2017. december 15., péntek

Szuperliga, 22. forduló: 156. örökrangadó - FK Partizan - Crvena Zvezda 1:1

Itt aztán tényleg minden volt, mint a bazárban. Volt balhé rohamrendőrökkel, volt 11-es a Partizannak (bizony!...), volt feszültség, anyázás, egyvalami nem volt ezen a derbin: futball.

Istenkém, minden nem lehet, nem igaz?

Menjünk szép sorjában.
Erősen kezdett a Zvezda, beszorítottak minket a 16-osunk köré, de a nagy lendület 10 perc után elfogyott. Helyzetük nem volt, csak nagy volt a mezőnyfölényük, közben ömlött az eső, és jellemző volt a feszült légkörre, hogy Tawamba már az 5. percben begyűjtött egy sárgát, amiért megállás nélkül reklamált. De ahogy már megjegyeztem, 10 perc után elfogyott a szusz a Zvezdából - elvileg akár támadhattunk is volna, de gondolom, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy nem támadtunk. A két csapat ehelyett csikorgó fogakkal egymást rugdosta, rendszerint valamelyik Partizan-játékos húzta a rövidebbet, hol Pantić hemperedett fel, hol Everton. (Utóbbi ki is vert egy tök felesleges hisztit.) Aztán a 15. percben Ožegović indult meg és lőtt rá. A lövés lapos is volt, szar is volt, el is kerülte messzire a kaput, de arra jó volt, hogy megmutassuk magunkat. Két perc elteltével már jött is a válasz, Kanga lövése ment fölé.

Tawamba valamikor a meccs folyamán (kép: partizan.rs)



Itt kezdett feltűnni valami egészen furcsa. Nevezetesen az, hogy csak a Zvezda-szurkolók hangját lehetett hallani. Ők amúgy elvoltak, énekeltek, pirotechnikáztak, viszont a déli tribünről egy pissz nem hallatszott. Értitek. Örökrangadó, ráadásul a Partizan otthonában. A déli tribün ilyenkor csak erre az alkalomra kidolgozott koreográfiával meg transzparensekkel készül, és már fél órával a meccs megkezdése előtt lángol a lelátó. Most semmi.
Itt már lehetett sejteni, hogy valami nagyon készül.

Közben az összes link lehalt, kétségbeesett keresés kezdődött, végül egy német nyelvűt (!!!) sikerült találni.

Igen, bazmeg, egy német sportcsatorna közvetítette a szerb rangadót.

A 25. percben Kanga lövését védte Stojković, közben egy kamera a továbbra is néma déli tribünre irányult, ott pedig éppen tömegverekedés volt. Szóval ezért nem énekeltek meg pirotechnikáztak a Sírásók… Az ilyen balhéknak pedig mindig van folytatása.
A meccs irama közben teljesen leült. Csak a 29. percben borzolta Pešić az idegeket, amikor rálőtt, Stojković viszont óriásit védett. A 33. percben ismét.

Stojke (kép: partizan.rs)



Aztán nem történt semmi. Bosszantó lassúsággal csorogtak a percek, teljesen eseménytelenné vált a rangadó, lassan csúszott bele a dögunalomba.
Egyszer csak, úgy a 42. perc magasságában hirtelen azt lehetett látni, hogy egy csapat rohamrendőr vonszol ki a déli tribünről egy maroknyi - talán 6-8 - félmeztelen, szétvert fejű, kigyúrt fickót, a közönség ordítása közepette. A szerb internetet azonnal bejárták a vérző fejű drukkerekről készült képek (nem, nem rakok ide egyet sem, mert ez nekem egészen egyszerűen túl sok volt), a találgatás pedig azonnal megindult.

Mindenki mondott mindent, amit ide írok, abból - egyelőre - semmi sem hivatalos. Az összes értesülésem a sajtóból, meg nem hivatalos forrásokból van.
Szóval, az volt, hogy akiket a zsaruk kicibáltak a déli tribünről, azok mind horvát állampolgárok voltak. Többszörösen büntetett előéletű bűnözők, ráadásul voltak közöttük egykori kick-bokszolók is. A horvát sajtó egyébként meg is nevezte őket mind, állítólag valami spliti bandához tartoznak. Hozzájuk csatlakozott még vagy 20 Zvezda-drukker, és ez a csipet csapat valahogy bejutott a déli tribünre és összebalhéztak a szintén nem kispályás nehézvagányokkal az Alcatraz szurkolói csoportból.
Na most.
Egyből egy sor kérdés felvetődik.
Ki engedte be az országba ezeket a többszörösen büntetett előéletű bűnözőket?
Hol volt a titkosszolgálat? Miért nem tudtak róluk? Vagy ha tudtak, miért nem cselekedtek?
Ki engedte be ezt a rakás bűnözőt a déli tribünre?
Őszinte leszek, engem az kínoz a legjobban, hogy miért nem csinált semmit a titkosszolgálat. Mert olyan nincs, hogy nem tudtak róluk. (Ha tényleg nem tudtak semmit, akkor kirúgni az egész bandát úgy, ahogy van, a miniszterig bezárólag.)
Mert ezek szerint az összes hatóság tétlenül nézte, amint külföldi, büntetett előéletű személyek jönnek be az országba és provokálnak szerb állampolgárokat. Egyes vélemények szerint az, hogy a rohamrendőrök végül lekapcsolták őket, az annak köszönhető, hogy valami amatőr hiba csúszott a valószínűleg gondosan felépített forgatókönyvbe. Mert több, mint valószínű, hogy futni hagyták volna őket.
Ízlelgessük ezt egy kicsit.
Valakik (nyilván nem kispályás személyek, nagy valószínűséggel a legmagasabb politikai körökből) behívnak az országba egy rakás bűnözőt, hogy ott állampolgárokat provokáljanak és megtámadjanak. Majd utána futni engedik (engednék…) őket.
Ha ettől nem futkos a hideg a hátadon, nos, akkor valószínűleg te adtad ki a parancsot azoknak a gengsztereknek az importálására.

Térjünk vissza a meccsre…
A link a második félidő elején újra haldoklott, az 50. perctől tudtam megint rendesen nézni, de ki van zárva, hogy bármi sorsfordító történt volna… A Partizan-szurkolók viszont hallhatóan feléledtek, innentől kezdve már végigénekelték a meccset. Az 52. percben valaki (nem láttam pontosan, hogy ki, de valaki  tőlünk) olyan bődületes, fájdalmas luftot rúgott, amiért jobb helyeken két hétig a fakóval edzene büntetésből. Az 56.-ban Kanga lőtt rá vagy 18 méterről. Lapos volt a lövés, de nem veszélytelen, nem sokkal ment mellé.
Aztán a 60. percben valami egészen elképesztő, váratlan és hihetetlen dolog történt.
11-est kaptunk.
Mi.
Derbin.
Tetszik érteni.
A Partizan derbin utoljára 1995-ben kapott 11-est. 22 éve. Azóta persze számtalan alkalommal történt elkenünk szabálytalanság rangadókon, de a bírók egyszer sem fújták be a büntetőt.
Most viszont Ožegovićot elsodorta egy védő a 16-oson belül, Milorad Mažić játékvezető pedig ellentmondást nem tűrően (és jogosan!) a 11-es pontra mutatott.
Nekünk.
Itt jött az újabb nagy pillanat. Soumah állt a labda mögé.

Soumah amúgy megint nem csinált lófaszt se 70 percen keresztül.

Belőtte.
A 11-est.
Amit mi kaptunk.
A derbin.
(1:0)
A vicces amúgy az volt, hogy Borjan kis híján kivédte. Jó irányba mozdult, bele is tudott érni, de elkapni nem tudta.
Utána igazából már nem nagyon történt semmi kiemelkedő. A csapatok fogcsikorgatva aprították egymást, a 75. percben le is álltak ordítozni meg lökdösődni, a 78. percben Ožegović fölélőtt, aztán a 84. percben jött a kijózanodás. Boakye egyenített egy pofátlan góllal. Jobbról érkezett egy beadás, a védők tisztázni akartak, a labda viszont Donald elé pattant, aki Boakyéhoz passzolt. Boakye a nagy kavarodásban rálőtt, a labda meg a lábak erdejében utat talált a kapuba. (1:1)
A többit meg inkább felejtsük el.

Helyszín: Partizan stadion, Belgrád
Vezette: Milorad Mažić

FK Partizan: V. Stojković, Vulićević, kopasz Miletić, Ostojić, Antonov, Jevtović (Radin, 20.), Everton, Soumah (S. Ilić, 71.), Pantić, Ožegović (Jovanović, 90.), Tawamba

Crvena Zvezda: Borjan, Le Tallec, Krstičić, Kanga (Milijaš, 90.),  Boakye (Gobeljić, 89.), Donald, Rodić, F. Stojković, Pešić, Srnić (Jovičić, 62.), Savić

Gólszerzők: Soumah (62. - 11-es), ill. Boakye (84.)
Sárga lap: Tawamba (5.), Vulićević (14.), Ostojić (35.), Everton (75.), ill. Savić (28.), F. Stojković (51.), Donald (75.)

A bajnokság őszi szezonjának végeredménye:
1. Crvena Zvezda 57 pont
2. Partizan 48 pont
3. Spartak 40 pont
4. Radički Niš 39 pont
5. Čukarički 38 pont
6. Voždovac 36 pont
7. Napredak 34 pont
8. Vojvodina 33 pont
9. Mladost 30 pont
10. Radnik 25 pont
11. Mačva 24 pont
12. Zemun 24 pont
13. OFK Bačka 21 pont
14. Borac 15 pont
15. Javor 15 pont
16. Rad 14 pont

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése