2016. június 6., hétfő

KK Partizan - Crvena Zvezda 86:87 (play-off, döntő, 2. meccs)

Mindenkinek a kurva anyját.
Ilyen nincs, basszus. Egyszerűen nincs.
Először megmutattuk, hogy lehet 20 pontos előnyt szerezni teljes ellenszélben, úgy, hogy az összes bíró folyamatosan az ellenfélnek kedvez, de úgy, hogy nem is titkolják.
Aztán megmutattuk, hogy lehet ezt a 20 pontos előnyt elveszíteni.
A végén meg azt, hogy mennyire meg lehet alázni egy kosárlabdacsapatot.
Ráadásul mindezt egy csomó régi kedves haver és ismerős előtt. Ott voltak egy csomóan.

Aleksandar Atanasijević (jobbra), a Partizan egykori röplabdása a haverokkal

Nikola Ninković (középen) is hazajött Olaszországból
(képek: hotsport.rs)

Miroslav Bogosavac
(kép: Facebook/KK Partizan)

Kosta Perović

 Milenko Tepić és Miloš Vujanić
(képek: hotsport.rs)


Közben bemelegítettünk. Cvetković sérülése miatt most Magdevski is helyet kapott a csapatban.

Más kérdés, hogy ha jól emlékszem, megint nem játszott egy percet sem. De javítsatok ki, ha tévedek.

Andrej Magdevski a bemelegítésnél
(kép: Twitter)


Himnusz
(kép: hotsport.rs)

Aztán belecsaptunk a lecsóba. De úgy, hogy fél perc sem telt el és Đumić már meg is kapta az első személyi hibáját. (A negyed közepére a harmadikat is rásózták a jószívű bírók, mert három az igazság Szerbiában is.) Vezettünk, de nagyon keserves volt. Az ellenfél már az elején elkezdte a múltkor is jól bejáratott emberfogós taktikáját, aggresszívek voltak, ha egy Partizan-játékos megközelítette a palánkot, egyből hárman akaszkodtak rá. A bírók tök feleslegesen voltak ott, simán beállhattak volna a Zvezda soraiba, a kutya nem vette volna észre. Már a meccs elején 5:0 volt a faultok aránya

nekünk hát... naná, majd a Zvezdának, mi?...

és ez a későbbiekben csak sokkal rosszabb lett. (Természetesen minden egyes faulthoz járt az ajándék büntető.)
De sebaj. Vezettünk, sőt, már itt megugrottuk a 10 pontos különbséget (25:15). Murić parádézott. Ha kellett, giganagyot blokkolt, ha kellett, akkor ellopta a labdát és bezsákolta, és szórta a pontokat

már amikor épp nem őrá szórtak faultot a bírók

(kép: hotsport.rs)

A végén a Zvezda feljött 25:21-re.
A második negyed még durvább volt. A legelején Murić is megkapta a 3. faultját, mert miért ne. Aztán lehalt az ArenaSport közvetítése. Én is. 27:26 volt az állás, amikor újra életre kelt. Pont lehetett látni azt a diadalmas pillanatot, amikor Novica Veličković ki tudja, milyen  hosszú idő után először összehozott egy hárompontost a Partizannak.

Az előző meccsen egyetlen hárompontost nem tudtunk dobni. Most, a második negyedben végre-valahára sikerült.
De gondolom, nem lövöm le nagyon a poént azzal, hogy ezután sem vittük nagyon túlzásba.

Novica Veličković (itt épp Quincey Miller ellen)
(kép: hotsport.rs)

Vezettünk, tartottuk magunkat, de közben röpködtek a faultok. Vitkovac egyből technikait kapott, miután a bíró x-edik irracionális ítélete után már nem bírt uralkodni magán és dühében földhöz vágta a labdát. De vezettünk, most már 20 ponttal (50:30), pedig a bírók mindent megtettek azért, hogy az összes létező faultot ránk fújják.

Ugyanazt a taktikát alkalmaztuk, mint a Zvezda. Valahányszor betörtek a palánk alá, három Partizan-játékos csimpaszkodott a támadóra. A gond csak az volt, hogy míg a bírók a Zvezdának simán elnézték az ilyen "védekezést", nekünk minden egyes alkalommal faultot fújtak.
Pártatlan játékvezetés, elmentek a jó édes anyátokba, abba.

Wilson és Kinsey megint megtalálták egymást
(kép: hotsport.rs)

A félidő 54:37-tel végződött.

A hangulat óriási volt

A harmadik negyednél már látszott, hogy nem lesz ez olyan baromi egyszerű. Kezdésnek a Zvezda csinált egy 8 pontos sorozatot (54:45) és már csak 9 pont volt az előnyünk. Marinković és Williams 59:47-re hozták fel a csapatot.
Jellemző volt a feszült légkörre, hogy Wilson és Kinsey üvöltve estek egymásnak a negyed elején. Úgy kellett őket szétszedni. Mondani sem kell, hogy Wilsonra fújták a faultot és a Zvezda kapott egy ajándék büntetőt is (59:49).
Az ellenfél egyre jobban csökkentette a hátrányát, lépésről lépésre. Már csak 7 pont volt az előnyünk (60:53). Aztán Jovićot, a Zvezda egyik játékosát megdobták valamivel. Annyit lehetett csak látni, hogy jött fel a labdával, aztán hirtelen a fejéhez kapott. A Partizan-szurkolók torkuk szakadtából ordítottak és valószínűleg nem sok hiányzott ahhoz, hogy elszabaduljon a pokol.

Füstfelhő a Sírásók szektoránál valamikor a 3. negyedben
(kép: Twitter)

Végül megint Aleksandar Džikićnek kellett lecsillapítania a tömeget.

260 000 dinár. Ennyi büntetést kapott a Partizan a meccs után a rendbontások miatt.

De még mindig vezettünk 15 ponttal (70:55). A negyed végére is még mindig tartottuk a 10 pontos előnyt (72:62), bár pont ezek azok a meccsek, amik megtanítanak arra az alapigazságra, hogy a meccs akkor ér véget, ha megszólal a duda.

Novica Veličković

Adin Vrabac
(képek: hotsport.rs)

Ne kérdezzétek, mi történt a negyedik negyedben, mert fogalmam sincs.
Murić hárompontosával nyitottunk, ami kezdésnek tökéletes (75:62). A Zvezda még bedobott egy kosarat (75:64), aztán sokáig nem volt találat egyik oldalon sem.
Aztán az ellenfél bedobott két hárompontost és hopp, 5 pontnyira olvadt az előnyünk (75:70). Közben a bírók 40 másodperc alatt két faultot is Murićra fújtak. A Partizan szlovén játékosa ezzel ki is pontozódott.

(kép: hotsport.rs)

Egymás után röpködtek a büntetők a Zvezdának. Az előnyünk egypontosra csökkent (75:74). A Zvezda egy pillanatra átvette a vezetést (77:78), de Marinković egy óriási hárompontossal visszaszerezte (80:78). Alig volt hátra 2 perc a meccsből. A Zvezda büntetőt kapott, de nem sikerült kiegyenlíteniük (80:79). Sebaj, gyorsan kaptak egy másikat a jószívű bíróktól, akkor már sikerült (80:80). Aztán Veličković egy hihetetlen hárompontossal újra megszerezte a vezetést. (83:80)

Az egész kispad talpon...

(képek: Twitter)

Veličković bedobta, az aréna felrobbant
(kép: hotsport.rs)

(kép: Facebook/KK Partizan)

Itt már az utolsó percben jártunk. A pályán közelharc folyt, szó szerint. A bírók faultot fújtak Vrabacra, ment a Zvezdának a büntető (83:82). Folytatódott a harc, most mi kaptunk egy büntetőt. Jones bedobta (85:82). 19 másodperc volt már csak hátra. A Zvezda vezetőedzője időt kért. Visszajöttünk a pályára, és itt a bírók egy teljesen mondvacsinált indokkal faultot fújtak Williamsre. A pokol elszabadult. Van videó, meg is lehet nézni.


1 pont volt az előnyünk. 11 másodperc volt már csak hátra, amikor büntetőt kaptunk. Wilson egyet bedobott (86:84).
Aztán ami itt jött, arra nincs magyarázat. 6 másodperc volt hátra, amikor Gudurić megszerezte a labdát és valahonnét messziről, valószínűleg ilyen mindenmindegy-alapon rádobta.
És bement.
86:87
Az idő pedig lejárt. Annyi volt már csak hátra, hogy bedobhattuk a labdát az alapvonal mögül, de azt is csak azért, mert az a szabály, hogy a végét jelző duda akkor szólhat, ha játékban van a labda.
Vesztettünk.

Nem tudom, hogy mi történt. Tényleg nem. Ezen töprengek már tegnap este óta. 20 pontos előnyt csesztünk el. Nem tudok nem gondolni arra, hogy Duško Vujošević idejében ez nem történhetett volna meg. Dule élő egyenes adásban, egyenként szedte volna le a játékosok fejét a nyakukról, nem törődve a kamerákkal. Valami rohadtul hiányzott a csapatból. Harcoltak, küzdöttek, de...
...de a szentségit neki, egyedül Novica Veličkovićnál láttam azt a harci szellemet, ami még a régi, Dule-időket jellemezte. Egyedül rajta. És ezért óriási tisztelgés jár neki.
Nem tudom, hogy ez lenne-e a maximum, amit Aleksandar Džikić ki tud hozni a játékosokból, vagy épp maguk a játékosok nem képesek ennél többre. Az előző meccsen 31 ponttal kaptunk ki, most 20 pontos előnyt hagytunk veszni. Mindezt bajnoki döntőben, az ősellenséggel szemben. (Mert még ha egy Barcelonával vagy Fenerbahcéval játszanánk és ott lenne ugyanez, akkor nem szólnék egy szót se.)
Nem tudom mi lehet emögött, de egy biztos, így nem mehet tovább.


(képek: hotsport.rs)



(képek: hotsport.rs)

A harmadik mérkőzés kedden lesz, 21 órától. Az ArenaSport 1 élőben közvetíti.

KK Partizan: Aranitović (9), Jones (10), Murić (9), Marinković (6), Veličković (17), Vitkovac (4), Đumić, Magdevski, Milutinović, Williams (13), Vrabac, Wilson (18)

Crvena Zvezda: Kinsey (13), Rebić, Dangubić (13), Mitrović (8), Lazić (8), Micić (10), Simonović, Gudurić (11), Jović (13), Miller (6), Zirbes (13), Štimac (2)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése