2015. szeptember 24., csütörtök

A volimpartizan.net szerkesztőinek nyílt levele

A tegnapi meccs több szurkolónál is végképp kicsapta a biztosítékot. A volimpartizan.net szerkesztői nyílt levelet tettek közzé, aminek most a kivonatolt változatát igyekszem ideírni. A teljes, szerb nyelvű írást itt találjátok.
Elég hosszú így is, de megéri végigolvasni.

A Partizan-szurkolók e honlapjának szerkesztősége szükségét érzi, hogy a nyilvánosság felé forduljon és minden jóérzésű Partizan szurkolói nevében követelje a csapat vezetőségének és vezetőedzőjének azonnali távozását.
Ezt minden szurkoló nevében tesszük, aki őszintén szurkol a csapatért, és akik a korábbi eredmények fényében őszinte fájdalmat éreznek amiatt, ami a pályán és azon kívül folyik.
Amit most látunk, az NEM az FK Partizan. Bobek, Moca, Mance, Mijat és a még mindig aktív Saša Ilić nem ezért küzdöttek, küzdenek.

Az FK Partizan jelenleg egy csapat önjelölt értelmiségiből áll, akik működésük eddigi 9 hónapja alatt csak a hozzá nem értésükről tettek bizonyosságot. A csapat vezetősége a tönk szélére sodorta a klubot, az eddigi tevékenységük nélkülöz mindenféle logikát. Nikola Drinčić, Branko Ilić, Danko Lazović, Petar Škuletić és Aleksandar Mitrović eladásából, továbbá az UEFÁ-tól kapott Európa Liga-támogatásból több, mint 10 millió euró folyt be a csapat számlájára. A Partizan ebből 0 azaz nulla eurót költött fejlesztésre, leszerződtetett viszont egy rakás szabadon igazolható játékost. A jelenlegi vezetés a korábbi menedzsment politikáját folytatja. Abba már bele sem merünk gondolni, hogy a mostani vezetőség után mi marad a klubból.

A vezetőség mind a téli, mind a nyári átigazolási időszakban minimális hozzáértésről sem tett tanúbizonyságot. Mintha valami más klub érdekeit tartanák szem előtt a Partizan helyett, mintha valaki vagy valakik a JNA Stadionon kívülről irányítanák az eseményeket. Amikor a jelenlegi menedzsment átvette a csapat vezetését, a Partizan egy komoly csapat volt, amely csak egy kevés befektetést igényelt volna, hogy egy sikeres klub lehessen, még európai mércével mérve is. A játékosok a szívüket kitették a pályára, hajlandóak voltak meghalni a csapatért és mindannyian felnőttek ahhoz a felelősséghez, amit a Partizan-mez viselése jelent. Ez meg is hozta az egyértelmű sikert.

Aztán jött az új vezetőség és egy tollvonással tönkretett mindent, amit előttük éveken keresztül felépítettek: pozitív légkört, összetartást, győzni akarást. A téli átigazolási időszakban kiárusították a fél csapatot, és amikor ezek után, egyébként teljes mértékben előreláthatóan, jelentkeztek az első problémák, azonnal kirúgták Marko Nikolić vezetőedzőt. A nyári átigazolási időszakban a csapat másik felén is túladtak. Az újonnan igazolt játékosokról bebizonyosodott, hogy legfeljebb tartaléknak jók. A kérdés már csak az, hogy azt a pénzt, amit ezeknek az újaknak fizetés gyanánt adnak, miért nem lehetett volna odaadni például Danko Lazovićnak, Branko Ilićnek vagy Nikola Drinčićnek? Ezek a játékosok őszintén a szívükön viselték a Partizan sorsát, az új vezetőség viszont anyagilag tönkretette őket.

Aztán ott van Zoran Milinković. Nem tudunk nem összefüggést vonni közötte és a jelenlegi vezetőség között. Annak idején Vuk Rašovićot a rossz eredményekre hivatkozva menesztették (amiért mellesleg a korábbi vezetőség mindent megtett). Jött Marko Nikolić, úgy tűnt, hogy ő kihúzza a csapatot a bajból. Most pedig itt van Zoran Milinković. Amióta ő az edző, a csapat 9 pontos hátrányba került az örök riválissal szemben. Összesen két pont előnye van a 8. helyezettel szemben - az új rendszerben pedig a 8. helyezés az a legalsó határ, amíg egy csapat még indulhat a rájátszásban. A kérdés az, hogy miért használ kettős mércét a jelenlegi vezetés, és miért lehet Zoran Milinković még mindig a Partizan kispadján? Miért élvezi a vezetőség teljes támogatását? Vagy ez mostantól úgy lesz, hogy csak az lehet a vezetőedző, aki szótlanul nézi, ahogy a vezetőség tönkreteszi a csapatot, nem emeli fel a szavát és szó nélkül tűri, ahogy a játékosokat eladják a keze alól?

Marko Nikolićot három döntetlen után menesztették. Ráadásul ezek olyan mérkőzések végeredményei lettek, ahol Nikolić nem lehetett jelen. Zoran Milinković-tyal elvesztettük a kupadöntőt, kiestünk a Bajnokok Ligájából, kikaptunk az örökrangadón, az elmúlt 25 év legrosszabb bajnoki szereplését produkáljuk... mintha a vezetőedző az egyik kezével már át is adta volna a bajnoki címet az örök riválisunknak. És ennek ellenére még mindig ott ül a Partizan kispadján.
Minden Partizan-szurkoló nevében követeljük, hogy azonnal menesszék Zoran Milinković vezetőedzőt, továbbá távozzon a Partizan teljes vezetősége, Zoran Popović-tyal az élen.

A Partizan jelenleg a 3. helyen áll a tabellán, ami elfogadhatatlan. Még csak szeptember van, de már most úgy tűnik, hogy ezt a bajnokságot elvesztettük. A nyári átigazolási időszakban egyetlen valamirevaló védőt, középpályást és csatárt sem sikerült szerződtetni (egyetlen balhátvéd jött, ő is túl későn), ezért is estünk ki a BL-ből. A vezetőedző minden egyes mérkőzésen ugyanazt a taktikát erőlteti, ugyanazokkal a játékosokkal, miközben a logikát mindenhogy nélkülöző módon tesz be, illetve hagy ki játékosokat a csapatból, olyanokat is, akik a korábbi mérkőzéseken remek formában voltak. Emiatt nem egy játékos már most teljesen ki van merülve, pedig a szezonnak még a közepénél sem tartunk.

A volimpartizan.net olyan információk birtokába jutott, hogy állítólag senki nem akarja elvállalni a vezetőedzői posztot, mert senki nem bírná elviselni a jelenlegi vezetőség folyamatos nyomását.

Állítólag Darko Milaničot is megkörnyékezték többek között, de a veterán edző kereken elutasította még a feltételezést is.

Miután az örökrangadót elvesztettük, szóba került Veljko Paunović neve is. A dologból végül semmi sem lett, mert Paunović szerint nem garantálták volna azt a szabadságot, amire neki a munkájához szükség van. Senki, sem fiatal kezdő, sem idősebb rutinos edzők nem vállalják el a felkérést. Emögött pedig nem más áll, mint Miloš Vazura. Ő és Milorad Vučelić testesítik meg a csapat vesszőfutását, ők azok, akik kizárólag a saját érdekeiket hajlandóak figyelembe venni és nem járulnak hozzá az edzői stáb önállóságához.

A Partizan az utóbbi évek legsúlyosabb válságán megy keresztül, erre pedig egyetlen megoldás létezik: azonnal távozzon mindenki, aki ezért csak egy kicsit is felelős. A csapatnak pedig azonnal újra kell kezdenie, új emberekkel, amíg nem késő, amíg meg tudjuk menteni ezt a szezont, legalább az európai porondon. Ezért követeljük minden hűséges Partizan-szurkoló nevében a vezetőség és a vezetőedző azonnali távozását.

Ebben a korrupcióval, hozzá nem értéssel és igazságtalansággal telített társadalomban szólunk minden hűséges Partizan-szurkolóhoz, hogy ne nézzétek tétlenül, amíg a klub összeomlik! A Partizan idén lesz 70 éves. Kizárólag a ti szeretetetek és hűségetek miatt tudta megérni ezt a kort. Most a klubnak még nagyobb szüksége van rátok, mint bármikor, álljatok hát ki mellette, ne hagyjátok tönkremenni, ne hagyjuk elveszni azt a temérdek dicsőséget, győzelmet és tiszteletet, amit 70 év alatt felépítettünk. A változások elkerülhetetlenek. A Partizan nem tud tovább várni, a Partizannak fel kell ébrednie, nem pedig kómába esnie.

Sírásók, ne hagyjátok magára szeretett csapatotokat, a történelmét, az iránta érzett szereteteteket! Ne hagyjátok magára a Partizant!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése