2014. június 17., kedd

Nyilatkozatok és visszhang a tegnapi kosárlabdameccs után (videó)

Ki mással kezdhetnénk, mint Dragan Gogić elnökkel. A kosárlabda-szövetség első számú (lol) embere kihegyezett ceruzával és több ív kockás papírral várhatta a mérkőzés végét jelző dudát és máris, sebbel-lobbal összeírta a büntetéseket.
A Zvezda nyakába 126 500 dinárt büntetést sóztak, elsősorban a szurkolók miatt, akik petárdát, szilárd és nemszilárd anyagokat hajigáltak a pályára.

Konkrétan a második félidőre melegíteni érkező Partizan-játékosokat aprópénzzel, műanyag palackokkal és poharakkal dobálták meg. Az újságírók részlegénél az asztalra két, folyadékkal teli palackot hajítottak. A Košarka24 internetes portál újságírójának, Bojan Brezovecnek a laptopját telibe találták egy petárdával, a gép monitorja rapityára ment. Egyes hírek szerint a Blic riporterét, Nebojša Todorovićot, és egy 7 éves gyereket is eltaláltak petárdával.

További 80 500 dinárt kell fizetni a vörösöknek, mert a szurkolóiknak további "sportszerűtlen megnyilvánulásaik" voltak.

Ez egészen pontosan azt jelentette, hogy a vörös drukkerek a "Bogdan, ustaša" rigmust skandálták Bogdan Bogdanović irányába. Tették mindezt azért, mert a Partizan játékosa az előző mérkőzés után elkeseredésében azt találta nyilatkozni, hogy nem biztos, hogy a jövőben szeretne a válogatottban játszani, mert szerinte nem engedik, hogy a legjobbak nyerjenek.
Az "usztasa" minden szerb szájában nagyon keserű ízt hagy. Az usztasa a két világháború között szerveződő horvát ultrakonzervatív, fasiszta csoportosulás volt, akik szoros kapcsolatot ápoltak a nácikkal. Több millió szerb legyilkolása fűződik a nevükhöz, aktívan részt vettek a holocaustban is. Ők felelősek többek közt I. Sándor szerb (később jugoszláv) király meggyilkolásáért. Így talán érthető, hogy a Zvezda szurkolóinak ezen megnyilvánulása miért volt "sportszerűtlen" (és akkor még egészen finom voltam).

De most jön a java.
Duško Vujošević újfent nem úszta meg büntetés nélkül. A trénernek most 264 500 dinárt kell fizetnie (többet, mint a Zvezdának együttvéve) - 34 500 dinárt azért, mert megint levette a zakóját a meccs alatt

Gogić, te szánalmas zakófetisiszta

a többit pedig "sportszerűtlenségért", mert a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón kritizálta a bírókat és előnytelen színben tüntette fel a kosárlabda-szövetséget.

Annyi volt, hogy a Professzor megjegyezte: most jók voltak a bírók, bátran és határozottan ítéltek, elfogulatlanul, de nem hibák nélkül.
Ennyi. Nem több.

Bogdanović egyébként elröhögte az egészet.
- Hogy mi? Engem usztasának neveztek? Észre se vettem - utalt a játékos arra, hogy a mérkőzés hevében nem feltétlenül van ideje az ellenfél szurkolóinak a lelkivilágával foglalkozni. Amikor az előző meccs utáni nyilatkozatáról kérdezték, így válaszolt: - Nagyon magam alatt voltam akkor és ilyenkor lehet, hogy elkövetek hibákat. Azért még ne vadásszanak rám emiatt - nevetett az újságírókra. - Hibáztam, nyilván. Nehéz ilyenkor higgadtnak lenni, azért is, mert nekem a kosárlabda a legelső az életemben. - Bogdanović ezek után megköszönte a szurkolóknak, hogy eljöttek és biztatták őket.


Joffrey Lauvergne már nem volt ennyire kedélyes hangulatban.
- Nekünk két mérkőzést kell lejátszanunk a szurkolóink nélkül. Tegnap este viszont az ő szurkolóik dobáltak be a pályára mindenféle szemetet - jegyezte meg a francia morcosan. - Szerintem úgy lenne fair, hogy az ő szurkolóik se mehessenek el az ő mérkőzésükre.

A mozzartsport.com újságírója szerint Lauvergne teljesen átvette a szerb mentalitást... (A francia helyében ezt simán bóknak venném.) 

Duško Vujošević így merengett a mérkőzés után:
- Azért, amit Nelson Milutinovval csinált, egy akármelyik másik országban bírósági ügy lenne, mert Milutinovra életveszélyes volt a mozdulata. Nyilván azért részesül a Zvezda ebben az elbánásban, mert Vučić [szerb miniszterelnök] testvére ott van és pénzügyileg biztosítja őket. Jó lenne, ha a politika nem szólna bele a sportba. Miért kapott eltiltást Pavlović? Miért kell Lauvergne-et ilyen pénzbüntetéssel sújtani? - tette fel a tréner a költői kérdést. - Obrknežević miért ment az előző meccs után a rendőrségre feljelentést tenni? Ki kérte őt erre? És miért mondta, hogy őt a Partizantól megfenyegették, holott ilyesmi nem történt?

Megannyi megválaszolatlan kérdés.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése