosz vendégszurkolók provokációja áll. Egy rakás Szpartak Moszkva-szurkoló érkezett ide, kifejezetten a rangadó kedvéért (a Szpartak drukkerei hagyományosan jó kapcsolatokat ápolnak a vörösökkel).

Függetlenül attól, hogy ki kezdte és hol, hatalmas verekedés lett a vége.


Egy halovány gondolat, csak így, kibicként: hogy a túróba lehetett az, hogy a szurkolóknak sikerült feljutni a keleti tribünre? Milyen biztonsági intézkedések voltak ott, könyörgöm? Kivezényeltek egy ezrednyi rohamrendőrt és még így sem tudták a rendet biztosítani. Ha már az adófizetők pénzét így ráköltik, akkor kutya kötelességük lenne rendet tartani és az állampolgárok védelmét biztosítani. Vagy menjenek el inkább mind kötéltáncosnak, a belügyminiszterrel az élen.

A dolog itt még rég nem ért véget. A pokol ugyanis az északi tribün felé terjedt, az pedig a Zvezda-szurkolók törzshelye. A hazai drukkerek összecsaptak a rohamrendőrökkel. Eredmény: 35 rohamrendőr megsebesült, több, mint 40 embert letartóztattak, továbbá lebontották a fél stadiont. Olyan balhé kerekedett, hogy a rendőröknek erősítést kellett kérniük. (A felvételen hallatszik, ahogy a háttérben a Partizan-szurkolók vidáman és zavartalanul énekelnek.)


Még a mérkőzés alatt keringeni kezdett néhány kép a neten. A legaranyosabb/legviccesebb kategória nyertese egyértelműen ez a kettő.

(kép: Twitter)

Ez pedig csúcs. Ennek azonnal Pulitzer-díjat. Papagáj a rangadón. Egy papagáj. Egy papagáj!!!

(kép: Twitter)

Ez viszont no comment.

(kép: hotsport.rs)

Igen, kedves szurkolótárs, jól látod. A képen, rohamrendőrök gyűrűjében személyesen Nebojša Čović, a Zvezda kosárlabdacsapatának mindenható főnöke látható. Felmerül a kérdés, hogy egy Čović-szintű arc miért nem a VIP-szektorban van

értjük, persze, hogy értjük, hogy a mindenható főnöknek néha muszáj mutatkoznia a pórnép köreiben, már csak a PR miatt is

és miért pont az északi tribünnél, az ultrák közvetlen közelében?

A szentségit neki, drága Čović úr, maga tényleg ennyire hülye? Fontosabb a PR még a testi épségénél is? Magának elment a maradék esze, főleg, hogy állítólag a családtagjai is ott voltak. Pont az örökrangadón akar a nép közé vegyülni, ráadásul a Severnél, a keményfiúk mellett?... Maga nem normális. Ha történt volna magával valami, a rohamrendőrök nem biztos, hogy ki tudták volna magát pecázni a feldühödött tömegből. Nem véletlenül lett kitalálva a VIP-szektor, pont az ilyen magas rangú nézőknek, mert ott nincs veszélyeztetve a testi épsége. Čović úr, csak így barátilag említeném, egy magafajta ürgének azért nem ártana némi felelősségtudat, már csak a pozíciója miatt sem. Megpróbálom röviden, tőmondatban megfogalmazni, hátha úgy érteni fogja: Maga ilyet nem csinálhat és kész, pláne egy ilyen mérkőzésen. 

Mažić bíró egyébként még a kezdőrúgás előtt visszazavarta az egész bandát az öltözőbe. Valamikor 18:37 körül jelentek meg az első tartalékjátékosok és kezdtek a kispad felé szállingózni.
Pedig megadták a módját, nem kicsit. Mind a 22 játékos, sőt, még az öt játékvezető is ilyen pólóban vonult ki a kezdéshez, ugyanabban, amiben nemrég a kosárlabdacsapat:


Mi több, a játékvezetőknek kifejezetten erre az alkalomra varrt lila mezük is került, örökrangadós plecsnivel:


18:40-kor jött elő a két csapat és a játékvezetők és közel egy félidőnyi csúszással, de elkezdhettük.
Kátai kapásból lerúgta Drinčićet, kezdésképp. A 3. percben már a kapunk körül szimatolt a Zvezda, de a védőink tisztáztak. Már indulhattunk is fel kontratámadásra, de Babovićot nagyon durván felrúgták. (A kapunk mellett Andrija Živković feküdt a földön, egy ki tudja, milyen összecsapás után maradt ott.) Szabadrúgás, a labda mögé Drinčić állt, rá is csavarta vagy 35 méterről, de a labda a kapu mellett kipattogott a játéktérről. Közben Volkovot cibálta az egyik védő, de a sárgát így is Volkov kapta, reklamálásért.
Az 5. percben Grbić elől mentettek éppen hogy a védők. A labda továbbra is nálunk volt, Volkov bedobása után Branko Ilićhez került a labda, tőle vissza Volkovhoz, aki belőtte a labdát középre, ott viszont a védők kétségbeesetten mentettek szögletre.
A 10. percben Branko Ilić addig tötyörgött, amíg el nem vesztette a labdát és egy arra ólálkodó Zvezda-támadó lecsapott rá. Óriási szerencsére Živko Živković a tetthely mellett volt és lendületből kirúgta a labdát jó messzire.

Nem tartott ez az egész tovább 5 másodpercnél, de minimum két infarktust okozott.

Az a helyzet, hogy a Partizan itt már komoly nyomást gyakorolt a Zvezdára. A hazaiak beszorultak a saját térfelükre, bunkerfocit játszottak.

A mérkőzés egyik tömegjelenete a hazaiak kapuja előtt

A 18. perc körül tudtak valahogy átjutni a mi térfelünkre, de akkor is csak azért, hogy elveszítsék a labdát és indulhassunk kontratámadásra. Grbić kapott óriási indítást, már száguldott is fel, de kivezette a labdát az alapvonalon.
A 23. percben Lazović eresztett meg egy hirtelen lövést vagy 20 méterről, Živko Živković magabiztosan védett. A 28. percben Balažic mentett óriásit, Grbić pedig már indult is volna kontratámadásra, de durván felrúgták.


Aztán a 31. percben Saša Ilić tálalt egy mesteri labdát Babovićnak. Ajtó-ablak nyitva volt, de Babović mellélőtte, kb. 2 mm-el.

Pedig ha belövi, a mennybe mehetett volna

Utána egyből Grbić is próbálkozott, de fölélőtt.
A 37. percben Andrija Živković küldött kapura egy távoli lövést, kb. a 16-os sarkáról, de fölément ez is.
A félidőben egész végig a Partizan irányította a játékot. A Zvezda leginkább azzal volt elfoglalva, hogy az összes létező eszközzel távol tartson minket a kaputól.
A második félidőben Andrija Živković egyből bepróbálkozott egy lövéssel. Kicsit gyenge volt, mellé is ment. Cserébe nem sokkal később felrúgták.
Az 53. percben a most már határozottabban játszó Zvezda szabadrúgást kapott, kb. 25 méterre a kapunktól. A beívelő lövést sikerült föléfejelniük. Öt perc múlva Parker fejelt a kapu mellé egy érkező beívelést.
A 61. percben Grbić kapott nagy labdát és máris indult felfelé. Rálőtt, de a lövése a kapufán csattant. Hatalmas kavarodás támadt a Zvezda 16-osán, majd a labda Brašanachoz került. A középpályás lőtt, a Zvezda kapusa lemaradt, de egy védő pont a kapuvonalon állt és kétségbeesetten kikotorta a labdát - egyenesen Balažic elé. Balažic rálőtt, de itt már Rajković elkapta a labdát.


Két perc múlva Brašanac újra megpróbálkozott egy lövéssel, de mellément.
Közben a déli szektorban a Sírásók fáklyákat és petárdákat gyújtottak. A füst elborította a pályát, Mažić füstszünetet rendelt el.


Ezt gyorsan ki is használtuk némi folyadékbevitelre és kupaktanácsra





Kb. 4-5 perc után folytatódhatott a meccs (a 70. percben).
A 73. percben lejött Saša Ilić (Šaponjić állt be helyette). A Kapitányt hatalmas tapsvihar és hangorkán kísérte, még a Zvezda szurkolói is megtapsolták.



Egyből indított is a Zvezda egy veszélyes támadást a 74. percben. Jović ugrott ki hirtelen két védő közül. Živko Živković kiszaladt a kapuból, végül neki és Brašanacnak köszönhető, hogy nem lett belőle nagy baj. Három perccel később szabadrúgást kapott az ellenfél, veszélyesen közel (majdnem a 16-os vonalától). Megint Živko Živković és megint az ő hatalmas védése.


És jöttek sorban a Zvezda helyzetei. Több távoli lövés, szabadrúgások, hol Živko Živković védett hatalmasat, hol egy-egy Partizan-játékos (pl. Drinčić) vetette közbe magát. A lényeg, hogy a hálónk érintetlen maradt.
A 90+1. perc hozott egy újabb veszélyes Zvezda-próbálkozást. Mi támadtunk, de a hazaiak elvették a labdát és máris ment előre a hosszú indítás Jovićnak. Jović tökegyedül kapta a labdát, de egyből ráakaszkodott két Partizan-védő, végül Balažicnak sikerült tisztáznia.
Az utolsó percekre széttöredezett a játék. Rengeteg volt a szabálytalanság, Mažić szinte minden kilégzésével a sípjába fújt. A 90+4. percben Andrija Živković cselezgetett remekül a Zvezda 16-osán belül, a lövése egy védőbe szállt. Még a legutolsó percekre is maradt támadásunk, a 90+6. percben a csereként beállt Ninković indult meg felfelé, de a kapus kirohant a kapuból és úgy tisztázott. Végül a 90+7. percben még kaptunk egy szabadrúgást kb. 18 méterre a kaputól,  de a lövés fölément.

Az ünneplés azért megvolt

Saša Ilićet is piedesztálra emelték


Összefoglaló (hivatalos videó most nincs, ezzel a nyúlfarknyival kell beérni):


Tények:

Helyszín: Rajko Mitić Stadion, Belgrád
Nézőszám: 44 120
Vezette: Milorad Mažić (partjelzők: Milovan Ristić, Dalibor Đurđević - tartalék játékvezető: Dejan Petrović - gólbírók: Danilo Grujić, Dejan Filipović)

Crvena Zvezda: Rajković - Cvetković, Pavičević, Jovanović, Anđelković - Kovačević - Lazović, Stojanović (Ristić, 66.), Kátai, Jović (Orlandić, 90+2.) - Parker (Bosančić, 82.)
Vezetőedző: Nenad Lalatović

FK Partizan: Ž. Živković - Bandalovski, Balažic, B. Ilić, Volkov - Drinčić, Brašanac (Marković, 88.) - A. Živković, Babović, S. Ilić (Šaponjić, 73.) - Grbić (Ninković, 90.)
Vezetőedző: Zoran Milinković

Sárga lap: Jovanović (3.), Kovačević (40.), Kátai (88.), ill. Volkov (5.), S. Ilić (59.), Balažic (76.), Drinčić (85.)

A bajnokság jelenlegi állása:
1. Partizan 57 pont
2. CZ 52 pont
3. Čukarički 47 pont
4. Vojvodina 40 pont
5. Novi Pazar 39 pont
6. OFK Beograd 35 pont
7. Rad 34 pont
8. Jagodina 30 pont
9. Mladost 30 pont
10. Borac 26 pont
11. Radnički Niš 26 pont
12. Donji Srem 25 pont
13. Spartak Zlatibor Voda 25 pont
14. Napredak 24 pont
15. FK Voždovac 21 pont
16. Radnički 1923 15 pont

(Jelöletlen képek: Facebook/Fudbalski klub Partizan)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése