2016. június 2., csütörtök

KK Partizan - FMP 87:78 (play-off, elődöntő, 3. meccs)

Megnyertük. Bent vagyunk a döntőben. Vért izzadtunk, minden ellenünk esküdött, de végül győzött az igazság.
Pár órával a meccs előtt egy hír kezdett keringeni a neten, mely szerint (állítólag) az FMP úgy döntött, hogy ha a Partizan-szurkolók újra elkezdik ekézni Vesna Čovićot (vagy a népes Čović-családból bárkit), mint az előző hazai mérkőzésen, akkor fogják magukat és testületileg levonulnak a pályáról. Ezzel kellő méretű balhét csinálnának és esetleg elérnék, hogy a Partizant kizárják a bajnokságból.


Последња информација: Ови смрдљивци из Железника добили су дефинитивне инструкције да напусте терен након првог скандира...
Posted by Partizan is life on Wednesday, June 1, 2016


Ezek után a Partizan-szurkolókat nem várt, kellemetlen meglepetés fogadta a Pionir Hall bejáratánál: egy csapat feldühödött Crvena Zvezda-szurkoló.

A kutya nem hívta őket (na jó, Čoki bácsi talán, de ő nem számít)



(képek: Twitter)

A mérkőzésen viszont ott volt néhány kedves ismerős.

Eljött Milica Mandić nemzetközi tae-kwon-do bajnok...

...és ott volt Joffrey Lauvergne, akit hatalmas ovációval fogadtak a szurkolók
(képek: Twitter)


A csapat közben bemelegített.



A himnusz közben nem bírtam ki, muszáj volt lelőnöm ezt a screenshotot. Filip Čović, teljes életnagyságban.

Törpe minoritás
(screenshot/ArenaSport 1)

A bíró már az elején értésünkre adta, hogy nem szeret minket. Az FMP megint az aggresszív letámadást taktikáját alkalmazta, de most mi is bátran belementünk a közelharcokba.
A probléma csak az volt, hogy ezért a bírók rendre ránk, és nem az ellenfélre fújta a faultot.
Viszont úgy tűnt, ennek ellenére működik a dolog. 10:4-re vezettünk az FMP edzője idegesen időt kért, a szurkolók pedig...
Nos, a Partizan-szurkolók becsületére legyen mondva, valóban nem hangzott el egyszer sem az ominózus "Čović Vesna j..... se k’o besna"-rigmus.
Viszont minden más igen.


Végül is ez nem volt megtiltva...
Közben elértük a 10 pontos különbséget (16:6), Wilson és Jones sziporkáztak. Vitkovac valami lehetetlen szögből dobott egy ziccert (21:9), miközben egy védő csüngött a nyakán. Murić blokkolt hatalmasat, a bírók azonnal befújták faultnak, bezzeg amikor őt blokkolták brutálisan a túloldalon, akkor csak simán továbbot intett. De így is 24:10-re hoztuk az első negyedet.

Partizan-szurkolók az első negyedben
(kép: Twitter)

A második negyedben egyértelművé vált, hogy az FMP csak akkor nagymenő, ha odahaza játszanak, kizárólag hazai közönség előtt, a bírók pedig csak azért nem viselnek FMP-feliratos mezt, mert túl feltűnő lenne. Idegenben, profi(bb) csapat ellen csak egy átlagos vidéki együttes színvonalát hozzák. A Partizan 15 ponttal vezetett (29:14), a közönség pedig csak megtalálta a módját, hogy szívassa Čović nagyságos asszonyt. A lelátó két oldala egymásnak felelgetve skandálta, hogyaszongya
Iiiiiima jeeeeedan tim...
...VESNA!
Ceo sam život s njiiiiim...
...VESNA!
És így tovább.

Zseniális volt. Teljesen egyértelmű volt úgy, hogy egy fél trágár szó sem hangzott el. 

Közben már 35:16-ra vezettünk. Valahányszor egy Partizan-játékos megkísérelt kosárra dobni (főleg ziccert), az FMP-ből legalább négyen rácsimpaszkodtak. A fölényünk továbbra is meggyőző volt, a félidőben 41:26-ra vezettünk, Vrabac 5 másodperccel a vége előtt szerzett egy fantasztikus hárompontost.

Edo Murić, itt még a parketten
(kép: Facebook/KK Partizan)

A harmadik negyed eleje még simának tűnt. 46:30-ra vezettünk, aztán 54:36 volt az állás (Jones és Marinković zseniális összjátékot produkáltak), de a bírók egészen lehetetlen dolgokat voltak képesek faultnak befújni. Természetesen nekünk, hadd menjen az ajándék büntető az FMP-nek. Ennek ellenére itt megugrottuk a 20 pontos különbséget, Veličković dobott egy hatalmas hárompontost (57:37). Vrabac produkált egy gigablokkot, a lassítás közben mutatta, hogy az FMP játékosa is jócskán elügyetlenkedte a helyzetet, ezek után természetesen Vrabacra fújták a bírók a faultot. Veličković kapott egy bónuszdobást 62:46-nál. Rádobta, a labda gellert kapott, de még beszédült volna a gyűrűbe, de az FMP játékosa kipofozta - a bíró nem fújt. Sikerült tartani az előnyünket (66:50), noha a vendégcsapat egyre durvábban játszott. 69:52 lett a harmadik játékrész vége és érződött, hogy a feketeleves még hátravan.

Williamset segíti fel Vrabac és Wilson
(kép: Facebook/KK Partizan)

A negyedik negyed elején Murić és Čović összeugrottak. Annyit lehetett látni, hogy Murić szerelni akarja Čovićot, Čović belekönyököl Murić arcába és itt elszabadul a pokol.


A bírók végül úgy oldották meg a helyzetet, hogy mindkét játékosra technikai faultot sóztak. Mivel mindkettőjüknek ez volt a második technikai faultja, el kellett hagyniuk a pályát.

Gyönyörű volt. A logika és a morál teljes csődje.

Mindkét csapat megkapta a maga szabaddobását is. A Partizan kihasználta (73:61), az FMP viszont egyszer sem tudott betalálni. Így a bírók pár másodperc múlva valami mondvacsinált indokkal adtak nekik egy újabb szabaddobást. Az már bement (73:63).
Itt már mindkét csapatból előjött a vadállat. Az FMP-nek ugyan kihúzták a méregfogát Čović kiállításával, de semmivel nem lettek sportszerűbbek vagy technikásabbak. Ugyanazt az emberfogásra és egész pályás letámadásra alapuló játékot játszották, legfeljebb egy suttyóval kevesebb volt a parketten. A bírók így is, úgy is lelkesen segítettek nekik, szóval annyira nem érezték meg a Főnök fiának a jelen nem létét. Fel is jöttek 79:73-ra.
Itt jött el Veličković ideje.
Veličković a hátára vette a csapatot és elkezdte szórni a hárompontosokat. Az FMP játékosai egyből kiszúrták és egyszerre hárman ugrottak rá. Már csak pár másodperc volt hátra a mérkőzésből, a pályán kitört a verekedés a labdáért. A bíró végül a szívére tette a kezét és befújta a faultot az FMP-nek. Marinković értékesítette (87:75), de a legvégén még muszáj volt az FMP-nek adni egy bónuszdobást, meg egy extra szabaddobást is. Végül 40 percnyi cirkusz után megszólalt a végét jelző duda és ünnepelhettük a döntőbe jutást. Vesna néni kipipálva, most jön Čoki bácsi és a díszes bandája.



(képek: Facebook/KK Partizan)

KK Partizan: Cvetković (2), Aranitović, Jones (16), Murić (8), Marinković (8), Veličković (20), Vitkovac (8), Đumić, Milutinović (1), Williams (5), Vrabac (3), Wilson (16)

FMP: Čović (9), Davidovac (5), Ostojić, Apić (14), Jeković, Đoković (8), Lazarević (14), Bursać (2), Dobrić (6), Šešlija (4), Radovanović, Tejić (16)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése